Špajza 21. ožujka 2013.

Tomaz, Teran Barbarossa 2010

Tomaž Teran Barbarossa
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednom vinificiran i natočen u bocu, teran je sorta koja jednostavno ne želi sazrijeti i ostariti već naprosto zastane u vremenu te kao da čeka priliku da odjednom, razvijen zablista u čaši, bahato ne ostavljajući mogućnost preciznijeg predviđanja vremenskog okvira metamorfoze.

Dobro, možda je uvodni dio prefigurativan i ne treba ga doslovno shvatiti ali činjenica je da su kvalitetno odnjegovani Terani sposobni i nakon nekoliko godina odavati dojam prošlogodišnje berbe, tinejđerski divljajući, prkoseći vremenu i konzumentu. Godina 2010. je podno Motovuna kao i u cijelog Istri bila dosta problematična, vrlo vlažna te je zahtijevala mnogo rada u vinogradu i rigoroznu selekciju kako bi se osigurao neophodan kontinuitet kvalitete. Nagnuti položaji su svakako pomogli i omogućili u težim uvjetima proizvodnju zdravog i elegantnog vina s odmjerenih 13% alkohola.

Ujednačena tamno crvena boja i sadržajne suze na čaši potpomognute su s ljubičastom bazom koja kao da isijava iz dubine čaše. Svježe herbalno-mentolni nos pun je (pomalo neočekivano) nježno zrele i prosušene crvene višnje i suprostavljene maline. S površine mirnog vina dolaze mirisi prazne hrastove bačve dok se odzračivanjem oslobađaju arome netom izronjenih školjki ili morem okupanog kamena.
Miris koji možete gristi nastavlja se sa slasti pod zubima i pozitivno "dezinficirajućim" kiselinama koje unatoč zamjetnom ekstraktu i taninima nose sve pred sobom i sele okuse dublje u grlo gdje se zadržavaju dugo po ispijanju. Elegantno pikantno, čvrsto i svježe poput istarske noći u rano proljeće. Tek neznatno pripitomljeni odležani Teran koji će svojom esencijom – kiselom kičmom - pošteno razdrmati osjetila.

Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Teran
Berba: 2010.
Regija: Istra
Proizvođač: Vinarija Tomaz 
Najbolje pristaje uz: hladni naresci, divljač u umaku od šumskog voća s njokima, trapist
Temperatura posluživanja: 16-18 ºC
Cijena: oko 65 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.