Kolumne 22. lipnja 2023.

Lažne štrudlice s tikvicama pravi su ljetni hit

Lažne štrudlice s tikvicama foto: Ena Kokanović Nagy
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastrolovka Ena Kokanović Nagy pripremila je naše novo najdraže ljetno jelo - lažne štrudlice s tikvicama

Neću vas držati u neizvjesnosti, štrudlice su "fejk" jer su umotane u rižin papir umjesto u klasične kore za savijaču! Samim time su ove rolice i gluten free i vegetarijanske. Priprema je brza, laka i idealna za ljetne temperature. 

Rižini papiri su niskokalorični tako da, ako paziš na kalorije, smiješ si dozvoliti malo uživanja u lažnim štrudlicama. A tikvice, ma one ne trebaju posebnu najavu, najdivnije su povrće sezone. 

 | Author: Ena Kokanović Nagy Lažne štrudlice s tikvicama foto: Ena Kokanović Nagy

Lažne štrudlice s tikvicama

Sastojci (za 6 komada):

  • 12 rižinih papira
  • 1 zelena tikvica, oko 25 cm duga 
  • 1-2 prstohvata soli
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 2 jaja
  • papar
  • crni ili bijeli sezam 


Sastojci - za umak:

  • 1,5 žlica grčkog jogurta
  • par kapi ljutog umaka po želji
  • 1/2 žličice dehidriranog luka
  • 1/2 žličice suhog kopra
  • sol

 | Author: Ena Kokanović Nagy Lažne štrudlice s tikvicama foto: Ena Kokanović Nagy

Postupak:

  1. Pećnicu uključi da se zagrije na 250 stupnjeva.
  2. Tikvicu cijelu naribaj, posoli i ostavi da odstoji 10 minuta.
  3. Dobro istisni vodu iz tikvica pa ih prebaci u drugu posudu.
  4. Dodaj jaja, jogurt, začine i promiješaj.
  5. Za svaku štrudlicu koristi dva rižina papira.
  6. Smoči prvi rižin papir kratko u vodi. Doslovce 10 sekundi. Stavi list na površinu na kojoj ćeš rolati štrudlice.
  7. Uzmi drugi list, opet umoči u vodu, a onda stavi taj list preko prvog lista.
  8. Žlicu smjese stavi na sredinu rižinih papira pa preklopi gornju i donju stranu do pola, a onda lijevu i desnu tako da dobiješ pisamce.
  9. Onda to pisamce zarolaj u rolicu, nije bitno s koje strane.
  10. Slaži u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
  11. Rolice premaži maslinovim uljem i posipaj sezamom.
  12. Peci 35 do 45 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  13. Za umak sve promiješaj i posluži uz hrskave rolice. 

 | Author: Ena Kokanović Nagy Lažne štrudlice s tikvicama foto: Ena Kokanović Nagy

Ako tražiš još recepata punih okusa sezone, svakako posjeti Enin blog Slavonka

 

Možda vas zanima... Domaći ravioli s ricottom i limunom osvježit će ti dan Kolumne Možda vas zanima... Najbolji recept za blondies s jagodama i bijelom čokoladom Kolumne Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.