Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 28. prosinca 2023.

Za najluđu noć: Top 5 koktela sa šampanjcem

novogodišnja zdravica
Novogodišnja zdravica uz koktele sa šampanjcem foto: Kateryna Hliznitsova/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Ante Carić donosi recepte za 5 najboljih koktela sa šampanjcem te piše o njihovom nastanku i povijesti

"Za sve je kriv - šampanjac!" – Čuvena je rečenica najpoznatije Straussove operette "Šišmiš" kojom je barun von Eisenstein pokušao opravdati svoje šarmantne nepodopštine. I uistinu, bez šampanjaca, stoljećima sinonimom za proslave i veselje gotovo je nemoguće zamisliti bilo koju svečanu prigodu jer upravo je ovo najsofisticiranije među vinima, eliksir za dobro raspoloženje i sreću.
 

Možda vas zanima... "Candy Cane" – omiljeni blagdanski slatkiš Kolumne
 

Iako poznat od mnogo ranije, tek otkako ga je u 17. stoljeću prema legendi kreirao slavni Dom Pérignon potom usavršivši njegovu proizvodnju, uspon prema zvijezdama mogao je započeti. Tome su uvelike pridonijeli francuski kraljevi koji su šampanjac učinili prvom asocijacijom za luksuz i moć te glas o ovom jedinstvenom pjenušavom vinu proširili diljem Europe i svijeta, stoga danas ono mazi nepca svih ljubitelja francuske enološke izvrsnosti.

 | Author: Fillvlad/Pexels Šampanjac je stoljećima sinonimom za proslave i eliksir za dobro raspoloženje i sreću foto: Fillvlad/Pexels

Kokteli sa šampanjcem stari su koliko i samo vino jer još su ih redovnici koji su ih proizvodili, u stalnom stremljenju za usavršavanjem okusa, oplemenjivali voćem. Do sredine 19. stoljeća mješavine sa šampanjcem spominju se u različitim pisanim izvorima, ali tek je otac miksologije, Jerry Thomas 1862. godine zabilježio prvi recept za champagne cocktail u svojem priručniku "The Bar-Tender’s Guide" ili "The Bon-Vivant’s Companion", bibliji svih knjiga o koktelima.

Uskoro su uslijedile varijacije na temu pa se obitelj champagne koktela počela širiti, a šampanjac je tako postao bazni sastojak nekih od najpoznatijih mješavina svijeta osvojivši naklonost najviših društvenih slojeva.

 

Kir Royale Možda vas zanima... Kir Royale - nova zvijezda serije "Emily u Parizu" Najave

 

 | Author: Dиана Dунаева/Pexels Novogodišnja zdravica uz koktele sa šampanjcem foto: Dиана Dунаева/Pexels

Elegancija champagne koktela leži upravo u zadivljujućoj jednostavnosti, a njihova je aura glamura i luksuza neprikosnovena. Bilo da je riječ o "najluđoj noći", cocktail houru ili nekoj drugoj proslavi, "champagne cocktails" bit će pravi odabir jer će bez sumnje dati dašak sofisticiranosti. Zato živjeli uz ovo oplemenjeno "vino kraljeva"!

U dodatku vam predlažem top 5 champagne koktela, od klasičnog champagne cocktaila do Temptationa, jednog od najmlađih članova ove elitne obitelji.

Svi champagne cocktails rade se u čaši. Po potrebi se drugi sastojci posebno mućkaju u shakeru, a ne propisuje li recept drugačije, šampanjac se u čašu uglavnom ulijeva posljednji i nikad se ne mućka.

 

 

Champagne cocktail

Prvi i najpoznatiji champagne cocktail kojeg je osmislio Jerry Thomas 1862. godine. Prvotno korišten puno slađi šampanjac kasnije je zamijenjen suhim (brut). Ovaj jednostavan koktel čini šampanjac i kockica šećera natopljena Angosturom bitters, a dekorira se spiralom kore limuna.

Nešto kasnije koktel biva oplemenjen brandyjem kada osvaja prvu nagradu na Cocktail natjecanju u New Yorku 1889. godine. Uz mjericu brandyja može se dodati i mjerica likera Grand Marnier. Više je varijanti klasičnog champagne cocktaila, a sve ovise o individualnim preferencijama.

Sastojci:

  • kockica šećera
  • bitter
  • šampanjac brut, dobro rashlađen
  • spirala kore limuna za dekoraciju
  • niska široka čaša za šampanjac (coupe), može i uska visoka (flûte), dobro rashlađena

Postupak:

  1. Kockicu šećera natopi bitterima i stavite u čašu. Napuni čašu šampanjcem i dekoriraj je spiralom kore limuna.
  2. U drugoj varijanti preko kockice šećera natopljene bitterom prije šampanjca možeš dodati mjericu konjaka ili brandyja i mjericu likera Grand Marnier.

 

 

French 75

Osmislio ga je barmen Harry McElhone 1915. godine u Harry's New York Baru u Parizu, ali prvi je put dokumentiran u knjizi "The Savoy Cocktail Book" Harryja Craddocka. Ime je dobio po moćnom francuskom 75-milimetarskom topu jer je zbog dodatka gina “precizno pogađao metu“. Stekao je iznimnu popularnost u Stork Clubu u New Yorku gdje je bio najviše konzumiran.

Sastojci:

  • 2/3 gina
  • 1/3 limunova soka
  • 2 čajne žlice šećera u prahu
  • šampanjac brut, dobro rashlađen
  • smrvljeni led
  • spirala kore limuna za dekoraciju
  • visoka uska tzv. collins čaša

Postupak:

  1. Čašu do polovice napuni smrvljenim ledom.
  2. U shakeru s ledom promućkaju gin, limunov sok i šećer, ulij u čašu i napuni je šampanjcem.
  3. Dekoriraj spiralom od limunove kore.

 

 

Buck's Fizz

Još jedan popularni champagne cocktail, plod miksloške mašte barmena Pata McGarryja iz londonskog Buck's Cluba iz 1921. godine. Slovi kao jutarnji “lijek“ za mamurluk, a zbog sastojaka je oduvijek bio savršena izlika da se što ranije može početi s pijenjem.

Iste je godine barmen Harry McElhone u svojoj knjizi “ABC of Mixing Drinks“ specificirao točan omjera sastojaka - šampanjac i sok od naranče 2/1.

Sastojci:

  • 2/3 šampanjac brut, dobro rashlađen
  • 1/3 svježe cijeđeni sok od naranče
  • spirala kore naranče za dekoraciju (po želji)
  • uska čaša za šampanjac (flûte), dobro rashlađena

Postupak:

  1. U čašu prvo ulij šampanjac, a zatim dodaj narančin sok. Pažljivo promiješaj i dekoriraj spiralom kore naranče.
  2. Zamijeniš li šampanjac proseccom ili nekim drugim talijanskim spumanteom te pomiješaš s narančinim sokom u jednakom omjeru, dobit ćeš koktel Mimosa.

 

 

Kir Royale

Félix Kir, gradonačelnik Dijona, grada u Burgundiji, bio je inspiracija za ime ovog koktela jer ga je upravo on popularizirao u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Dva su osnovna tipa Kira. Prvi se radi s mirnim bijelim vinom i crème de cassisom te je znan samo kao - Kir. Drugi se umjesto s mirnim bijelim vinom radi sa šampanjcem i poznat je pod nazivom Kir Royale. Dok se Kir služi u čaši za bijelo vino, Kir Royale se poslužuje u uskoj časi za šampanjac (flûte).

I ovaj koktel ima brojne varijacije. Zamijeniš li primjerice crème de cassis (liker od crnog ribiza) likerom crème de framboise (liker od maline) dobit ćeš - Kir Imperial.

Sastojci:

  • 2 čajne žlice crème de cassisa
  • šampanjac brut, dobro rashlađen
  • uska čaša za šampanjac (flûte), dobro rashlađena

Postupak:

  1. U čašu za šampanjac stavite dvije žlice likera crème de cassis, napuni šampanjcem i pažljivo promiješaj.

 

 

The May Fair Temptation

Miksološka kreacija jednog od najboljih londonskih barova, The May Fair Bara istoimenog hotela. Koktel je jedna od 40 jedinstvenih kreacija glavnog barmena Mariosa Eliasa te jedno od pića svjetskog “fashion packa“ kojemu je ovaj bar omiljeno okupljalište tijekom i mimo londonskog Fashion Weeka. Kombinacijom vrhunskih sastojaka ova mješavina suvereno staje uz bok champagne cocktail klasicima.

Sastojci:

  • 3/7 Żubrówka votke
  • 2/7 Chambord likera
  • 2/7 soka od ličija
  • led
  • Duval Champagne brut, dobro rashlađen
  • boba crnog grožđa za dekoraciju
  • uska čaša za šampanjac (flûte), dobro rashlađena

Postupak:

  1. U shakeru s ledom promućkaj votku, Chambord i sok od ličija
  2.  Mješavinom napuni dvije trećine čaše. Dopuni šampanjcem.
  3. Rub čaše dekoriraj bobicom crnog grožđa.

 

Možda vas zanima... Sljezovi kolačići - zimska slastica sa zanimljivom pričom Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.