Špajza 03. svibnja 2016.

Divlji komorač: Sjajan začin ne samo u mediteranskoj kuhinji!

Komorač
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Komorač (Foeniculum vulgare Mill.), kod nas se još zove koromač ili slatki anis, samonikla je divlja biljka; može biti i uzgojena. Tipična je za mediteransko područje.

Na našem primorju ima ga u priobalju i na otocima, a raste svugdje: na poljima, uz puteve, oko ograda i u vrtovima.

Komorač je dvogodišnja biljka sa zadebljalim korijenom, stabljikom, listovima i cvijetom.

Stabljika je okrugla, modro zelenkasta, u gornjem dijelu razgranata, a listovi su perasti i sastavljeni od mnoštva sitnih listića tamnozelene boje.

Cvjetovi su žuti, skupljeni u štitaste cvatove.

Plodovi su kalavci sastavljeni od mnoštva sjemenki bogatih eteričnim uljima i koriste se kao začin, mada se kao začin koriste i ostali dijelovi ove biljke, korijen, stabljika, listovi i cvijet.

Zbog mediteranskog podrijetla komorač se najviše koristi u francuskoj, talijanskoj i dalmatinskoj kuhinji, ali se svojom aromom slaže i s jelima kojima se dodaju i ostale mediteranske mirisne trave, te peršin i ljuti začini poput čilija.

Pročitajte što sve možete napraviti s komoračem, odnosno koromačem, a za početak - tu je recept za sjajnu salatu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.