Špajza 16. lipnja 2023.

Za vikend složi savršenu platu s narescima!

Plata
Složi savršenu platu s narescima foto: Anto Meneghini/Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Plate s narescima oduvijek su prisutne na većini slavlja, a u posljednje vrijeme sve se više pozornosti posvećuje njihovom slaganju. Donosimo ti najbolje savjete za slaganje spektakularnih plata koje će oduševiti tvoje goste, a bit će savršene i za objavu na Instagramu!

Za razna slavlja, vesela okupljanja, ali i neočekivane goste koji samo banu na vrata idealno rješenje su – spektakularne plate s narescima. Osim što naresci moraju biti vrhunski, bitno je i kako ih složiš i što im sve dodaš kako bi plata izgledala što bogatije.

Dobra i raskošna plata koja odlično izgleda prava je čarolija na svakom stolu. Zabavno ju je gledati i fotografirati za Instagram, lako se slaže (kad znaš što radiš) i svatko s nje može odabrati baš ono što najviše voli. Znamo nekoliko odličnih trikova za slaganje savršene plate koje ćemo ti opisati u nastavku.

 

Naresci Možda vas zanima... Uz ove proizvode uštedjet ćeš puno vremena u kuhinji! Špajza

 

Uvijek imaj dobru zalihu namirnica za platu

Kada kupuješ namirnice za platu uvijek nastoj kupiti 3 do 5 različitih vrsta narezaka. Malo šunke, malo pršuta, buđole, salame, mortadele… Poanta je u kombiniranju različitih okusa, oblika i veličina narezaka jer raznolikost daje plati dinamičniji i ljepši izgled, a u većim društvima se nađe nekoliko izbirljivih gostiju koji ne smiju biti zakinuti.

Nareske kupi unaprijed narezane i zapakirane kako bi bili savršeno svježi i ukusni, ravnomjerno narezani (a to je za slaganje plate jako bitno), ali i da imaš manje posla.

Isto vrijedi i za sir – koristi mlade, ali i odležanije sireve, kao i 'one između', sireve s plemenitom plijesni, meke, tvrde… 

 | Author: Franco Debartolo/Unsplash Svježe voće poput grožđa odlično paše uz razne nareske foto: Franco Debartolo/Unsplash

Odaberi savršene priloge

Kako bi tvoja plata izgledala ljepše i ponudila gostima što više raznih divnih okusa koji se tako lijepo nadopunjuju, nabavi puno dodataka – od orašastih plodova (orasi, bademi…), preko sušenog i svježeg voća (sušene marelice brusnice su pravi hit na platama, kao i svježe dinje, jabuke, bobičasto voće…).

@pikvrbovecplus Kad imaš već spremne PIK nareske, slaganje plate traje otprilike koliko i ovaj video. 😛 Ok, možda pinku duže. 🤭 #pikvrbovec #piknaresci #pik #sendvič #različitoisti #piktok #fyp #fy #foryou #foryourpage ♬ Katchi - Ofenbach,Nick Waterhouse

Bitan sastojak svake plate definitivno su i masline. Tu se također možeš malo poigrati, pa ponuditi razne vrste – crne, zelene, otkoštene, punjene (bademima, češnjakom, sirom, paprikom. Također, plata nije plata bez svježeg povrća (paprika, rajčica, mrkve, stabljika celera…), ukiseljenog povrća (krastavci, gljive, lučice…) te raznih posebnih umaka poput senfa, meda, tapenade od maslina, domaćeg ajvara i brojnih drugih.

 

Ružice od salame Možda vas zanima... Hit na TikToku: prefine i predivne ružice od salame Špajza

 

Platu nikako nemoj servirati bez barem dvije različite vrste kruha, ali i slanih krekera i/ili grisinija. Kruh možeš i tostirati neposredno prije posluživanja, a grisine začas umijesiti i napraviti domaće začinjene, primjerice, svježim ružmarinom s tvog balkona 😉

Lijep ukras svakoj plati je i nekoliko grančica svježih začina, poput kopra ili pak ružmarina, jer zelenilo daje svjež izgled. Sladak jestiv ukras su i mini rajčice.

 | Author: We The Creators/Unsplash Plate je najbolje slagati na drvenoj dasci foto: We The Creators/Unsplash

Na čemu slažeš platu?

Sada kad imaš sve sastojke, možeš krenuti sa slaganjem plate. Kao podlogu najbolje je koristiti neku veliku tacnu ili najveći tanjur koji imaš (naravno, ovisi i o broju gostiju, a ako nemaš dovoljno veliko posuđe uvijek možeš složiti i nekoliko manjih plata), a još bolje – veliku drvenu dasku koja će biti odličan kontrast boji narezaka koji će tako više doći do izražaja, ali će dati i domaći ugođaj. Ne zaboravi – naresci su ipak glavne zvijezde!

Na dasku (ili pokraj nje) dodaj nekoliko zdjelica za priloge i umake. Tako ćeš svojoj plati dodati malo raznolikosti te će biti vizualno puno uzbudljivija.

 | Author: JL Fizzell/Pexels Zdjelice s umacima, maslinama, ukiseljenim povrćem... odlične su za razbijanje monotonije foto: JL Fizzell/Pexels

Pazi i na kompoziciju

Za početak posloži zdjelice na dasku te kreni slagati nareske oko njih. Dok to radiš neprestano razmišljaj o finalnom vizualnom dojmu. Možeš primjerice složiti ružice od salame koje će biti posebno zanimljive tvojim gostima.

Nakon toga složi sireve, a potom između složi suho voće, svježe voće, povrće, krekere, grisine.

 

Sendviči Možda vas zanima... TOP 5 najboljih sendviča iz cijelog svijeta, neki od njih su doista nevjerojatni Špajza

 

Složi platu unaprijed

Da izbjegneš paniku, najbolje je platu složiti unaprijed, nekoliko sati prije dolaska gostiju, potom je zaštititi prozirnom folijom i odložiti u hladnjak. Tako ćeš mati više vremena za druge pripreme za druženje.

No nemoj pretjerivati s pripremanjem unaprijed – nekoliko sati unaprijed sasvim je ok (recimo, do 5 sati unaprijed), no sve nakon toga moglo bi utjecati na kvalitetu komponenti tvoje plate u koju je uloženo toliko truda.

Mini plate u staklenci – moderne, zabavne i praktične

Umjesto klasične plate, serviraj sve što bi završilo na plati na malo drugačiji način – u staklenim teglicama te tako kreiraj pojedinačne porcije za svakog gosta. Evo i nekoliko ideja kako složiti mini platu u teglici:

  1. Na dno stavi orašaste plodove ili suho, odnosno svježe voće. Dobru bazu mogu činiti i okruglasti oblici poput mini rajčica, maslina ili mozzarelle.
  2. Dodaj grickalice – krekere, grisine…
  3. Dodaj sireve koji mogu biti narezani na različite oblike – kriške, štapiće, kockice…
  4. Pripremi ukrasne štapiće (mogu biti i raznih vrsta, da dobiješ na raznolikosti) i na njih naredaj kriške trajnih kobasica. Tvoj je odabir kako ćeš ih slagati na štapić – preklopljene na pola, na četvrtine, slagati u male rolice… Kriške kobasica ili komade drugih narezaka možeš na štapićima i kombinirati s drugim dodacima poput sira, maslina, mini rajčica…  – ukratko, svima što se može nabosti na štapić!
  5. U preostali prostor u teglicama dodaj kisele krastavce, mini ukiseljene kukuruze ili neko drugo ukiseljeno povrće, ali i svježe povrće poput trakica paprike ili štapića od mrkve.
  6. Mini platu u staklenci ukrasi grančicom svježeg začina poput ružmarina ili origana. Teško da će ih itko pojesti, no tvoje će mini plate tako izgledati puno ljepše.

 | Author: PIK Vrbovec PIK Slice Plata foto: PIK Vrbovec

Odličan izbor za platu su PIK naresci – možeš birati koji ti se najviše sviđaju, od najfinije šunke, buđole, mortadele, PIKO parizera pa sve do raznih trajnih kobasica (Panona, čajna, zimska, kulen…). PIK naresci su praktični, unaprijed narezani i spremni za upotrebu, štede vrijeme jer nema čekanja u redu za rezanje salame u supermarketu, lako se otvaraju i ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten ni soju, a imaju i 25% manje soli.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.