Špajza 05. kolovoza 2023.

Velike su šanse da gulilicu za povrće koristiš krivo

Guljenje krumpira
Guljenje krumpira nije baš tao jednostavan zadatak... foto: Polina Tankilevitch/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Neka kuhinjska pomagala koriste se potpuno drugačije nego što smo naviknuli...

Nedavno je na društvenoj mreži TikTok osvanula informacija koja je šokirala sve - gulilica za mrkvu, krumpir i slično povrće može se koristiti u oba smjera! Neki gulilicu upravo tako koriste godinama, no sudeći prema brojnim šokiranim ljudima u komentarima, radi se o triku koji je malo kome poznat. 

@mostlyplants_

##stitch with @sooklyn ... like a week ago ##peeler ##peelingcarrots ##fyp ##foryou ##viral ##foodtiktok

♬ original sound - jac

Kada smo vidjeli ovaj šokantni podatak, morali smo se zapitati koji još kuhinjski pribor koristimo krivo? Čini se kako gulilica za povrće nije jedini komad pribora koji većina koristi po svome, prozirna plastična folija i "ladica" ispod pećnice u istoj su kategoriji. 
 

Možda vas zanima... Nevjerojatni kuhinjski trikovi sa sodom bikarbonom Špajza
 

 | Author: Sandie Clarke/Unsplash Guljenje mrkve i rezanje luka foto: Sandie Clarke/Unsplash

Perilica za posuđe

Nakon večere jednostavno staviš tanjure, čaše, lonce i pribor za jelo u perilicu bez nekog određenog reda? Šanse su velike da si nakon pranja na dijelu posuđa vidjela koju mrlju ili komadić hrane. Posuđe koje ima mrlje od namirnica bogatih škrobom, kao što su krumpir ili tjestenina, treba ići u samo središte perilice jer je tamo mlaz vode najjači.

S druge strane, mrlje od hrane koja je bogatija proteinima, poput jaja, trebaju znatno više sredstva za čišćenje kako bi se potpuno otklonile pa je tako zamazano posuđe bolje staviti uz stijenke perilice gdje ima više sredstva za pranje. 
 

Možda vas zanima... Ovaj jednostavan trik spasit će te od ribanja prljavog posuđa Špajza
 

Plastična folija

Ako plastičnu foliju izvadiš iz kartonskog pakiranja u kojem se nalazi i kreneš njome omatati tanjur ili komad hrane, šanse su velike da ćeš završiti s klupkom plastike koja se zalijepila sama za sebe. Također će ti biti nezgodno odrezati željeni komad folije i problem će biti još gori.

Plastičnu foliju trebala bi ostaviti u pakiranju u kojem je kupljena jer pakiranje obično na sebi ima nazubljeni dio koji će ti pomoći otkinuti željeni dio folije. Također bi krajeve pakiranja trebala utisnuti prema unutra kako bi rola folije ostala na mjestu. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Plastičnom folijom lakše ćeš rukovati ako ju ostaviš u pakiranju u kojem je kupljena foto: SHUTTERSTOCK
 

Filter za kavu

Ako uživaš u šalici filter kave ujutro, sigurno ti se dogodilo da se filter zatvori ili da jednostavno viri iz aparata više nego što bi trebao. Malo tko zna da bi perforirani dio filtera s donje i vanjske strane trebalo presaviti prije nego što ga umetneš u aparat za kavu. Jednom kada ga presaviješ, filter će savršeno sjesti na mjesto i neće viriti ili se zatvarati. 

Ladica ispod pećnice

Kada bi pitali ljude što drže u ladici ispod pećnice, skoro svi bi odgovorili lonce i posude za pečenje. Manje je poznato da ta "ladica" ima svrhu - namijenjena je održavanju gotove hrane toplom jednom kada ju izvadimo iz pećnice. Gotovo svaki model pećnice ima ovaj pretinac za održavanje hrane toplom, dok noviji modeli imaju i mogućnost regulacije temperature u tom dijelu. 
 

 | Author: SHUTTERSTOCK Pretinac ispod pećnice koristi se za održavanje hrane toplom foto: SHUTTERSTOCK
 

Grabilica za tjesteninu

Ima li tvoja grabilica za tjesteninu rupicu u sredini? Ta rupica nije namijenjena samo za cijeđenje vode iz skuhane tjestenine nego kako bi odmjerila porciju špageta, fettuccina ili linguina.

Prije nego što ju ubaciš u vodu, tjesteninu odmjeri tako što ćeš ju staviti kroz otvor na grabilici. Tako jednostavno!
 

Čista kuhinja Možda vas zanima... Čuvaj se plijesni u kuhinji! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.