Kolumne 17. rujna 2018.

Vinarija Diković: Pula ima novu malvaziju!

foto: Vinarija Diković
gastro postao gastro.24sata.hr
Na svojoj djedovini na istočnoj obali Istre 25 km od Pule, s idiličnim pogledom iz vinograda na Cres, Krk i Susak, smjestila se jedna mala vinarija o kojoj ćete uskoro sigurno jako puno čuti.

Ako ste ikada bili u posjeti vinariji Trapan u Šišanu, ili pak pijuckali njihova vina na nekom od brojnih festivala u regiji, sigurno ste tamo naletjeli na šarmantnog i uvijek nasmijanog Davida Dikovića, Istrijana, enologa i sommeliera s kojim ste uvijek mogli popričati o svemu u vinskom svijetu. No, David je krenuo u novu, svoju priču i uz pomoć obitelji pokrenuo Vinariju Diković. Upitali smo ga kako je do toga došlo.

 | Author: Vinarija Diković foto: Vinarija Diković

Davide, tko si ti, što si završio, gdje radio i otkud u vinskome svijetu?

Završio sam Agronomiju u Poreču, i to smjer stručni specijalist inženjer vinarstva. Da, treba mi plahta, a ne vizitka (smijeh). Trajalo je to od 2006. – 2010., a onda je uslijedila specijalizacija enologije. Upoznajem vinara Brunu Trapana na trećoj godini studija, i sav sretan odmah krećem raditi na novim velikim vinogradima i u najmodernijoj vinariji. Došao sam tamo kao "mali od kužine" radeći sve i svašta i na kraju dogurao do pozicije voditelja, od vinograda pa sve do vođenih degustacija. Svoju firmu sam otvorio na pola te ere, eksperimentirao s vinima, usavršavao se i uživao u novim kombinacijama. U travnju ove godine sam odlučio krenuti u solo karijeru, i sad ćemo vidjeti što će biti od toga.

 | Author: David Diković foto: David Diković

Kako se čovjek odluči za tako velik korak u današnje vrijeme?

Uvijek je tinjala želja za time, svi mi želimo biti svoj na svome. Kod Trapana sam se razvio i puno toga naučio, ali uvijek je doma na djedovini stajala ta mrva zemlje pod vinogradima  koja je samo čekala da se netko ozbiljnije pozabavi njome. Naravno, tu je i velika uloga moga danas pokojnog djeda ( ili ti ga nono kako sam ga ja zvao) koji mi je prenio ljubav prema zemlji. Počelo je kao hobi, stalnim nabavljanjem nove opreme, a onda sam shvatio da sam prerastao hobi i da sam previše utrošio da bi to bila samo zabava poslije posla. Podignuo sam rukave i krenuo.

 | Author: Vinarija Diković foto: Vinarija Diković

Što imate od sorti, što od etiketa?

Trenutačno samo malvazija i refošk, obrađujem oko hektar svog zemljišta, dok ostatak grožđa nabavljam u kooperaciji (oko 2,5 hektara). Moj je vinograd na plitkoj crvenici, a ostatak grožđa dolazi birano s bijele zemlje, tako da dobivam upravo ono što tražim.

Koliki su kapaciteti?

Trenutačni kapacitet podruma je oko 20.000 litara u inoxu i drvu. Malvazija berba 2017. na Vinistri je za milimetar ostala bez zlata, ali ni srebro za prvi pokušaj nije za baciti (smijeh).

Kako se misliš boriti s ogromnom konkurencijom?

Lokali na području Pule imaju u ponudi butelje iz cijele Hrvatske, ali kako turisti i domaći ljudi sve više vole lokalno, potrudio sam se i krenuo u obilazak. Sjedneš u auto i od kafića do kafića, restorana do restorana. Mala vinarija - puno vožnje i obilazaka, ali kreće se pomalo. Širimo se i na Italiju, čekaju se i odgovori iz Austrije, a pred zimu kreće i festivalski napad na Zagreb. Sa sestrom sam otvorio jazz kafić u centru grada, Circolo 17, pa je malvazija ovdje glavno piće...

 | Author: Vinarija Diković foto: Vinarija Diković

Kakvi su ti planovi za vinariju, ima li što za pojesti?

Trenutno smo još u povojima, ali planovi su veliki. Proizvodnja se sada odvija u starom podrumu, a dogradnja, odnosno nacrti novog i kušaonice su na stolu kod naše arhitektice - sve ovisi o danu kad će doći građevinska dozvola. Uglavnom, radimo malu butik vinariju, s 25-30.000 boca godišnje, ako bude sve po planovima. Želimo raditi malu obiteljsku priču i to polako hendlati, ne se uništavati poslom. Kušaonica će biti open space, uživat ćete jednog dana. Adresa je Taškerovi dvori, kod mjesta Filipana, 25 km od Pule i 10 km od mora.

 | Author: David Diković foto: David Diković

Kakva je malvazija?

Svježa, pitka, za svaki dan. Traži čašu za čašom, karakteristične mineralnosti, slanoće, bademaste gorčine na kraju. Ovo nam je prva etiketa, druga će biti ozbiljnija, odležana malvazija, a tu su u pripremi i dva crna vina, jedan lagani refošk i jedan crnjak za odležavanje u budućnosti. Što reći nego – svratite do nas u Pulu, ili se vidimo u Zagrebu u Esplanadi na VINOcomu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.