Špajza 26. listopada 2022.

Da bi mesna štruca uspjela bez greške, tu su naše male tajne

Mesna štruca
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mesna štruca je savršeno obiteljsko jelo, pa se često nađe na stolu kad valja nahraniti više usta. Otkrijte trikove uz koje će vam mesna štruca uvijek biti savršena, a vaš ručak uvijek dobiti pohvale.

Kad imaš mljeveno meso u hladnjaku, a ne da ti se raditi punjene paprike, dosta ti je bolonjeza, nemaš strpljenja za sarmu (dobro, to je već teško povjerovati, možda jednostavno nemaš vremena)... Onda sjedneš i razmišljaš što bi - bez previše posla, da možeš staviti da se peče ili kuha samo. Odgovara li mesna štruca tom opisu? E, pa to bi mogla biti prava stvar. 

Mesna štruca je nekako baš obiteljsko jelo, nešto što ne pripremaš samo za jednu osobu. Baš zbog toga sigurno želiš ostaviti dobar dojam i nakon ručka sjesti i pokupiti pohvale. Dobar osjećaj, je li tako? Mesna štruca je uvijek dobar izbor za ponuditi na ručku, a možda ti naši savjeti pomognu da ispadne - još bolje! 

Ne smije biti suha

Nezobilazni sastojci kad je mesna štruca u pitanju su mljeveno meso, sredstvo za povezivanje kao što su krušne mrvice, zobene pahuljice ili stari kruh te tekućina u kojoj je dobro natopiti mrvice prije nego ih dodate u meso. Tako u gotovoj štruci neće biti komada kruha, što bi joj pokvarilo okus. Za namakanje može poslužiti sok od rajčice, mlijeko, sok od povrća, vino ili pivo, a svaki od njih štruci će dati drugačiji okus. 

Mesna štruca | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pravite li mesnu štrucu od mljevene puretine ili piletine, morate dodati mnogo mrvica ili zobenih pahuljica kako štruca ne bi bila previše kompaktna i teška. 

U tradicionalnim receptima možete upotrijebiti samo mljevenu govedinu ili je pomiješati sa svinjetinom kako bi imala lakšu teksturu. Da bi mesna štruca dobro uspjela, najvažnije je pripaziti da smjesu previše ne mijesite. Ako je previše zgnječite, stisnut će se pa će tekućina iscuriti tijekom pečenja, a jelo će biti suho i žilavo. 

Ako želite da štruca bude malo čvršća, upotrijebite meso koje je mljeveno najmanje dva, tri puta. Pazite da ne bude previše masno jer će se štruca stisnuti. Nakon pečenja štrucu je najbolje pustiti da odstoji 15-20 minuta prije posluživanja. Tako će se sokovi bolje rasporediti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.