Špajza 16. rujna 2017.

Pet voćki i deserti zbog kojih obožavamo početak jeseni

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rujan je mjesec grožđa, smokvi, šljiva i kruški. Upravo zato, pravo je vrijeme za mirisne slatke delicije od kojih se već na prvi pogled stvaraju zazubice. Krenimo!

S prvim kišnim danima koji punom snagom najavljuju jesen, vrijeme je i za vječni klasik - knedle sa šljivama. Za one nešto vrjednije, tu je i džem sa šljivama kojem svakako dodajte koju kockicu tamne čokolade kako biste uživali u bogatijim okusima. Osim ovih već poznatih specijaliteta, šljive su idealne za jednostavan crumble, različite pite i biskvit kolače.

 

knedle Možda vas zanima... Vrijeme je za najslasniji klasik - knedle sa šljivama Recepti Možda vas zanima... Domaći džem od šljiva i aronije Kolumne Crumble Možda vas zanima... Crumble sa šljivama Kolumne

 

Pita sa šljivama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Iako grožđe najviše volimo u tekućem obliku, ponekad nas sasvim iznenadi u slatkim specijalitetima. Štrudla od grožđa idealan je način da potrošite ostatke koji ne želite pretvoriti u vino. Želite li pak isprobati nešto posve drugačije, okrenite se pripremi crvenog kolača od grožđa. Iznenađenje je zagarantirano!

 

Štrudla od grožđa Možda vas zanima... Štrudla od grožđa Recepti Crveni kolač od jagoda i grožđa Možda vas zanima... Crveni kolač od grožđa Recepti

 

Slatke smokve odlično će se složiti u slatkim, ali i slatko slanim kombinacijama. Svježe umočite u čokoladu ili ih omotajte finom slaninom, dok su sušene stvorene za grickanje uz film ili ubacivanje u jednostavne deserte u čaši.

Osim toga, tart od svježih smokava i pistacija poznatog chefa Yotama Ottolenghija bit će pravo slavlje za nepce, dok će spoj badema i smokve u slatkom kruhu oduševiti baš svakog tko ga isproba.

 

Smokve u slanini Možda vas zanima... Kombinacija za čistu peticu: Smokve i šljive u slanini Recepti Mini tart sa smokvama Možda vas zanima... Mini tartovi sa smokvama i pistacijama Recepti Možda vas zanima... Ovo je najbolji kolač koji ćete danas vidjeti! Recepti Možda vas zanima... Pečene smokve s ricottom i karameliziranim slanim orasima Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Doba krušaka i jabuka pruža nam pak bezbroj mogućnosti kada su u pitanju slastice. Kruške upakirajte u sočne pite ili se okrenite poširanju u vinu, a kad su jabuke u pitanju ništa ne prepustite slučaju već ih ubacite u mirisnu domaću pitu. Klasičnu kombinaciju začinite orasima, drugim sezonskim voćem, grožđicama, pa čak i kojom žlicom omiljenog alkoholnog napitka. Na taj ćete se način odmaknuti od dosadne klasike i uživati u poznatim okusima na posve drugačiji način.

 

Možda vas zanima... Može li bolje: Tart od krušaka i čokolade Recepti Kruške Možda vas zanima... Kruške u vinu - grijanje na najjače! Špajza Pita od krušaka, jabuka i šljiva Možda vas zanima... Pita od krušaka, jabuka i šljiva Recepti
Američka pita od jabuka Možda vas zanima... Američka pita od jabuka Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.