Kolumne 01. lipnja 2020.

Pileći kroketi punjeni šunkom i sirom za hrskavi ručak

foto: Darko Kontin
gastro postao gastro.24sata.hr
Htio sam napisati jedan opširniji uvod u ovaj recept, ali gledajući fotografiju gotovog jela smatram da to stvarno nije potrebno. Fotografija o ovom jelu govori više nego što bih je ja ikada riječima uspio opisati.

Dovoljno je samo da znate da bi se po onome što za mene znači #FoodPorn hrana ovo jelo smatralo ultimativnim food porn jelom!

Radi se o pohanoj hrskavoj piletini, točnije mljevenom bijelom pilećem mesu oblikovanom u ćevap ili kroket, a na kraju je još svaki pileći kroket napunjen šunkom i sirom s kojima se stavlja točka na i ovog #comfortfooda.

 

Palačinke Možda vas zanima... Palačinke od kelja punjene grahom i muškatnom tikvom Špajza

 

Velike filozofije ili posebnih prepreka za pripremu ovog jela nema.

Pripazite samo da koristite kvalitetno pileće meso ili gotovo mljeveno pileće meso. Jer one super povoljne pileće mljevene mješavine koje se s vremenom mogu naći u dućanima nisu najsretnije rješenje okusom niti izgledom za ovaj recept.

 

Možda vas zanima... Ovaj brzi kolač s jabukama hit je svakog rujna! Recepti

 

Više Darkovih fantastičnih recepata pronađite na blogu Darkova Web Kuharica, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Tart s tamnom čokoladom i pijanim kruškama Kolumne

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Potrebno vam je:

  • 400 grama fileta pilećih prsa
  • 1 jaja
  • 60 grama krušnih mrvica
  • 1 šaka svježih listova peršina
  • 40 grama šunke za pizzu
  • 40 grama polutvrdog sira ili sira za pizzu
  • Sol i papar (po želji)
  • Brašno, jaja i krušne mrvice za paniranje

Postupak pripreme:

  1. Pileće filete narežite na manje komade i stavite ih u električnu sjeckalicu. Dodajte čajnu žlicu soli, pola čajne žlice papra i cijele listove peršina. Sameljite sve sastojke u sitno mljeveno pileće meso.
  2. Pileće mljeveno meso prebacite u duboku posudu i u njega rukama umiješajte 1 cijelo jaje i 60 grama krušnih mrvica. Dobivenu smjesu stavite kratko hladiti u hladnjak.
  3. Ohlađeno pileće meso stavite između dva lista rastezljive folije. Rukama ili valjkom za tijesta razvucite mljeveno meso u kvadrat debljine do 1 cm. Uklonite gornju foliju s mesa.
  4. Šunku i sir narežite na tanke trakice, ne deblje od 5 mm. Dužinu trakica neka vam određuje i željena dužina pilećih kroketa.
  5. Mljeveno meso izrežite u nekoliko dugačkih traka malo širih od trakica šunke i sira s kojima ćete ih puniti.
  6. Krokete punite tako da stavite po jednu trakicu šunke i sira, a zatim ih motate u pileću meso. Kada se dva kraja pilećeg mesa spoje tu ga odrežite nožem i rukama zatvorite pileći kroket sa svih strana i po potrebi dodatno ispravite oblik kroketa.
  7. Prije paniranja stavite pileće krokete na dodatnih 5-10 minuta u hladnjak radi lakšeg rukovanja.
  8. Paniranje odradite standardno. Znači uvaljajte pileće krokete prvo u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u krušne mrvice.
  9. Pileće krokete pržite u dubokom ulju ali ne na pre jakoj vatri kako vam se ne bi kroketi pre brzo ispekli izvana, a u sredini ostali sirovi. Kada prime lijepu zlatno smeđu boju odložite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja s njih.
  10. Poslužite ih uz umak po želji i hladno pivo :).

Savjet!

  • Ako ne želite raditi svoje domaće pileće mljeveno meso možete slobodno kupiti gotovo mljeveno meso. Samo pripazite da kupite neko kvalitetnije pošto će o njemu najviše ovisiti okus kroketa, ali i kako se lako mogu pripremati.
  • Ako vam se mljevena piletina previše lijepi za prste namočite prste hladnom vodom svakih par minuta kako bi izbjegli lijepljenje, ali i kako bi mogli još ljepše oblikovati krokete.

Dobar tek!

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.