Iako se ćevapi tradicionalno pripremaju od mješavine dvije vrste mesa, obično junetine i janjetine ili junetine i ovčetine, danas u trgovinama možeš pronaći i druge kombinacije. Osim njih, postoje i oni pripremljeni od samo jedne vrste mesa, a ako do sada nisi probala, vrijeme je da sama kod kuće napraviš svoju smjesu po želji odabranih sastojaka.
Odlučila se ti na mješavinu, recimo junetine i svinjetine ili čak na izradu isključivo pilećih ćevapa, sigurni smo da ćeš u njima uživati. Tajni ključ pripreme ćevapa nalazi se zapravo u jednostavnosti. Stari i dobro poznati sastojci ključni su za izradu dobrog ćevapčića, a uz njih bitno je i vrijeme koje će smjesa odstajati prije samog oblikovanja.
U nastavku te čeka osnovni recept za njihovu pripremu, a ti po želji u njega možeš dodati i jaje, peršin, dok se neki čak odlučuju i na dodavanje ribane mrkve ili punjenje od sira.
Jednom oblikovane, pripremi ih na roštilju ili grill tavici i uživaj u plodovima rada vlastitih ruku.
Sastojci:
- 2 kg mesa
- 2 glavice sitno nasjeckanog luka
- 3 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 60 g (ili 5 žlica) krušnih mrvica
- 30 mL vode
- 30 g (ili 2 žlice) soli
- 10 g bibera
- 10 g sode bikarbone
Priprema:
- Odaberi meso i pripremi sve sastojke. Nasjeckaj luk i češnjak, po želji i peršin. Možeš koristiti i blender ili procesor hrane za njihovo usitnjavanje.
- Pomiješaj sve sastojke. Meso stavi u veću zdjelu i zatim u njega dodaj ostale sastojke te ga rukama promiješaj.
- Miješaj meso najmanje 10 minuta kako bi se svi sastojci proželi.
- U hladnjaku ga ostavi najmanje sat vremena kako bi se začini otpustili i upili u meso, a idealno bi bilo da u njemu odstoji 48 sati.
- Nakon pripreme smjese, vrijeme je za oblikovanje samih ćevapčića. Idealno bi bilo da je svaki ćevap teži između 20 i 40 grama te da je dugačak između 5 i 10 centimetara. No, dimenzije i oblik podložni su tvojem ukusu tako da ih pripremiti možeš po želji.
- Jednom oblikovani, ćevapčići su spremni za pripremu na roštilju!
U slast!
Online Chill&Grill 2021. širi se diljem Hrvatske, a očekuje te više od mjesec dana roštiljanja, dobre mjuze, konkretnih nagrada i fine klope! Prijavi se i osvoji nagrade na www.chillgrill.hr!
Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Meggle, Zvijezda i Cromaris.