Kolumne Ante Carić: Najljepše priče o hrani i piću 30. prosinca 2021.

Top 5 champagne koktela Ante Carića

;Naš suradnik Ante Carić donosi ti pet najboljih champagne koktela te će te upoznati s porijeklom ovih opojnih napitaka foto: Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš suradnik Ante Carić donosi ti pet najboljih champagne koktela te će te upoznati s porijeklom ovih opojnih napitaka

"Za sve je kriv - šampanjac!" – Čuvena je rečenica najpoznatije Straussove operette "Šišmiš" kojom je barun von Eisenstein pokušao opravdati svoje šarmantne nepodopštine. I uistinu, bez šampanjaca, stoljećima sinonimom za proslave i veselje gotovo je nemoguće zamisliti bilo koju svečanu prigodu jer upravo je ovo najsofisticiranije među vinima, eliksir za dobro raspoloženje i sreću.
 

Možda vas zanima... "Candy Cane" – omiljeni blagdanski slatkiš Kolumne
 

Iako poznat od mnogo ranije, tek otkako ga je u 17. stoljeću prema legendi kreirao slavni Dom Pérignon potom usavršivši njegovu proizvodnju, uspon prema zvijezdama mogao je započeti. Tome su uvelike pridonijeli francuski kraljevi koji su šampanjac učinili prvom asocijacijom za luksuz i moć te glas o ovom jedinstvenom pjenušavom vinu proširili diljem Europe i svijeta, stoga danas ono mazi nepca svih ljubitelja francuske enološke izvrsnosti.

 | Author: Pexels Šampanjac je stoljećima sinonimom za proslave i eliksir za dobro raspoloženje i sreću; foto: foto: Pexels

Kokteli sa šampanjcem stari su koliko i samo vino jer još su ih redovnici koji su ih proizvodili, u stalnom stremljenju za usavršavanjem okusa, oplemenjivali voćem. Do sredine 19. stoljeća mješavine sa šampanjcem spominju se u različitim pisanim izvorima, ali tek je otac miksologije, Jerry Thomas 1862. godine zabilježio prvi recept za Champagne cocktail u svojem priručniku "The Bar-Tender’s Guide" ili "The Bon-Vivant’s Companion", bibliji svih knjiga o koktelima. Uskoro su uslijedile varijacije na temu pa se obitelj champagne koktela počela širiti, a šampanjac je tako postao bazni sastojak nekih od najpoznatijih mješavina svijeta osvojivši naklonost najviših društvenih slojeva.

Elegancija champagne koktela leži upravo u zadivljujućoj jednostavnosti, a njihova je aura glamura i luksuza neprikosnovena. Bilo da je riječ o "najluđoj noći", cocktail houru ili nekoj drugoj proslavi, "champagne cocktails" bit će pravi odabir jer će bez sumnje dati dašak sofisticiranosti. Zato živjeli uz ovo oplemenjeno "vino kraljeva"!

U dodatku vam predlažem top 5 champagne koktela, od klasičnog Champagne cocktaila do Temptationa, jednog od najmlađih članova ove elitne obitelji.

(op. a. Svi champagne cocktails rade se u čaši. Po potrebi se drugi sastojci posebno mućkaju u shakeru, a ne propisuje li recept drugačije, šampanjac se u čašu uglavnom ulijeva posljednji i nikad se ne mućka.)

Champagne cocktail

Prvi i najpoznatiji champagne cocktail kojeg je osmislio Jerry Thomas 1862. godine. Prvotno korišten puno slađi šampanjac kasnije je zamijenjen suhim (brut). Ovaj jednostavan koktel čini šampanjac i kockica šećera natopljena Angosturom bitters, a dekorira se spiralom kore limuna. Nešto kasnije koktel biva oplemenjen brandyjem kada osvaja prvu nagradu na Cocktail natjecanju u New Yorku 1889. godine. Uz mjericu brandyja može se dodati i mjerica likera Grand Marnier. Više je varijanti klasičnog Champagne cocktaila, a sve ovise o individualnim preferencijama.

Sastojci:

 • kockica šećera
 • Angostura bitters
 • champagne brut, dobro rashlađen
 • spirala kore limuna za dekoraciju
 • niska široka čaša za šampanjac (coupe), može i uska visoka (flûte), dobro rashlađena

Priprema:

Kockicu šećera natopite Angosturom bitters i stavite u čašu. Napunite čašu šampanjcem i dekorirajte je spiralom kore limuna.

U drugoj varijanti preko kockice šećera natopljene Angosturom bitters prije šampanjca možete dodati mjericu cognaca ili brandyja i mjericu Grand Marniera.

French 75

Osmislio ga je barmen Harry McElhone 1915. godine u Harry's New York Baru u Parizu, ali prvi je put dokumentiran u knjizi "The Savoy Cocktail Book" Harry Craddocka. Ime je dobio po moćnom francuskom 75 milimetarskom topu jer je zbog dodatka gina “precizno pogađao metu“. Stekao je iznimnu popularnost u Stork Clubu u New Yorku gdje je bio najviše konzumiran.

Sastojci:

 • 2/3 gina
 • 1/3 limunova soka
 • 2 čajne žlice šećera u prahu
 • champagne brut, dobro rashlađen
 • smrvljeni led
 • spirala kore limuna za dekoraciju
 • visoka uska tzv. Collins čaša

Priprema:

Čašu do polovice napunite smrvljenim ledom. U shakeru s ledom promućkajute gin, limunov sok i šećer, ulijte u čašu i napunite šampanjcem. Dekorirajte spiralom kore limuna.

Buck's Fizz

Još jedan popularni champagne cocktail, plod miksloške mašte barmena Pata McGarryja iz londonskog Buck's Cluba iz 1921. godine po kojem je dobio ime. Slovi kao jutarnji “lijek“ za mamurluk, a zbog sastojaka je oduvijek bio savršena izlika da se što ranije može početi s pijenjem. Iste je godine barmen Harry McElhone u svojoj knjizi “ABC of Mixing Drinks“ specificirao točan omjera sastojaka, šampanjac i sok od naranče 2/1.

Sastojci:

 • 2/3 champagne brut, dobro rashlađen
 • 1/3 soka svježe cijeđene naranče
 • spirala kore naranče za dekoraciju (po želji)
 • uska čaša za šampanjac (flûte), dobro rashlađena

Priprema:

U čašu prvo ulijte šampanjac, a zatim dodajte narančin sok. Pažljivo promiješajte i dekorirajte spiralom kore naranče.

(op. a. Zamijenite li šampanjac proseccom ili nekim drugim talijanskim spumanteom te pomiješate s narančinim sokom u jednakom omjeru, dobijete cocktail “Mimosa“)

Kir Royale

Félix Kir, gradonačelnik Dijona u francuskoj Burgundiji bio je inspiracija za ime ovog koktela jer ga je upravo on popularizirao u godinama poslije Drugog svjetskog rata. Dva su osnovna tipa Kira. Prvi se radi sa običnim bijelim vinom i crème de cassisom te je znan samo kao Kir. Drugi se umjesto s običnim bijelim vinom radi sa šampanjcem i poznat je pod nazivom Kir Royal. Dok se Kir služi u čaši za bijelo vino, Kir Royal se poslužuje u uskoj časi za šampanjac (flûte). I ovaj koktel ima brojne varijacije (op. a. Zamijenite li npr. crème de cassis sa crème de framboise dobili ste „Kir Imperial“).

Sastojci:

 • 2 čajne žlice crème de cassisa
 • champagne brut, dobro rashlađen
 • uska čaša za šampanjac (flûte), dobro rashlađena

Priprema:

U čašu za šampanjac stavite dvije žlice crème de cassisa, napunite sa šampanjcem i pažljivo promiješajte.

The May Fair Temptation

Miksološka kreacija jednog od najboljih londonskih barova The May Fair Bara istoimenog hotela. Koktel je jedan od 40 jedinstvenih kreacija glavnog barmena Mariosa Eliasa te jedno od pića svjetskog “fashion packa“ kojemu je Bar omiljeno okupljalište tijekom i mimo londonskog Fashion Weeka. Kombinacijom vrhunskih sastojaka ova mješavina suvereno staje uz bok champagne cocktail klasicima.

Sastojci:

 • 3/7 Żubrówka vodke
 • 2/7 Chambord likera
 • 2/7 soka od ličija
 • led
 • Duval Chambagne brut, dobro rashlađen
 • boba crnog grožđa za dekoraciju
 • uska čaša za šampanjac (flûte), dobro rashlađena

Priprema:

U shakeru s ledom promućkajte vodku, Chambord i sok od ličija. Mješavinom napunite dvije trećine čaše. Dopunite šampanjcem. Rub čaše dekorirajte bobom crnog grožđa.
 

Možda vas zanima... Sljezovi kolačići - zimska slastica sa zanimljivom pričom Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.