Janjetina kakvu poznajemo odnosi se na meso janjca u dobi od tri tjedna do tri mjeseca. Najkvalitetnije meso dostupno je u razdoblju od siječnja do lipnja. Ono je izrazito cijenjeno i kod nas se najčešće uzgaja na otocima. Upravo otočki zrak i specifičan način ispaše janjaca rezultiraju vrhunskim mesom. Naime, tamošnje životinje hrane se travom između kamenja koja je prepuna soli. Uz prirodnu slanoću i aromatične mediteranske trave na koje ponekad naiđu, njihovo meso postaje divna delicija.
Meso paške janjetine ubrajamo u najukusnije i ponajbolje vrste mesa. Bogato je proteinima, sadrži vitamine i minerale, a na sam okus utjecat će i dob, spol, godišnje doba i prehrana. Prije pripreme, janjeće se meso čuva u suhoj ili tekućoj marinadi bogatoj mediteranskim začinima poput ružmarina, majčine dušice, mažurana i lovora.
Janjetina se može pripremati na juhu, u umacima ili na lešo. Najpoznatiji specijalitet svakako je janjetina na žaru. Nije nam strana ni janjetina pod pekom s krumpirima, a daleko najpristupačniji način jest priprema janjetine u pećnici. Uz dodatak korjenastog povrća, agruma, senfa i čitavom paletom različitih vrsta vina, pečenje janjetine prerasta u sjajno, mirisno i aromatično iskustvo.
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!