Kad ti za pripremu nekog recepta trebaju pečeni orasi ili bademi, obično postoje dvije mogućnosti - korištenje pećnice ili štednjaka i tave. Obje metode, iako efikasne, imaju nedostatke. Tostiranje u pećnici omogućuje nam da napravimo velike količine tostiranih oraščića odjednom, ali postupak oduzima mnogo vremena. S druge strane, tostiranje na tavi je izvrsno za proizvodnju malih količina tostiranih oraščića, ali teško ih je ravnomjerno tostirati.
Kako tostirati orašaste plodove u samo tri minute?
Kako bi ubrzao proces i osigurao ravnomjerno prženje, Justin Chapple (Food & Wine) osmislio je genijalnu metodu prženja oraščića - u mikrovalnoj pećnici. Ova metoda je zaista brza, a oraščići će biti savršeno tostirani u samo tri minute.
Ako želiš isprobati ovu metodu, za početak, na tanjur za mikrovalnu pećnicu potrebno je ravnomjerno rasporediti bademe. Zatim tanjur stavi u mikrovalnu pećnicu, na najvišu temperaturu na tri minute. Svaku minutu potrebno je pomiješati bademe kako bi se ravnomjerno tostirali.
Tri minute je optimalno vrijeme; nakon jedne minute badem je još uvijek sirov, blago je prepečen nakon dvije minute i savršeno prepečen nakon tri minute. Znat ćeš da su gotovi kada osjetiš neodoljivu aromu i miris tostiranih oraščića, a bademi će poprimit i lijepu zlatno-smeđu boju.
Detaljan postupak možeš pogledati u videu u nastavku.
Kada su oraščići gotovi, možeš ih koristiti u salatama, kao dodatak jogurtu i zobenoj kaši ili jednostavno uživati u zdravim i hrskavim zalogajima.
Orašaste plodove dodaj u sljedeće recepte: