Popularni slatko-kiseli prilog od voća i povrća podrijetlom iz Indije odavno su prihvatile i preuzele suvremene zapadnjačke kuhinje te razvile niz novih, maštovitih kombinacija. Kao inspiracija za relish poslužio je indijski chutney, pa je tako slatki umak od povrća i voća postao najčešći prijedlog pljeskavicama ili hot-dogu. U slatkoj varijanti domaćice u novije vrijeme spremaju prženu slaninu s pirjanim lukom. Džem od slanine i luka dio je relish umaka, kao i tradicionalni makedonski pinđur, ajvar i mađarski lecho.
Relish je nastao iz potrebe da se očuva povrće u zimskim mjesecima, a u Indiji, odakle izvorno potječe, sastoji se od povrća, začinskog i ljekovitog bilja ili voća. U SAD-u se najčešće naziv relish koristi za umak od sitno sjeckanih krastavaca s koprom. Povrće i voće u relishu može biti grubo ili fino sjeckano, ali ne glatke teksture, kao što je u kečapu i njemu sličnim umacima. U slatke varijante najčešće se dodaje jabuka i rajčice, a pikantni je nezamisliv bez čili papričica.
Osim od paprika, rajčica, krastavca, patlidžana, tikvica i luka, relish se može pripremiti i od kuhanog kukuruza, bundeve, cikle i drugog ustinjenog povrća. Sjemenke gorušice, curry, kumin, kopar, peršin, aromatični ocat, javorov sirup, smeđi šećer, kapljica alkohola, začini su koji mu daju osebujan okus.