Sivi pinot, sauvignoni, rizling i pjenušci, rizling i pjenušci, rizling i pjenušci... Ako se pravilno zapjeva na melodiju poznate popevke te sorte će upasti u košaru iz koje "se to ide v beli Zagreb grad", a i šire po Hrvatskoj i susjednim zemljama. Poput sira, putra, vrhnja, mleka... i zagorska vina osvajaju kvalitetom. Šteta je što puno dobrih proizvođača svoja vina ne šalje ni do Zagreba. No to je dobar razlog i da se dođe uživati u regiju koju još samo najveći ignoranti poistovjećuju s kiselišima, a iz nje danas stižu neka od najboljih, najskupljih i u svijetu najnagrađivanijih hrvatskih vina.
Nije više novost, ali ne treba prestati ponavljati ni činjenicu da je iz Zagorja roditelj chardonnaya, rajnskog rizlinga, frankovke, moslavca i još desetak sorti. Riječ je o belinoj bijeloj velikoj ili staroj krapinskoj belini koju Nijemci zovu heunisch weiss, a Francuzi gouais blanc. Neka istraživanja pokazuju da je nastala, eto, baš u Zagorju, pa i među ovotjednim vinskim preporukama ima djece tog zagorskog Casanove.
Do 50 kuna
Zagorski bregi 2013. - Vuglec Breg
Bijelo meso s roštilja, bijela riba, naresci koji nisu previše dimljeni, dakle šunke sjeverozapadne Hrvatske, čvarci sa sirom i vrhnjem te dobri prijatelji prava su pratnja bijelom vinu Zagorski bregi, prekrasnoj mješavini zelenog silvanca, graševine, kraljevine i štajerske beline iz Vuglec Brega, vinarije i malog etno-sela pokraj Krapinskih toplica. Lagano, društveno vino ima samo 10,6 posto alkohola i ne treba se sramiti reći da je odlično za gemišt, a butelja je u vinariji 35 kuna.
Cuvée Breg bijeli 2013. - Bolfan Vinski Vrh
Rizling daje svježinu i eleganciju, sauvignon mirise i lepršavost, a sivi pinot punoću vinu Breg bijeli vinarije Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine. Elegantno, lepršavo, voćno i mineralno vino dobrog tijela izvrsno je za aperitiv, a pristaje i uz hladne nareske, školjke, povrće s roštilja. Poprilično je ambiciozno i treba ga poslužiti u srednje velikoj čaši. U vinariji stoji 49 kuna. Kad nam stvarno stigne proljeće, bit će izvrsno za pijuckanje na suncu, a tad će već u prodaju i berba 2014. (Vinarija Bolfan na slici dolje)
Muscat 2012. - Šafran
Miriše po grožđu. Možda je nekima ova tvrdnja smiješna, ali većina vina miriše na najraznovrsnije cvijeće ili voće, a samo u muškatnim sortama se doista može osjetiti miris sirovine od koje vino nastaje. Velebna vinarija Šafran, koja se vidi s autoceste Zagreb – Varaždin kraj Brezničkog Huma, a vinogradi su s druge strane tog brežuljka, ovo je poluslatko vino internacionalnog imena napravila od žutog muškata. Fino pristaje uz voćne deserte, mnogi će ga, dobro rashlađenog, rado popiti i samog, a butelja je u vinoteci Gastro Pantheon 49,99 kuna.
Od 50 do 100 kuna
Rajnski rizling 2012. - Vuglec Breg
Dobro je da je rizling u potrazi za roditeljem, zagorskim Casanovom belinom bijelom velikom, stigao nadomak Krapinskih toplica. Dobro jer je u podrumu Vuglec Brega zelenkasto žuto vino steklo punije tijelo i kompleksnije arome, a zadržalo svježinu i sklad. Savršeno je društvo purici s mlincima, vrlo dobro uz hladne salate s bijelim mesom, dobro će pratiti i jednostavno pripremljenog, ali začinjenijeg soma te riblji paprikaš, ako nije ljut. U vinariji je butelja 60 kuna.
Sauvignon 2013. - Bolfan Vinski Vrh
Sauvignon je bila prva sorta kojom je vinarija Bolfan Vinski Vrh svratila pozornost na sebe. Poslije je primat preuzeo rajnski rizling, posebno je fin bio onaj iz 2011., a lani smo se vratili sauvignonu preklanjske berbe. Na konferenciji o toj sorti održanoj početkom ljeta u Zagrebu iznenadio je time što su se mirisi u čaši poprilično sporo otvarali, a to za sauvignon baš i nije karakteristično, no zato je okus duuugo trajao. Butelja u vinariji stoji 77 kuna.
Karizma 2011. - Petrač
Kompleksno, bogato i skladno crveno vino je Karizma vinarije Petrač s Hršak Brega kraj Krapinskih toplica, Lijepo miriše po voću i začinima te čokoladi. Treba ga piti iz velike čaše uz pašticadu, divljač, zrele meke sireve... Karizma je moćna bordoška mješavina cabernet sauvignona (70 posto) i merlota. Prva je sorta dugo macerirana pa je dala fine tanine i punoću, dok je kratko macerirani merlot "kriv" za voćne arome. Vino je suho, ima 14,3 posto alkohola, a u Miva galeriji vina stoji 82 kune.
Više od 100 kuna
Pjenušac Crveni – Vuglec Breg
Većina pjenušavih vina preporučuje se kao aperitiv, manji dio, onih slađih, dobra su pratnja desertima, još ih je manje koja pristaju uz ribu ili bijelo meso, a samo rijetki, najbolji roséi mogu se piti i uz jela od crvenog mesa, pačjeg ili gusjeg, primjerice. Crvenih pjenušaca, neki bi rekli crnih, gotovo da i nema. Kod nas ga, osim Porečanina Đordana Peršurića, radi i Vuglec Breg. Sorta je cabernet sauvignon, metoda klasična šampanjska, vino je extrabrut, a cijena u vinariji 110 kuna.
Cabernet sauvignon 2011. - Bolfan Vinski Vrh
Pileća jetrica na špeku u kremi od vrganja preporučuju u vinariji Bolfan Vinski Vrh uz njihov prvi Cabernet sauvignon. Berba je 2011., a etiketa Primus, što znači prva kvalitativna linija. Analitika kaže da ima 15 posto alkohola, 2,7 grama po litri neprovrelog šećera i ugodnih 6,6 grama kiselina po litri. Oko će vidjeti intenzivnu rubinsku boju, nos prepoznati prezrele višnje i mentu, a usta neće imati vremena govoriti o okusu jer će biti previše zauzeta uživanjem u kompleksnom i korpulentnom ekskluzivnom vinu napunjenom u samo 600 boca. Cijena? 190 kuna.
Chardonnay izborna berba prosušenih bobica 2009. - Bodren
Mnogima nije lako shvatiti da ledeno vino nije najbolje, a nije lako ni objasniti im zašto je izborna berba prosušenih bobica puno puno bolja. Pa, evo: grožđe se ostavi na trsu dok ne skupi najmanje 154 stupnja šećera po Oechslovom moštomjeru, što je 24 stupnja više nego za ledenu berbu, a sama berba ne ovisi o tome je li vani hladno pa se grožđe smrzlo, nego je li doista u najboljem stanju za najviši predikat. Ovaj je chardonnay u vrijeme berbe bio u savršenom stanju pa je savršeno i vino: zlatno i uljasto, medno s mirisima i okusima suhog voća. Bočica nektara od 0,25 litara stoji 305 kuna.