gastro postao
Ingrid je dobila puno domaćeg povrća i odlučila pripremiti divnu pitu od patlidžana i parmezana
Godišnji je završio i polako se vraćam u radni ritam. Pale su kiše, i na kratko vrijeme zaustavile kupanje, no nadam se da će sunce uskoro ponovno zagrijati i da ćemo mi i dalje uživati u moru. Dobila sam puno domaćeg povrća, a i tržnice su bogate ljetnim šarenilom. Ovaj put sam se odlučila za pitu od patlidžana koja je odlična za ljetne večeri jer je možete jesti hladnu ili mlaku...Zanimljivo je i to da su djeca pojela svaka komad. Dodale su i vrhnja koji je i meni pasao.
Za tijesto:
- 190g brašna
- 100g maslaca
- 1 jaje
- malo hladne vode
- žličica soli
Za nadjev:
- 2 patlidžana
- 1 svežanj peršina
- 40g ribanog parmezana
- 2 žumanjka
- 3dl mlijeka
- 30g brašna
- sol
- papar
Priprema:
- U udubinu u brašnu staviti 75 g maslaca, jaje, sol i žlicu, dvije, hladne vode. Brzo umijesiti i staviti u hladnjak na 30 minuta.
- Razvaljati tijesto i obložiti prethodno namašćen kalup za pite. Izbosti ga vilicom, staviti foliju i posuti grahom. Peći 20 minuta na 180 stupnjeva.
- U međuvremenu u posudi rastopiti preostali maslac, dodati brašno i popržiti. neprekidno miješajući dodavati mlijeko i pustiti da se zgusne. začiniti solju i paprom.
- Očistiti patlidžane i narezati na kockice, možete ih posoliti i odgorčit, ali ja ovaj put nisam, nego sam ih odmah u par tura popržila na maslinovom ulju.
- Ocijediti ih, posoliti i dodati bešamelu. Dodati žumanjke, iskosani peršin, parmezan i pomiješati. Kad je tijesto napola pečeno, ukloniti foliju i uliti pripremljenu smjesu.
- Peći još 20 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti mlako ili hladno uz žlicu kiselog vrhnja
Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici.