Kolumne 30. rujna 2016.

Tjestenina: Domaća, zelena i – veganska!

Zelena tjestenina
foto: facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Izrada domaće tjestenine još jedna je vještina o kojoj želim pričati u ovim tehničkim postovima srijedom i to zato jer je domaća tjestenina super. Najvažnija stvar koju sam skužila igrajući se s tijestom je da je proces izrade domaće tjestenine vrlo jednostavan i gotovi proizvod je kompletno prilagodljiv mojim potrebama - piše naša vrijedna blogerica...

S jajetom ili bez jaja, u boji ili obična, na krpice, rezance, lazanje ili linguine – tjestenina je uvijek voljna i podatna ljubavnica koja mi daje da vladam bez da gubi imalo vlastite moći. Sprave poput multipraktika (za miksanje) i aparata za rezance (za valjanje i rezanje) pomažu i ubrzavaju – ali ne mijenjaju proces suštinski. Istina je da se sve može i bez pomagala, a ako se odlučite za malu porciju – dovoljnu za obrok jednog ili dvoje ljudi, bez posebnih pomagala će možda biti i najlakše. Kad isprobate praviti tjesteninu i svidi vam se kupite si pomagala da se usrećite i umnožite prilike u kojima se častite njome. Kad se potpuno zaljubite kupite si i stalak za sušenje – da i kasnije možete uživati u njoj.

Zelena tjestenina | Author: facebook foto: facebook

Osnovni recept uključuje brašno i vodu, sol nije obavezna, ali zaokružiti će prirodni okus brašna na ugodan način. Kasnije ionako kuhate tjesteninu u slanoj vodi i dodajete je začinjenim umacima i dodacima. Tijesto mora biti vrlo tvrdo (tek snažno pritisnuto spajati se u kuglu tijesta), mora odmarati pola sata (ili do preko noći) da bi brašno bilo propisno hidrirano, i razvaljati tijesto ne znači samo stanjiti ga, već ga učiniti podatnim i snažnim. Odmori, razvaljaj, nareži i skuhaj – potpuno svježa tjestenina kuha se jednu minutu, a sušena treba nekoliko minuta – ovisi od odabranog brašna i isušenosti, a i o vašem ukusu za tvrdoću tjestenine.

Pojedinačne porcije tjestenine mogu se kratko (dan-dva) držati u hladnjaku u zatvorenoj posudi ili vrećici, a široki rezanci mogu se skuhati i zamrznuti u porcijama pa dodati ravno u vruću juhu ili umak. Plahte tijesta (za lazanje) mogu se iskrojiti u veličini koja vam najbolje odgovara i ja si često napravim minijaturne za pojedinačne porcije jer obožavam male pekače koje mogu ravno iz pećnice donijeti na stol. Ima nešto tako šik u toj mini porciji hrskave korice i kremaste nutrine (mmmljac!).

Za današnju prigodu napravila sam je bez jaja, zelenu i u obliku širokih rezanaca. Koristeći oštro brašno umjesto glatkog dobije se čvrsta, sjajna tjestenina koja pruža otpor prekuhavanju i divne je teksture i kad provede nekoliko sati umočena u umak u vašoj zdjelici za ručak koju nosite na posao.

Zelena tjestenina | Author: facebook foto: facebook

Potrebno za prikazanu količinu (meni bude 4 porcije):

Boja:

  • 10 g ulja
  • 20 g zelenih dijelova blitve
  • 30 g vode – izmiksati
  • 200 g oštrog brašna
  • prstohvat (1-2 g) soli
  • oko 55 g vode 

Postupak:

  1. U blenderu (ili u čaši štapnim mikserom) usitnite lišće blitve (ili špinata) sa uljem i malo vode.
  2. Odmjerite 60 ml vode u vrč ili šalicu iz koje možete pomalo dodavati.
  3. U zdjelicu odmjerite brašno, dodajte prstohvat soli, pomiješajte vilicom da se brašno prozrači u u sredinu uspite boju koju ste smiksali.
  4. Miješajte da se brašno namoči bojom, a zatim malo po malo dodajte ostatak vode – ovisno o vašem brašnu možda će vam trebati kapljicu više ili manje.
  5. Dobiveno tijesto treba biti vrlo tvrdo, tek na prisilu se veže u kompaktnu kuglu, tu i tamo komadić-pobunjenik otpadne – no gurnite ga natrag u masu. 
  6. Stavite tijesto u zatvorenu vrećicu (onakve koje imaju plastični “ciferšlus” da se mogu potpuno zatvoriti) ili omotajte folijom da ne ulazi zrak i ostavite na sobnoj temperaturi da odmara pola sata.
  7. Ako se dogodi da i nakon sat-dva ne možete krenuti oblikovati tjesteninu prebacite je u hladnjak do upotrebe.
  8. Tjesteninu razvaljajte nekoliko puta i presavinite pa ponovo razvaljajte sve dok tekstura ne bude fina i glatka.
  9. Ako imate aparat za rezance propuštajte komad tijesta po dva puta na svakoj veličini od najdeblje (presavinite i ponovo propustite) do željene debljine (moj stroj kreće od debljine 7 i ne idem dalje od debljine 2 – jedan je idealna za jušne rezance).
  10. Razvaljanu tjesteninu izrežite – bilo nožem ili propuštanjem kroz nastavak za rezanje.
  11. Kuhajte odmah ili sušite.
Zelena tjestenina | Author: facebook foto: facebook

Ja sam za ovu priliku tjesteninu sušila preko noći i zatim skuhala (3 minute) i dodala u umak od svinjetine i povrća pa ponijela na posao. Bila je glatka, čvrsta pod zubima i predivnog punog (ali ne i blitvastog) okusa. Zelena bolja je vrlo živahna i privlačna oku, no istovremeno je i potpuno prirodna.

Od ovakve tjestenine često spravljam lazanje koje su pravi praznik za oko i nepce, prava porcija i pol slasti za isprobati – pa isprobajte! I uživajte!

U slast!

Derzu Fanistori s guštom pratite na njenom blogu Porcija i pol! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.