Stir fry je tehnika pripreme hrane koja dolazi Kine, a riječ je o prženju mesa, ribe i povrća na vrućem ulju u dobro zagrijanom woku. Tehnika podrazumijeva brzo miješanje kod prženja, no ne koriste se drvene niti metalne kuhače već kineski štapići ili pak se wok tava podiže s plamena te se rade kružni pokreti kako bi se namirnice ravnomjerno rasporedile, ispekle i prožele okusima.
Iako korijene vuče iz Kine, stir fry tehnika danas je naveliko poznata i u ostatku svijeta. Restorani s ponudom istočnjačke hrane na svoje menije obavezno uvrštavaju jela pripremljena stir fry tehnikom, a izrazito je popularna i kod pripreme hrane kod kuće.
Jednostavna, brza i poprilično zdrava metoda odlična je za ručak tijekom tjedna. Namirnice je potrebno tek nasjeckati na rezance, popularnom julienne tehnikom sjeckanja, dobro zagrijati ulje pa sve zajedno nekoliko minuta pržiti u woku. Koristiti možete obično suncokretovo ulje, no posebne okuse dobit ćete i uljem kikirikija.
Kombinacijama povrća i mesa u stir fry tehnici možete pridružiti i rezance ili pak prženu rižu koja se također priprema istom metodom. Riži možete dodati i jaje koje ste najprije razmutili pa je zatim povezati s ostatkom sastojaka.
Idealno povrće za ovakav način pripreme bit će mahune, poriluk, tikvice, paprika, brokula i mrkva. Sitno ih nasjeckajte, ubacite u wok na nekoliko minuta, protresite pa dodajte prethodno skuhane rezance ili rižu. Dobro promiješajte, najbolje kineskim štapićima, i ručak za cijelu obitelj spreman je za manje od pola sata.
Od mesa, ovakav način pripreme najviše voli piletinu i govedinu. Slatko slane marinade od soja umaka, meda, đumbira i čilija divno će se složiti s mekim i tako jednostavnim pilećim mesom. S druge strane, što jednostavnije pripremljena govedina, nasjeckana na rezance bit će fantastičan dodatak povrtnim stir fry tanjurima.
Kada ste odabrali spoj omiljenih okusa i pripremili ih ovom više nego jednostavnom tehnikom, jelo pospite šakom nasjeckanog kikirikija koji će mu dati jednu posve novu dimenziju. Svježe, hrskavo i slasno - stir fry zbilja je idealan ljetni način pripreme ukusnih tanjura.