S prvim kišnim danima koji punom snagom najavljuju jesen, vrijeme je i za vječni klasik - knedle sa šljivama. Za one nešto vrjednije, tu je i džem sa šljivama kojem svakako dodajte koju kockicu tamne čokolade kako biste uživali u bogatijim okusima. Osim ovih već poznatih specijaliteta, šljive su idealne za jednostavan crumble, različite pite i biskvit kolače.
Iako grožđe najviše volimo u tekućem obliku, ponekad nas sasvim iznenadi u slatkim specijalitetima. Štrudla od grožđa idealan je način da potrošite ostatke koji ne želite pretvoriti u vino. Želite li pak isprobati nešto posve drugačije, okrenite se pripremi crvenog kolača od grožđa. Iznenađenje je zagarantirano!
Slatke smokve odlično će se složiti u slatkim, ali i slatko slanim kombinacijama. Svježe umočite u čokoladu ili ih omotajte finom slaninom, dok su sušene stvorene za grickanje uz film ili ubacivanje u jednostavne deserte u čaši.
Osim toga, tart od svježih smokava i pistacija poznatog chefa Yotama Ottolenghija bit će pravo slavlje za nepce, dok će spoj badema i smokve u slatkom kruhu oduševiti baš svakog tko ga isproba.
Doba krušaka i jabuka pruža nam pak bezbroj mogućnosti kada su u pitanju slastice. Kruške upakirajte u sočne pite ili se okrenite poširanju u vinu, a kad su jabuke u pitanju ništa ne prepustite slučaju već ih ubacite u mirisnu domaću pitu. Klasičnu kombinaciju začinite orasima, drugim sezonskim voćem, grožđicama, pa čak i kojom žlicom omiljenog alkoholnog napitka. Na taj ćete se način odmaknuti od dosadne klasike i uživati u poznatim okusima na posve drugačiji način.