Špajza 09. listopada 2024.

Najbolji trikovi za uvijek savršenu domaću tjesteninu

tjestenina
Domaća tjestenina
foto: Monika Grabkowska/Unsplash
Priprema domaće tjestenine nije uvijek jednostavan posao, no uz nekoliko naših najboljih trikova i dobar recept i to može postati itekako jednostavan i brz posao

Domaća tjestenina zvuči divno! OK, priprema domaće tjestenine i nije neki najlakši mogući zadatak, no toliko je fina da se isplati potruditi i uroniti ruke u brašno. Imamo super savjete za pripremu domaće tjestenine - od odabira sastojaka do miješenja i kuhanja. Isprobaj ih - neće ti biti žao!

kuhanje tjestenine Možda vas zanima... Ne bacaj vodu od kuhanja tjestenine! A znamo i zašto... Špajza

Sastojci za domaću tjesteninu

Postoji više recepata za domaću tjesteninu – uz brašno, u nekima se koriste samo žumanjci, u drugima cijela jaja, a postoje i oni u kojima se dio jaja zamjenjuje vodom. Moglo bi se reći da što više žumanjaka sadrži, to je tjestenina mekša, a svaki recept ima svoje mjesto u kulinarstvu, ovisno o tome kakvu vrstu tjestenine želiš pripremiti.

Donosimo, moglo bi se reći, univerzalni recept koji će poslužiti za različite tipove tjestenine.

DOmaća tjestenina | Author: Stockfood Domaća tjestenina foto: Stockfood

Koliko jaja, koliko brašna?

Uobičajeno pravilo je da na 100 g brašna trebate dodati 1 jaje - od navedene količine ćeš dobiti 1 obilnu porciju tjestenine. Stoga prilagodi mjere s obzirom na potrebe, a jajima i brašnu preporučujemo dodati i malo maslinovog ulja i soli, radi lakše izrade tijesta i boljeg okusa.

Na 100 g brašna dodaj jednu žličicu ulja i prstohvat soli. Za izradu tjestenine najbolje će poslužiti glatko brašno, a jaja prije korištenja obavezno moraju biti na sobnoj temperaturi.

3 jela s tjesteninom Možda vas zanima... Brza jela s tjesteninom - imamo 3 praktična recepta Recepti orecchiette Možda vas zanima... Orecchiette sa slanim srdelama - recept Steve Karapandže Recepti

Posao izrade domaće tjestenine olakšava multipraktik

Tradicionalno, tjestenina se priprema na način da se brašno prosije na dasku i skupi na brdovitu hrpicu, u kojoj se potom napravi udubina za ostale sastojke – kao da se od brašna želi napraviti 'zdjelica' u koju se dodaju jaja, ulje i malo soli.

Zatim se, prstima ili vilicom, umute jaja i ulje i polako im se dodaje brašno s rubova formiranog oblika, malo po malo, sve dok se ne dobije kompaktno, nešto tvrđe tijesto.

Međutim, ovaj posao može se znatno ubrzati u multipraktiku. Dakle, tijesto ćete najjednostavnije pripremiti tako da u multipraktik s nastavcima za rezanje prvo dodamo brašno, a onda i ostale sastojke te sve skupa mijesimo oko 30 sekundi, odnosno, dok se smjesa ne počne grudati.

Nakon toga, smjesu prebacimo na dasku i skupimo je u jednu kompaktnu masu. Ukoliko imamo osjećaj da je tijesto pretvrdo i suho, dodajemo mu malo vode, a ukoliko je premekano i ljepljivo, dodaje se još malo brašna.

tjestenina | Author: Jorge Zapata/Unsplash Izrada domaće tjestenine uz pomoć mašinice za tjesteninu foto: Jorge Zapata/Unsplash

Završna faza miješenja tjestenine

Bez obzira odlučiš li se za "modernu“ ili tradicionalnu metodu, nakon što vam se od sastojaka formira kompaktno tijesto, mijesi ga rukama na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 5 minuta. Ovaj postupak je ključan kod izrade tijesta za tjesteninu jer se prilikom miješenja formira glutenska struktura koja je jako bitna za teksturu tjestenine.

Na kraju miješenja tijesto bi trebalo biti čvrsto, ali elastično i glatko te se ne bi smjelo lijepiti za podlogu. Takvo tijesto potom formiraj u kuglu i dobro ga zamotajte u prijanjajuću plastičnu foliju kako se ne bi počelo sušiti.

Prije izrade tjestenine tijesto ostavi da se 'odmori' 1 sat na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku preko noći. Također, ovo tijesto možete i čuvati i u zamrzivaču mjesec dana.

tjestenina, brza jela Možda vas zanima... 3 recepta za tjesteninu, svi su gotovi za pola sata Recepti tjestenina s cvjetačom Možda vas zanima... Prefina tjestenina s pečenim češnjakom i cvjetačom Recepti

Oblikovanje tjestenine

Prije oblikovanja tijesto po potrebi ponovno zagrij na sobnu temperaturu, a ukoliko pripremaš veću količinu, također ga i razdijeli na manje dijelove od 100 do 150 g. Dok radiš s jednim dijelom tijesta, ostatak opet dobro zamotaj folijom kako se ne bi isušilo.

Tijesto možeš razvaljati valjkom za tijesto u pravokutne tanke oblike ili se posluži mašinicom za izradu tjestenine. U svakom slučaju na početku valjanja tijesto spljošti i pobrašni ga s gornje i donje strane.

Kod korištenja mašinice, tijesto provuci kroz najširu razinu više puta te ga između svakog ovog provlačenja preklopi kako bi se u konačnici dobio pravokutni oblik. Potom postupno smanjuj veličinu otvora u mašinici te kroz svaku razinu tijesto provuci 2 puta.

tjestenina | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Domaći ravioli foto: Karolina Grabowska/Unsplash

Nakon što dobiješ tanko razvučeno tijesto, oblikuj ga po želji. Jedan od najjednostavnijih oblika predstavljaju tagliatelle, a njih pripremi tako da dobro razvaljano tijesto prvo dobro pobrašniš s obje strane, a zatim ga lagano zarolaš, kao da od njega radiš štrudlu.

Ovako savijeno tijesto nareži na trake širine 1 do 1,5 cm te na kraju protresi dobivene tagliatelle. Pripremljenu tjesteninu skuhaj isti dan ili je zamrzni i iskoristi kasnije.

pasta al limone Možda vas zanima... PASTA AL LIMONE Jelo koje je osvojilo društvene mreže Recepti zapečena tjestenina s bokulom i sirom Možda vas zanima... Zapečena tjestenina sa sirom i brokulom popravlja dan Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.