Naoko jednostavno i uvijek isto ulično jelo "s nogu" zapravo ima tisuću lica. U Americi gotovo svaki grad ima nekoliko varijacija na temu hot doga, a da ne govorimo o drugim kontinentima.
Čini se da je naš dio Europe najkonzervativniji po pitanju pripreme hot doga. Naime, u Austriji, Češkoj Republici i u našim krajevima tipična verzija hot doga je bijelo mekano pecivo u kojem se nalazi hrenovka uz dodatak senfa, a jedine varijacije su dodatak majoneze i/ili ketchupa.
Međutim, hot dog može biti puno maštovitiji i bogatiji. Hrenovki ili kobasici možemo pridodati razne maštovite umake, sir, raznovrsne salate ili povrće, te vrlo često prženi ili drugačije pripremljeni krumpir. Evo nekoliko konkretnih prijedloga za drugačiji hot dog.
Hot dog s američkim umakom na bazi luka
Hot dog s neobičnim slasnim umacima često se prodaje na ulicama New Yorka i drugih američkih gradova. U nastavku slijedi recept za umak na bazi luka za 6 porcija
Sastojci - za hot dog:
- 6 hrenovki
- 6 duguljastih bijelih peciva za hot dog
Sastojci - za umak od luka:
- 3 žuta luka, oguljena i narezana na ploške
- 1/3 šalice umaka od rajčice
- 1/2 šalice vode
- 3 režnja češnjaka, zgnječena
- 2 žlice ulja
- 1/2 žlice paprike
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice papra
- prstohvat cimeta
Postupak:
- U lonac stavi ulje, dodaj izrezani luk i pirjaj 3-5 minuta.
- Dodaj češnjak i pirjaj još 2 minute, često miješajući.
- Dodaj umak od rajčice, vodu i ostale sastojke i puste da smjesa krčka 15-20 minuta uz povremeno miješanje.
- Hrenovke ispeci na grillu i potom ih stavi u peciva te dodaj umak od luka.
Hot dog kobasice u njemačkom stilu
Kobasice, kiseli kupus i pivo prirodan su spoj.
Sastojci:
- 8 kobasica za pečenje na grillu
- 2 mala tamna piva
- 3 šalice kiselog kupusa
- 2 šalice crvenog luka, tanko sjeckanog
- 2 šalice ljubičastog luka, tanko sjeckanog
- 1/2 šalice sjeckane slanine
- 2 žlice smeđeg šećera
- žlica sjeckanog češnjaka
- žličica papra
- žličica soli
- 8 duguljastih bijelih peciva za hot dog
Postupak:
- Ljubičasti luk pirjaj u tamnom pivu na umjerenoj vatri i potom dodaj kobasice izbodene vilicom na nekoliko mjesta i kuhaj 5 minuta.
- Izvadi kobasice, a tekućinu sačuvaj. U tavi prži slaninu dok ne postane hrskava i pusti masnoću, potom je makni s vatre i stavi na papirnati ručnik da se ocijedi.
- U masnoću koju je pustila slanina stavi izrezani crveni luk i pirjaj ga 5 minuta, potom dodaj češnjak i pirjaj još 1 minutu.
- U tu smjesu dodaj kiseli kupus i pivo. Dodaj šećer i sol te pusti da zakuha.
- Smanji vatru i pusti da kse kuha 90 minuta. Zatim ispeci kobasice na grillu (barem 7 minuta).
- Pečene kobasice stavi u peciva za hot dog i dodaj smjesu luka i kiselog kupusa.
Chicago-style hot dog
Ovaj put nema potrebe za klasičnim receptom, u ovom opisu pronaći ćeš sve potrebne informacije... Za pripremu ovog tipičnog čikaškog hot doga trebat će ti bijelo pecivo za hot dog s makom, hrenovka, žuti senf, sjeckani luk srebrenac, sjeckane svježe rajčice, slatki reliš od kieslih krastavaca i ljutih papričica.
Prema želji može se dodati i još malo sjeckane paprike ili feferona. U ovu vrstu hot doga nikada se ne dodaje ketchup, a umjesto slatkog reliša, možete staviti i slatki ajvar. Hrenovka se može skuhati na pari, u vodi ili na grillu, prema željama.
I još par recepata za slasni hot dog...