Najave 19. veljače 2024.

Festival Vino Dalmacije kao posveta Miljenku Grgiću

Miljenko Grgić, Vino Dalmacije
Tijekom festivala Vino Dalmacije održat će se radionica posvećena Miljenku Grgiću foto: Facebook @Grgich Hills Estate; Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Festival Vino Dalmacije održat će se 9. i 10. ožujka u hotelu Le Méridien Lav u Podstrani. Svoja vina predstavit će 70-ak vinara iz Dalmacije te gostiju iz Hercegovine. Održat će se i odlične radionice od kojih će jedna biti posvećena našem vinarkom velikanu, nedavno preminulom Miljenku Grgiću

Jao kako volimo proljeće, čak i kad još ne počne kalendarski. Jer već u veljači polako, a potom u ožujku jedan za drugim, nižu se odlični festivali vina. Pa će se tako nakon Vinart Grand Tastinga u zagrebačkoj Laubi u petak i subotu, 1. i 2. ožujka, već tjedan dana kasnije u Splitu održati još jedan sjajan vinski festival, s naglaskom na lokalna, dalmatinska vina.

Festival Vino Dalmacije, godišnja smotra vinara iz cijele Dalmacije, u organizaciji središnjeg regionalnog Udruženja Vino Dalmacije, ponovno se i ove godine održava u istom terminu i na istom mjestu kao i lani. U prostoru hotela Le Méridien Lav u Podstrani kod Splita, u subotu i nedjelju, 09. i 10. ožujka od 13 do 19 sati.

Vino dalmacije | Author: Press Festival Vino Dalmacije foto: Press

 

Festival Vino Dalmacije Možda vas zanima... Proteklog vikenda uživali smo u vrhunskim plavcima, babićima, pošipima... Špajza

 

Vina od Zadra do Konavala, ali i Hercegovine

Festival Vino Dalmacije aktualan je i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije, jer su zastupljene vinarije iz svih dijelova Dalmacije, od okolice Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu. Ove godine na festivalu gostuju i vinari iz Hercegovine.

Festival je organiziran kao promenadno kušanje, a ukupno izlaže oko 70 vinarija s područja cijele Dalmacije i Hercegovine. Na festivalu će se predstaviti brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2023. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta.

Vino dalmacije | Author: Press Festival Vino Dalmacije - ove godine stiže oko 70 vinara iz cijele Dlmacije i susjedne Hercegovine foto: Press

Poslovnim posjetiteljima koji su primili pozivnicu festivala ili izlagača je ulaz besplatan, a za građanstvo se naplaćuje ulaznica u iznosu od 25 eura. Parking je besplatan tijekom oba dana.

Vino dalmacije | Author: Press Održat će se odlične vinske radionice foto: Press

Odlične vinske radionice

U okviru festivala Vino Dalmacije održava se i niz edukativnih vinskih radionica koje će voditi renomirani vinski znalci. Sve teme radionica su vezane uz dalmatinska vina kako bi se posjetiteljima približila kvaliteta dalmatinskih vina i potencijali ključnih dalmatinskih vinskih sorti.

Prijave na radionice moguće su na linku na kojem se može vidjeti i popis svih radionica, imena voditelja i popis vina koja će se kušati tijekom pojedine radionice.

Miljenko Grgić, Vino Dalmacije | Author: Facebook @Udruženje Vino Dalmacije Održat će se radionica posvećena Miljenku Grgiću na kojoj će se kušati dalmatinski chardonnayi foto: Facebook @Udruženje Vino Dalmacije

Posveta velikom Miljenku Grgiću

Među radionicama istaknut ćemo jednu, koja je posebna posveta nedavno preminulom najznačajnijem hrvatskom vinaru (ovdje i u svijetu) – 100-godišnjem Miljenku Mikeu Grgiću. Radionica naziva "Dalmatinski chardonnay i njegove kupaže (hommage Miljenku Grgiću)" održat će se u sklopu festivala u subotu 9. ožujka s početkom u 15 sati, a vodit će se sommelier Vedran Cota.

Svi već znamo kako je Miljenko Grgić chardonnayem koji je u Kaliforniji napravio za vinariju Chateau Montelena na Pariškoj presudi 1976. godine pokorio kultna francuska vina od sorte chardonnay, pa ne čudi da će se na njemu posvećenoj radionici kušati upravo chardonnayi iz njegove rodne Dalmacije.

 

Miljenko Grgić Možda vas zanima... Umro je Miljenko Grgić, najznačajniji hrvatski vinar Kolumne

 

Miljenko Grgić, Vino Dalmacije | Author: Facebook @Udruženje Vino Dalmacije Leo Gracin, predsjednik Urduženja Vino Dalmacije, i Krešimir Vuković, direktor vinarijeGrgić vina, na komemoraciji u siječnju foto: Facebook @Udruženje Vino Dalmacije Miljenko Grgić, Vino Dalmacije | Author: Facebook @Udruženje Vino Dalmacije Za ovu godnu Udruženje Vino Dalmacije po prvi put će dodijeliti novu nagradu Miljenko Grgić foto: Facebook @Udruženje Vino Dalmacije

Kušat će se chardonnayi vinarija Krolo, Đuzel, Grabovac, Matela, Prović, Volarević, Šimunović, Kusić i Markus. Zanimljiva tema i zanimljiva vina!

Podsjetimo, nakon smrti Miljenka Grgića u prosincu 2023. Godine, Udruženje Vino Dalmacije u siječnju mu je priredilo divnu komemoraciju u Splitu u kojoj se, putem videoveze, mogla čuti i Miljenkova slavna izreka "Svaki dan daj sve od sebe, nauči nešto novo i stekni prijatelja", i to iz usta njegove kćeri Violet. Tom prigodom utemeljena je i godišnja nagrada Miljenko Grgić za poseban doprinos vinogradarstvu I vinarstvu Dalmacije, a koja će se prvi puta dodijeliti za ovu, 2024. godinu.

 | Author: Merlo De Graia Concours Mondial de Bruxelles prošle godine održan je u Poreču, a ove godine prestižno ocjenjivanje vina stiže u Split gdje će se ocjenjivati ružičasta vina foto: Merlo De Graia

Nakon festivala, u Split siže i prestižno ocjenjivanje vina

Nakon što je Vinistra prošle godine u Poreču na odličan način ugostila Concours Mondial de Bruxelles, jedno od najuglednijih ocjenjivanja vina na svijetu, kada su se ocjenjivala mirna crvena i bijela vina, ove godine Udruženje Vino Dalmacije dobilo je čast organizirati isto ocjenjivanje, ali za ružičasta vina

Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session u Split stiže samo 10 dana nakon završetka festivala, od 20. do 22. ožujka. Stiže 60 internacionalnih vinskih sudaca iz SAD-a, preko brojnih zemalja Europe, pa sve do Australije.

 

Vino Meneghetti Val Gambalera 2015. Možda vas zanima... Meneghetti Val Gambalera 2015. najbolje je ocijenjeno hrvatsko vino na prestižnom natjecanju! Najave

 

U Dalmaciji će imati priliku odabrati najbolja rosé vina između skoro 1200 uzoraka pristiglih iz cijelog svijeta, a među kojima će se naći i uzorci iz Hrvatske. Tijekom i nakon natjecanja, suci i prateći novinari posjetit će brojna dalmatinska vinogorja i na taj način dalmatinske najbolje vinogradarske položaje i tamošnja vrhunska vina od autohtonih sorti.

Vino dalmacije | Author: Press Festival Vino Dalmacije foto: Press

 

Vinart Grand Tasting Možda vas zanima... Vinart Grand Tasting - uskoro počinje novo, nikad bogatije izdanje Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.