Napeto će biti večeras u MasterChef kuhinji: Endrina, Otto, Barbara i Renata ući će u stres test koji će se odvijati kroz više precizno definiranih faza, a svaka od njih zahtijevat će od natjecatelja veliki fokus.
Barbara će u taj izazov ući bez zadrške, svjesna da je pred njom trenutak odluke. "Spremna sam se izboriti za opstanak. Želim se boriti i ostati do kraja", poručit će odlučno, dajući do znanja da povlačenja nema.
Otto odlučio pokazati emocije - na tanjuru
Otto će pak istaknuti da je vrijeme da pokaže svoje emocije. "Želim danas predočiti svoje emocije na tanjuru", kazat će, a zatim dodati: "Tek sad igra počinje, ono prije je bila dosada". Njegove riječi najavit će pristup u kojem emocija i tehnika moraju pronaći zajednički jezik.
Renata će priznati da su je prethodni dani emocionalno iscrpili. "Slegle su mi se emocije. Uhvatilo me jučer ludilo, danas je novi dan“, reći će, osvrćući se na snažnu reakciju i suze nakon što joj je žiri priopćio da će morati u stres test. Endrina, jedna od favoritkinja showa MasterChef 2025., će pak otvoreno govoriti o pritisku koji dolazi s izazovom: "Danas je stres test i emocije su još jače".
Chef Marin Pleše pripremio je za natejcatelje dva slasna izazova
Rižoto u kremi od samoniklog bilja sa škampima
Precizne francuske taktike i živci na testu
Prva faza donijet će zadatak koji ne ostavlja prostor za pogrešku – čišćenje i rezanje ljutike u savršeni brunoise. Riječ je o preciznoj francuskoj tehnici rezanja kojom se povrće pretvara u iznimno sitne, ujednačene kockice, zahtijevajući strpljenje i potpunu kontrolu pokreta.
U drugoj fazi u kuhinju će stići gost kuhar Marin Pleše, diplomirani inženjer geodezije s Krka i nagrađivana zvijezda hrvatske kulinarske scene. On će demonstrirati čišćenje škampa, nakon čega će natjecatelji morati ponoviti svaki njegov korak.
Guranje sebe izvan zone komfora
"U profesionalnoj kuhinji počeo sam kuhati prije 7 godina. Prije toga sam, baš kao i vi, bio entuzijast... Kulinarski svijet je guranje sebe izvan zone komfora. Ne postaje lakše, postaje samo izazovnije. Konstantna znatiželja i strast za tim poslom vam daju energiju za novi dan", rekao je chef Pleše o svome kulinarskom putu.
Barbara Grubišić i chef Marin Pleše
Rekonstrukcija koktela od škampa
"Velika mi je želja da natjecatelji shvate kako se može iskoristit cijela namirnica, da joj pristupe s poštovanjem. Škampa je sve manje... važno je da se svaki škamp iskoristi do zadnjeg grama", dodao je pak o škampu, glavnoj namirnici svoga jela.
U završnoj fazi kandidati će morati replicirati jelo koje je Marin osmislio posebno za ovo natjecanje, ali radit će ga bez recepta.
"Najbitniji je fokus. Morate u stopu pratiti Marina“, reći će im chef Goran Kočiš. Pred natjecateljima će se naći dva jela chefa Marina Pleše koja će morati replicirati - rižoto u kremi od samoniklog bilja sa škampima i rekonstrukciju koktela od škampa.