gastro postao
Kako ne biste mislili da samo kolače jedem za Božić, evo jednog recepta za 22. dan Foodmassa s kojim će vam teletina uvijek ispasti sočna.
Svatko ima neki svoj tajni recept kada je riječ o pripremanju blagdanskog pečenja i svatko to radi na svoj način, ovo je moj način koji baš uvijek upali i svaki puta dobijem pohvale za ovako pečeno meso.
U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.
Potrebno vam je:
za cca 5 osoba
- 3kg telećeg vrata, narezanog na šnicle
- 2 velike glavice crvenog luka
- 2 kg krumpira
- Šampinjoni i mrkve po želji
- Sol
- Papar
- Aluminijska folija
Za umak:
- 1 žlica Dr.Oetker gustina
- 100ml soka od pečenja
- luk iz pečenja
- 200ml junećeg ili povrtnog temeljca
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Tepsiju u kojoj ćete peći meso nauljite i posložite narezani crveni luk.
- Na luk naslažite teleći vrat te ga posolite i popaprite.
- Prekrijte meso folijom i stavite u pećnicu, kada je zagrijana. Pečete 1h za svaki kilogram mesa, u ovom slučaju to je sveukupno 3h pečenja.
- Nakon što je prošlo 1,5h izvadite meso iz pećnice i žlicom pokupite luk s dna i sok od pečenja (cca 100ml).
- U tepsiju posložite narezani krumpir na ploške, šampinjone i mrkvu.
- Na povrće ponovno posložite meso i pokrijte folijom i pecite još pola sata.
- Nakon što je prošlo pola sata (sveukupno 2h pečenja) skinite foliju i pojačajte pećnicu na 220 i pecite zadnjih sat vremena kako bi krumpir i teletina dobili koricu.
- Za to vrijeme pripremite umak. Odvojite 3 žlice još toplog sok od pečenja u posebnu posudu i umiješajte žlicu Dr.Oetker gustina. Ostatak soka kuhajte na laganoj vatri.
- Dodajte temeljac i kada sve zajedno prokuha, dodajte gustin i začinite umak po želji.
- Poslužite uz svježu zelenu salatu.
Dobar tek!