Špajza Kad te život baci u vatru, zapali roštilj! 30. travnja 2020.

Pogledaj kako kod kuće napraviti ćevape za prste polizati

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bez njih roštilj gotovo da je i nezamisliv, a ovog ih puta nemoj kupiti, već ih izradi sama!

Iako se ćevapi tradicionalno pripremaju od mješavine dvije vrste mesa, obično junetine i janjetine ili junetine i ovčetine, danas u trgovinama možeš pronaći i druge kombinacije. Osim njih, postoje i oni pripremljeni od samo jedne vrste mesa, a ako do sada nisi probala, vrijeme je da sama kod kuće napraviš svoju smjesu po želji odabranih sastojaka.

 

Možda vas zanima... Spremi se za roštilj, dovodimo Chill&Grill u tvoj dom! Špajza

 

Odlučila se ti na mješavinu, recimo junetine i svinjetine ili čak na izradu isključivo pilećih ćevapa, sigurni smo da ćeš u njima uživati. Tajni ključ pripreme ćevapa nalazi se zapravo u jednostavnosti. Stari i dobro poznati sastojci ključni su za izradu dobrog ćevapčića, a uz njih bitno je i vrijeme koje će smjesa odstajati prije samog oblikovanja.

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

U nastavku te čeka osnovni recept za njihovu pripremu, a ti po želji u njega možeš dodati i jaje, peršin, dok se neki čak odlučuju i na dodavanje ribane mrkve ili punjenje od sira.

Jednom oblikovane, pripremi ih na roštilju ili grill tavici i uživaj u plodovima rada vlastitih ruku.

Sastojci:

  • 2 kg mesa
  • 2 glavice sitno nasjeckanog luka
  • 3 češnja češnjaka sitno nasjeckana
  • 60 g (ili 5 žlica) krušnih mrvica
  • 30 mL vode
  • 30 g (ili 2 žlice) soli
  • 10 g bibera
  • 10 g sode bikarbone

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Priprema:

  1. Odaberi meso i pripremi sve sastojke. Nasjeckaj luk i češnjak, po želji i peršin. Možeš koristiti i blender ili procesor hrane za njihovo usitnjavanje.
  2. Pomiješaj sve sastojke. Meso stavi u veću zdjelu i zatim u njega dodaj ostale sastojke te ga rukama promiješaj.
  3. Miješaj meso najmanje 10 minuta kako bi se svi sastojci proželi.
  4. U hladnjaku ga ostavi najmanje sat vremena kako bi se začini otpustili i upili u meso, a idealno bi bilo da u njemu odstoji 48 sati.
  5. Nakon pripreme smjese, vrijeme je za oblikovanje samih ćevapčića. Idealno bi bilo da je svaki ćevap teži između 20 i 40 grama te da je dugačak između 5 i 10 centimetara. No, dimenzije i oblik podložni su tvojem ukusu tako da ih pripremiti možeš po želji.
  6. Jednom oblikovani, ćevapčići su spremni za pripremu na roštilju!

U slast!

 | Author:

Online Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje te više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope! Prijavi se i osvoji nagrade na www.chillgrill.hr!

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda i Cromaris.

 

Grilana marinirana piletina Možda vas zanima... SOČNO I MOĆNO Piletina s roštilja marinirana u pivu Recepti Možda vas zanima... Domaći pileći gyros: Tava, roštilj ili pećnica - ti biraš Recepti Master grill Možda vas zanima... Saznajte sve o leskovačkom roštilju! Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.