Špajza 16. travnja 2019.

Što donosi Chill&Grill: Steakovi, tacosi i kokteli najvažniji su dio južnoameričkog grilla - imamo i recepte!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Argentinski odresci, slasni tacosi, dobro začinjeni tanjuri šarene hrane i okusima bogati umaci najveći su dio kulture grilanja u Južnoj Americi. Istražili smo kakve vas južnoameričke delicije očekuju na Bundeku od 27. travnja do 1. svibnja, a donosimo vam i dva slasna recepta.

Baš kao i u ostatku svijeta, grilanje u zemljama Južne Amerike predstavlja običaj koji okuplja i na najfiniji način povezuje obitelj i prijatelje. Otvorena vatra, puno smijeha i druženja, mesne delicije i raskošni prilozi ono su oko čega se uglavnom vrte okupljanja na otovrenom. 

Upravo zato, donosimo vam ideje koje će vas inspirirati da jela južnoameričke kuhinje pripremite i kod kuće ili pak se naprosto zaputite na Bundek na Chill&Grill od 27. travnja do 3. svibnja te na najvećem festivalu klope, cuge i mjuze isprobate delicije kako iz zemalja Južne Amerike, tako i iz ostatka svijeta.

Posebnu pažnju južnoameričkim delicijama posvetit ćemo 28. travnja kada će nam odabrani gosti pripremati tamošnje specijalitete, a u New Experience dijelu festivala moći ćete isprobati brojna slasna južnoamerička jela.

 

Možda vas zanima... Dani internacionalne kuhinje: Chill&Grill 3.0 New Experience! Špajza

 

Sam događaj grilanja u brojnim se zemljama Južne Amerike naziva asado, a postupak je u većini zemalja isti. Ekipa se okuplja, pali se vatra, a zatim se, prema željama prisutnih, priprema hrana za pamćenje. Najčešće jelo s grilla u zemljama Južne Amerike je, dakako, odrezak.

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Steakove vole baš svi, začinjavaju se jednostavno i brzo su gotovi. Osim sočnih odrezaka, tu je još i nebrojeno mnogo drugih jela, ali i različite tehnike grilanja. Tako je primjerice jedno od najpoznatijih kolumbijskih jela lomo al trapo zapravo goveđi file uvaljan u tanak sloj soli, a zatim omotan komadom tkanine ili folije te bačen na ugljen kako bi se ispekao. 

Priprema hrane na otvorenoj vatri iznimno je popularno u zemljama Južne Amerike te se njihov street food uglavnom temelji na grilanim delicijama. Već prije spomenuti argentinski steakovi definitivno su najpopularniji, no tu su još i jela poput omiljenih tacosa s grilla, goveđih anticuchosa koji se pripremaju od goveđeg srca, grilana rebarca i tira de asado, sočna mesna delicija pripremljena tako da sadrži što manje kostiju, a što više mesa.

Kada su u pitanju prilozi, uz južnoameričku se kulturu vežu jela poput bogatih šarenih salata, predjela i prilozi s kukuruzom u glavnoj ulozi, chimichurri umak, salate od krumpira te, primjerice, nadjeveni krumpir.

 

Možda vas zanima... Chimichurri umak voli se s mesom, ribom i povrćem Kolumne

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Na kraju, da bi grilanje završilo na najbolji mogući način, tu su deserti poput dulce de leche sladoleda, sjajne Tres Leches torte te osvježavajući i jednostavni kremasti deserti od manga.

Pivo i kokteli također su nezaobilazan dio svakog druženja.

 

Možda vas zanima... Mango sladoled od tri sastojka za vruće ljetne dane Recepti

 

U nastavku donosimo recept za sjajnu pollo a la plancha piletinu s grilla i genijalan koktel na bazi viskija.

Za još okusa Južne Amerike, ali i onih iz ostatka svijeta, svratite na ovogodišnji Chill&Grill festival na Bundeku. Čeka vas veliki izbor internacionalnih delicija, neki od najpoznatijih chefova i nezaboravno iskustvo. Vidimo se od 27. travnja do 1. svibnja na Bundeku!

Pollo a la plancha piletina

Potrebno vam je:

  • 4 komada pilećih prsa
  • 3 limete
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice kumina
  • 2 žličice papra
  • Sol, papar
  • Ulje

Postupak pripreme:

  1. Pileća prsa očistite od kosti, pa ih prerežite  na pola kako biste dobili dva jedna odreska.
  2. Piletinu stavite u posudu i dodajte tri žlice soli i vodu, pa ostavite u hladnjaku kroz noć.
  3. Nakon što je odstajalo, piletinu izvadite iz tekućine, obrišite je papirnatim ubrusima i stavite u čistu posudu. Dodajte sok tri limete, maslinovo ulje, pa spremite u hladnjak na još dva sata.
  4. Pomiješajte žličicu soli, kumin i papar u manjoj posudi. Utrljajte u piletinu.
  5. Tako pripremljenu piletinu pecite na vrućem grillu oko 5 minuta sa svake strane ili dok ne poprimi boju, a meso je u potpunosti ispečeno, ovisno o veličini i komadu mesa.
  6. Poslužite uz prilog po želji ili u pecivu uz chimichurri umak.

Dobar tek!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Koktel od čaja od mente, limuna i viskija

Potrebno vam je:

  • 1 vrećica čaja od mente ili svježe mente
  • Korica limuna iz eko uzgoja
  • 1 šalica vruće vode
  • Med
  • Viski
  • Limunov sok
  • Svježa menta

Postupak pripreme*:

  1. Najprije skuhajte čaj od mente, a svakako dodajte i eukaliptus ako ga imate.
  2. Dodajte i koricu limuna.
  3. Pazite da koristite ekološki uzgojen limun.
  4. Čaj neka stoji desetak minuta, dodajte med, pa pustite da se u potpunosti ohladi.
  5. U čašu za koktel najprije dodajte usitnjeni led, dodajte viski i limunov sok.
  6. Dodajte i čaj od mente.
  7. Pomiješajte, pa ukrasite svježom mentom.

*Količine prilagodite vlastitim željama i potrebama.

Živjeli!


 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Chill&Grill 3.0 New Experience

U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih. 

Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni. 

Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostala su samo dva i pol tjedna, koja ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!  

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani. 

Mastercard® i Maestro® koji omogućuju 10% niže cijene za kartično plaćanje.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade. 

Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.

Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.

Vidimo se na Chill&Grillu od 27. travnja do 3. svibnja na Bundeku!   

 

*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!

 | Author: 24sata foto: 24sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.