Kolumne 19. rujna 2017.

Najbolji baranjski restorani: Citadela

foto: Romulić i Stojčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi znaju da se u Baranji dobro jede, ali na kojim mjestima se jede najbolje? Cilj ove edicije reportaža je dati odgovor na to pitanje i uputiti gurmane i hedoniste na prave lokacije, na kojima će Baranju svojim nepcima upoznati u svojoj punoj gastronomskoj ljepoti i raskoši.

Restoran Citadela je baranjski restoran s najdužom tradicijom, uskoro će proslaviti 40 godina rada. Njihov moto je „40 godina duga gastronomska tradicija koja se nastavlja". Objekt je to u kome se mogu organizirati i velike svečanosti. Sastoji se od restoranske sale, zatvorene terase i sjenice. U vlasništvu je obitelji Lazar koja se osim ugostiteljstvom bavi i poljoprivredom, te turizmom. U svome restoranu imaju papriku i teletinu iz vlastitoga uzgoja. Preko puta restorana imaju i smještajne kapacitete za prihvat turista.  Moji sugovornici su bili Silard i njegov nećak Sebastijan Lazar koji uskoro preuzima vođenje restorana.
 

Fiš paprikaš zasigurno je najpoznatija delicija najistočnije hrvatske regije i s njegovom konzumacijom je i započela naša gastro ekspedicija. Dio degustatorskoga tima je bio i proslavljeni pučki kuhar Josip Delač; osnivač i dugogodišnji predsjednik udruge kotličara, pobjednik i član ocjenjivačkih komisija brojnih fišijada. Josip nije naišao na nikakvu zamjerku, rekavši samo - „To je to!“. Nakon nekoga vremena Josip i Silard, obojica strastveni lovci su ubrzo zaključili da se odnekud poznaju, upoznali su se ni manje ni više nego u lovu – u Africi! Uz fiš paprikaš kušali smo vina vinarije Szabo iz Karanca. Osim vinarije Szabo u vinskoj karti se nalaze i vina Belje i Kolar. Zastupljeni su i kutjevačke vinarije poput Tandare.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Nakon toga domaćini su nam poslužili kečigu. Kečiga ( lat. Acipenser ruthenus) je iznimno ukusna riba koja se rijetko može naći u restoranskoj ponudi, a kako nam Sebastijan kaže u Citadeli se kečiga može kušati tijekom cijele godine. Po tome je Citadela jedinstvena u cijeloj Baranji, a i šire. Nekoć je kečiga bila dio carskoga jelovnika u Kini, a u drevnoj Grčkoj slovila je kao najplemenitije jelo. Spada u obitelj jesetri i karakterizira ju duguljasto tijelo i glava u obliku rila. Za desert su nam poslužene izvrsne palačinke. Sočne, zasitne, pružaju pravu rapsodiju okusa.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Povela se rasprava da li je baranjska gastronomija previše ljuta za ljude iz ostatka Hrvatske. Sebastijan je donio nekoliki papričica carolina reaper (najljuća papričica na svijetu) i poslije njene konzumacije unisono smo zaključila da panonske delicije uopće nisu ljute. Svojevremeno je Sebastijan zasadio sjemenke caroline reaper u plasteniku s ostalim voćem. Te sezone su im sazorile ljute lubenice!!!

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Ovaj gastronomski niz (fiš paprikaš – kečiga – palačinke) pokazao se odličnim ali jelovnik Citadele posjetiteljima nudi i brojne druge delicije. Hladna predjela uključuju sireve, suhi vrat, domaće kobasice i domaći kulen, krvavice, čvarke i švargl. Čvarci, nekada prezrena hrana (iz djetinjstva se sjećam da smo nekoć njima hranili svinje) danas doživljavaju svoju renesansu, a cijena im nerijetko prelazi i stotinjak kuna po kilogramu. Švargl (tlačenica, prezvuršt) priča je za sebe i tu deliciju ili ne preferirate ili ju obožavate, a pravi se od krtog svinjskog mesa, svinjskih glava, srca, jezika i koža s primjesama soli, mljevenog slatke paprike i papra. 

Jela od ribe uključuju šarana, soma, smuđa, štuku, pastrvu ili kečigu pripremljenu po željama gosta (pohanje ili prženje), perkelt od šarana ili miješane ribe i smuđ orli. Prisutna su i jela s roštilja poput ćevapa, ražnjića, kotleta, pljeskavica, pilećih prsa i miješanog mesa. Što se odrezaka tiče u ponudi imaju bečki, zagrebački, pariški i naravni odrezak.

Specijaliteti kuće su fiš paprikaš, žablji kraci, čobanac, piletina u umaku, mesna plata „Citadela“, istoimena riblja plata, rolana pileća prsa, teletina ispod peke i šaran u rašljama. Deserti uključuju štrudle sa sirom i jabukama, palačinke s orasima, kombinacijom oraha i meda, džemom čokoladom, zatim palačinke u šatou, palačinke sa sirom i grožđicama i tamne palačinke „Citadela“.

 | Author: Romulić i Stojčić foto: Romulić i Stojčić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.