Špajza 13. svibnja 2019.

Svjetski dan humusa: 10 novih ideja, a nije na kruhu!

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako ga obožavamo na najjednostavniji način, na kruhu uz cherry rajčice i drugo sezonsko povrće, humus je stvoren za mnogo više. Donosimo vam čak 10 novih ideja!

Omiljeni namaz od slanutka baš uvijek može postati brz i odličan doručak ili večera. Za pripremu će vam trebati tek nekoliko osnovnih sastojaka kao što su slanutak, maslinovo ulje, limunov sok te začini poput kumina, soli i papra. Količine prilagodite svojim željama i potrebama, a zatim sve ubacite u blender i pretvorite u namaz.

Kada ste obavili prvi dio posla, vrijeme je za kombiniranje u nešto drugačijim jelima. Upoznajte humus u 10 sasvim novih uloga!

 

Možda vas zanima... Hummus - kako je namaz od slanutka oduševio svijet Špajza

 

 | Author: 123rf foto: 123rf

Osim na kriški kruha, humus je odlična ideja i kao podloga u sendvičima i tortiljama. Kada su u pitanju sendviči, najbolje će se složiti s vege dodacima poput pečenog povrća ili sira, no kombinaciji uvijek možete dodati i kakvu finu šunku ili pileća prsa. Feta sira, zelena salata, malo rajčice i sočan sendvič već je spreman.

Kada govorimo o slasnim punjenjima za tortilje, humus će biti daleko jednostavniji odabira od pripreme kompletnog umaka. Po toploj tortilji rasporedite humus, dodajte pečenu piletinu, povrće pa ubacite i kakav fini umak na bazi grčkog jogurta, češnjaka i začina. Mediteranska gozba zagarantirana!

 

Možda vas zanima... Pripremi hummus po receptu slavne Mary Berry! Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Želite li isprobati nešto posve drugačije, u humus uvaljajte piletinu. Piletinu narežite na komade, začinite je soli i paprom pa je uvaljajte u humus. Pospite hrskavim dodacima poput sjeckanih badema ili lješnjaka, cornflakes, pa čak i usitnjenim čipsom, ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva na 15 minuta i poslužite uz salatu po želji.

 

Možda vas zanima... Avokado i hummus u prvoj jutarnjoj zdjelici Recepti

 

Humus može postati čak i sjajna podloga za pizzu. Pripremite brzinsko tijesto poput primjerice onog za pita kruh, ispecite ga pa ga premažite humusom. Dodajte sjeckani svježi krastavac, rajčicu, masline, luk, u kombinaciju ubacite i rukolu ili zelenu salatu, limunov sok, maslinovo ulje, začinite soli i paprom pa pospite feta sirom. Brzo, hrskavo, aromatično i zasitno. Naprosto genijalno!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Vjerujemo kako falafel ne trebamo posebno predstavljati. Odavno smo zaljubljeni u okruglice od slanutka, a sada vam donosimo ideju kako da ih pripremite na još brži način. U već gotov humus dodajte tek nešto krupnije usitnjenog slanutka, po potrebi ubacite žlicu ili dvije krušnih mrvica, oblikujte okruglice i uvaljajte ih u krušne mrvice. Pržite u ulju ili ispecite u pećnici, a zatim falafel okruglice upakirajte u sendvič ili poslužite uz omiljeni prilog.

 

Možda vas zanima... Sad ozbiljno: Napravili smo najfiniji falafel burger ikad Recepti

 

Kremasta tjestenina zvuči kao idealan ručak u svako doba godine. Sve što vam treba jest humus i nekoliko začina, a zatim i dobra doza mašte. Humus pomiješajte s vrhnjem, začinite soli, paprom i svježim začinskim bilje. Kada je tjestenina kuhana, još vruću je pomiješajte s umakom od humusa, pospite sirom po želji i uživajte u brzinskom ručku. Uz tjesteninu na ovaj način dobro će se složiti grilana piletina ili drugo meso, ali i dodaci poput kukuruza i feta sira. 

Da je humus zbilja svestran dokazuje i činjenica da ga možete ubaciti čak i u juhu. Na ulju zapržite povrće poput mrkve, krumpira i luka, neka otpuste arome, a zatim dodajte kombinaciju humusa, kokosovog mlijeka i curryja. Umjesto kokosovog mlijeka, upotrijebiti možete i samo temeljac ili vodu, no juha će u tom slučaju biti nešto rjeđa. Povrće možete i blendati kako biste dobili krem juhu. Ova će vas juha grijati i hladiti u isto vrijeme pa je savršena za baš svako doba godine.

 

Možda vas zanima... Usudite se isprobati slatki hummus! Recepti

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Pomiješate li humus s maslinovim uljem, žlicom ili dvije limunovog soka ili čak grčkim jogurtom, u tek jednoj minuti možete ga pretvoriti u savršen dressing za salatu. Svježe povrće, mesni ili vege dodaci i lagani ručak je već spreman.

Humus je idealan i za različita punjenja. Za doručak humusom napunite jaja, za ručak papričice pa ih pohajte ili pecite, a za večeru krumpir s povrćem i sirom. Brzo, kremasto i fino. Bolje ne može!

 

Hummus Možda vas zanima... Genijalan spoj slanutka i guacamoli: Hummus od avokada None

 

Za druženja s najdražima, odlična ideja bit će neobični dip za čips ili tortilje. Humus rasporedite po dnu šire posude, pospite ga sitno sjeckanim svježim krastavcima, feta sirom i sitno sjeckanim peršinom. Pokapajte maslinovim uljem i limunom te poslužite uz omiljene grickalice.

Dobar tek!

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.