Pet voćki i deserti zbog kojih obožavamo početak jeseni

Thinkstock
Rujan je mjesec grožđa, smokvi, šljiva i kruški. Upravo zato, pravo je vrijeme za mirisne slatke delicije od kojih se već na prvi pogled stvaraju zazubice. Krenimo!
Vidi originalni članak

S prvim kišnim danima koji punom snagom najavljuju jesen, vrijeme je i za vječni klasik - knedle sa šljivama. Za one nešto vrjednije, tu je i džem sa šljivama kojem svakako dodajte koju kockicu tamne čokolade kako biste uživali u bogatijim okusima. Osim ovih već poznatih specijaliteta, šljive su idealne za jednostavan crumble, različite pite i biskvit kolače.

 

Slatki ručak Vrijeme je za najslasniji klasik - knedle sa šljivama

Vrijeme je za... Domaći džem od šljiva i aronije

Mljac! Crumble sa šljivama

 

 

Iako grožđe najviše volimo u tekućem obliku, ponekad nas sasvim iznenadi u slatkim specijalitetima. Štrudla od grožđa idealan je način da potrošite ostatke koji ne želite pretvoriti u vino. Želite li pak isprobati nešto posve drugačije, okrenite se pripremi crvenog kolača od grožđa. Iznenađenje je zagarantirano!

 

slastica Štrudla od grožđa

kolač Crveni kolač od grožđa

 

Slatke smokve odlično će se složiti u slatkim, ali i slatko slanim kombinacijama. Svježe umočite u čokoladu ili ih omotajte finom slaninom, dok su sušene stvorene za grickanje uz film ili ubacivanje u jednostavne deserte u čaši.

Osim toga, tart od svježih smokava i pistacija poznatog chefa Yotama Ottolenghija bit će pravo slavlje za nepce, dok će spoj badema i smokve u slatkom kruhu oduševiti baš svakog tko ga isproba.

 

ostalo Kombinacija za čistu peticu: Smokve i šljive u slanini

sezonsko slatko Mini tartovi sa smokvama i pistacijama

slatko, slađe Ovo je najbolji kolač koji ćete danas vidjeti!

Delicija i pol'! Pečene smokve s ricottom i karameliziranim slanim orasima

 

 

Doba krušaka i jabuka pruža nam pak bezbroj mogućnosti kada su u pitanju slastice. Kruške upakirajte u sočne pite ili se okrenite poširanju u vinu, a kad su jabuke u pitanju ništa ne prepustite slučaju već ih ubacite u mirisnu domaću pitu. Klasičnu kombinaciju začinite orasima, drugim sezonskim voćem, grožđicama, pa čak i kojom žlicom omiljenog alkoholnog napitka. Na taj ćete se način odmaknuti od dosadne klasike i uživati u poznatim okusima na posve drugačiji način.

 

slatko najslađe Može li bolje: Tart od krušaka i čokolade

Špajza Kruške u vinu - grijanje na najjače!

pita Pita od krušaka, jabuka i šljiva
pita Američka pita od jabuka

 

 

Posjeti Gastro.hr