Hladne juhe obično su glatke i baršunaste, iako im se mogu dodati i nasjeckani ili naribani sastojci. Za spravljanje možete upotrijebiti povrće, ribe, školjke, meso ili voće. Često im se dodaje vrhnje, mlijeko, jogurt, a za osobito vrućih dana juhama prije posluživanja možete dodati malo usitnjenog leda, no pripazite s količinom kako juhu ne biste razvodnili.
Uz hladne juhe odlično idu sve vrste kruha i peciva, kruh s češnjakom i začinskim biljem, pogačice ili prepečeni kruh. Kruhu mogu biti dodane i masline, luk, orasi, miješane sjemenke ili sir, a ponuditi možete i peciva. Jedna od popularnijih među hladnim juhama je španjolska juha gazpacho puna usitnjenog voća i povrća.
Jednako je omiljena crvena varijanta od rajčica ili zelena koja sadrži zelene paprike, krastavac, kopar i začinsko bilje. Poslužuje se sa sjeckanim povrćem i prepečenim kockicama kruha premazanim češnjakom i maslinovim uljem. Pripremljene hladne juhe najbolje je dobro rashladiti kako bi se svi okusi proželi.
Dobar tek!