Špajza 27. rujna 2024.

Prašak za pecivo i soda bikarbona - kada se koriste

Znaš li kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo
foto: Canva
Kako se i kada koristi soda bikarbona, a kako prašak za pecivo, zašto su različiti i što se događa kad ih zamijeniš u receptu… Otkrij s nama!

Kada se upustiš u pripremanje kolača, torti, peciva ili bilo koje druge vrste pečenih slastica, često ćeš naići na dva sastojka koji djeluju gotovo identično, ali imaju potpuno različite uloge – soda bikarbona i prašak za pecivo.

U kuhinji uvijek postoje te male tehničke tajne koje je važno razumjeti kako bi tvoji slatki uraci bili savršeni. Na prvi pogled, ovi sastojci su vrlo slični, oba su bijeli prahovi koji pomažu tijestu podići se i postati prozračno. Ali, njihovo djelovanje i kemijski sastav potpuno su različiti, što znači da ih nije uvijek moguće zamijeniti.

Znaš li kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo | Author: Canva Prašak za pecivo vs. soda bikarbona foto: Canva

Soda bikarbona i prašak za pecivo često stoje jedno pored drugog na polici u smočnici, a mnogi od nas ih koriste gotovo nesvjesno, ne razmišljajući previše o tome što rade u tijestu ili smjesi. No, ključ uspjeha svakog dobrog pekara krije se u razumijevanju kemijskih reakcija koje se odvijaju kada se ova dva sastojka aktiviraju. Pogrešna upotreba jednog ili drugog može dovesti do razočaravajućih rezultata: splasnutih biskvita, pretvrde korice ili, što je možda najgore, lošeg okusa. Zato je važno znati što koja tvar radi, kada i zašto se koristi te kako pravilno balansirati količine u različitim receptima.

 | Author: Fillvlad/Pexels Soda bikarbona foto: Fillvlad/Pexels

Da bismo to bolje razumjeli, krenimo najprije od sode bikarbone – sastojka koji često nalazimo u receptima za biskvite, kekse i kolače s dubljim, bogatijim okusima. Soda bikarbona je alkalna tvar, što znači da za aktivaciju treba nešto kiselo – poput mlaćenice, jogurta, octa ili čak kakaa. Kad se spoji s nekom od ovih kiselih komponenti, dolazi do kemijske reakcije koja otpušta ugljični dioksid u obliku mjehurića, čineći tijesto lakšim i prozračnijim. Ujedno, soda bikarbona pomaže u smeđenju kore, dajući joj prepoznatljivu zlatnu boju i bogatiju aromu.

Znaš li kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo | Author: Canva Prašak za pecivo foto: Canva

S druge strane, prašak za pecivo je već unaprijed pripremljena kombinacija sode bikarbone i kiseline, obično u obliku vinske kiseline ili kukuruznog škroba. Za razliku od sode bikarbone, prašak za pecivo ne zahtijeva dodatni kiseli sastojak kako bi se aktivirao, već se aktivira kada dođe u kontakt s tekućinom, a zatim ponovno kad se smjesa zagrije. To znači da će prašak za pecivo djelovati dvaput – jednom kada miješaš tijesto i još jednom kada ga stavljaš u pećnicu. Ova "dvostruka aktivacija" omogućuje pečenju ravnomjerno dizanje, što je savršeno za recepte poput biskvita ili pogačica, gdje ne želiš previše jakih kiselih okusa.

Kada koristiti sodu bikarbonu?

Soda bikarbona se koristi u receptima koji već sadrže kiseli sastojak. Primjerice, klasične čokoladne torte i kolači jer već u sebi imaju sastojke poput jogurta, mlaćenice, smeđeg šećera ili kakaa koji aktiviraju sodu bikarbonu. Osim što pomaže tijestu narasti, soda bikarbona pridonosi prepoznatljivoj smeđoj boji i bogatom okusu konačnog proizvoda.

Možda vas zanima... Soda bikarbona - najbolji saveznik za mirisnu kuhinju Špajza Možda vas zanima... Nevjerojatni kuhinjski trikovi sa sodom bikarbonom Špajza

Kada koristiti prašak za pecivo?

Prašak za pecivo, s druge strane, koristi se u receptima koji nemaju jakih kiselih sastojaka. Na primjer, u biskvitima ili slanim pecivima poput pogačica, prašak za pecivo osigurava ravnomjerno dizanje tijesta, stvarajući uravnoteženu teksturu i okus. Budući da prašak za pecivo već sadrži kiselinu, nema potrebe za dodatnim kiselim sastojcima kako bi obavio posao.

Znaš li kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo | Author: Eatde/Pixabay Prašak za pecivo savršen je za recepte poput biskvita foto: Eatde/Pixabay

Što kada su u receptu oba sastojka?

U nekim receptima naići ćeš na kombinaciju oba sastojka – i sode bikarbone i praška za pecivo. To je zato što oba imaju specifične uloge u postizanju savršenog rezultata. Soda bikarbona se koristi kako bi neutralizirala kisele sastojke, dok prašak za pecivo daje dodatnu snagu za dizanje, osiguravajući laganu, prozračnu teksturu. Primjerice, u receptu za kolače poput muffina, kombinacija ova dva sastojka može pomoći da se postigne ravnomjerna visina i lijepa, zlatno smeđa boja.

Možda vas zanima... Moguće je: Domaći kruh gotov za pola sata Recepti

Možeš li ih zamijeniti?

Ako se nađeš u situaciji da nemaš jedan od ovih sastojaka, možeš pokušati sa zamjenama, ali moraš biti oprezan. Soda bikarbona zahtijeva kiselinu za aktivaciju, pa ako nemaš prašak za pecivo, možeš dodati 1/4 žličice sode bikarbone na svaki recept koji zahtijeva 1 žličicu praška za pecivo, uz dodatak kiseline poput limunova soka, bijelog octa ili vinske kiseline. No, rezultat može varirati jer soda bikarbona ne osigurava dvostruko dizanje kao prašak za pecivo.

Znaš li kada koristiti sodu bikarbonu, a kada prašak za pecivo | Author: Canva Za muffine kombiniraj oba sastojka foto: Canva

S druge strane, ako ti ponestane sode bikarbone, možeš je zamijeniti praškom za pecivo, ali u omjeru tri puta većem. Na primjer, ako recept traži 1/2 žličice sode bikarbone, koristi 1 1/2 žličicu praška za pecivo. Ipak, budi svjestan da ćeš možda osjetiti promjenu u okusu i teksturi jer će prašak za pecivo dodati više kiseline i može stvoriti blaži okus nego što bi soda bikarbona dala.

Kako provjeriti svježinu?

Prije nego što se upustiš u pečenje, uvijek provjeri rok trajanja i svježinu sode bikarbone i praška za pecivo. Ovi sastojci gube učinkovitost s vremenom, što može rezultirati plosnatim, gustim ili loše teksturiranim pecivima. Testiraj ih tako da pomiješaš malo sode bikarbone s octom ili praška za pecivo s toplom vodom – ako ne vidiš pjenjenje, vrijeme je za kupnju novih pakiranja.

Sastojci za kolače Možda vas zanima... Nemaš praška za pecivo? Znamo kako ga nadomjestiti Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.