Špajza 15. ožujka 2023.

Proteklog vikenda uživali smo u vrhunskim plavcima, babićima, pošipima...

Festival Vino Dalmacije
Festival Vino Dalmacije foto: Vino Dalmacije
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovogodišnje izdanje festivala Vino Dalmacije održano je u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani 10. i 11. ožujka, a svoja vina predstavilo je više od 70 dalmatinskih vinara. Održano je i 10 odličnih vinskih radionica

Više od 70 vinara, članova udruge Vino Dalmacije, okupilo se u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani tijekom dva dana, 10. i 11. ožujka, koliko je trajao sada već tradicionalni vinski festival koji nosi ime ove uspješne vinarske udruge. Svaki od njih donio je minimalno dva vina (brojni su donijeli i njih pet, a poneki i šest!) tako da i bez preciznog prebrojavanja možemo zaključiti da je sajam Vino Dalmacije splitskoj vinskoj publici dao priliku da kušaju 300-tinjak izvrsnih vina iz Dalmacije, uglavnom od autohtonih sorti.

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije foto: Vino Dalmacije

Uz promenadno kušanje u velikoj kongresnoj dvorani luksuznog hotela, organizirane su i sjajne radionice u sklopu kojih smo mogli kušati i neke kuriozitete te puno toga naučiti – od toga kako se plavac mali 'ponaša' u kupažama (sa svojim 'rođacima', ali i internacionalnim sortama) do činjenice da je Komarna, najmlađe hrvatsko vinogorje, toliko poseban ekosustav koji daje iznimna vina čiji potencijal šira publika tek treba otkriti.

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije - izvrsno posjećene vinske radionice foto: Vino Dalmacije

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije - radionica Krune Filipovića o vinima Korčule foto: Vino Dalmacije

Po prvi puta festival Vino Dalmacije održan je u Lavu, nakon nekoliko godina tijekom kojih se, uz poprilično ometanje kalendara zbog pandemije, održavao u kampusu Sveučilišta u Splitu. I ova nova lokacija, iako nije blizu samom centru Splita, pokazala se kao odličan izbor koji je ovoj manifestaciji dao dašak glamura i luksuza, ali i prostranost, što se tiče izlagačkog prostora, kao i onog za radionice.

A postoji li išta ljepše od kušanja vrhunskih dalmatinskih vina kada ih prati pogled na more?! Festival je pratila i informativna programska knjižica, koja je sadržavala osnovne informacije o svakom vinaru koji je izlagao, te njegovim vinima (berba, cijena) što je uvelike olakšavalo kušanje i memoriranje onoga što smo kušali.

 

Dingač Možda vas zanima... Američki Vogue oduševljen hrvatskim vinskim regijama Najave

 

Tijekom promenadnog kušanja imali smo priliku ponoviti gradivo i kušati brojna vrhunska dalmatinska vina, ali i nekoliko ne tako razvikanih dragulja poput svrdlovine vinarije Bora iz Posedarja iz berbe 2021. Ova donedavno potpuno zanemarena sorta trenutačno pobuđuje sve veći interes vinara Sjeverne Dalmacije, a u ovoj izvedbi jako nam se svidjela. Uživali smo i u sjajnim vinima etabliranih vinarija Grgić, Grabovac, Gracin, Stina, Rizman, oba Sladića, vinarije Markus koja odnedavno ima nove voditelje – bračni par Jeličić, vinarije Saints Hills... te brojnim drugima.

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije foto: Vino Dalmacije

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije - u dva dana održano je 10 edukativnih vinskih radionica foto: Vino Dalmacije

No ono što nam je u nekoliko navrata otvorilo oči, bile su odlično pripremljene i vođene vinske radionice, kojih je na programu bilo 10, podijeljenih u dva dana festivala. Prva ja programu bila je radionica Nenada Trifunovića, autora bloga Vinopija i člana tima Wine&More, koji je pripremio presjek autohtonih dalmatinskih sorti koje zaslužuju više pozornosti nego što dobivaju. Potom je Saša Špiranec održao odličnu radionicu naziva "Plavac mali u kupaži" na kojoj su polaznici kroz šest vina pet vinarija (Matela, Tomić, Kiridžija, Bedalov i Gracin) naučili kako se plavac mali koristi u kupažama te koje je vino bolje piti uz koje jelo.

 

Vinski festivali Možda vas zanima... Sva važna vinska događanja koja ne želimo propustiti Najave

 

Održana je i radionica Saše Špiranca "Cvit razgovora – Zagora njeguje drugačije favorite", kao i radionica o ključnim položajima otoka Hvara u kojoj smo od Davora Šestanovića dobili sve bitne informacije o različitim vinskim položajima Hvara te kroz kušanje to primijenili i u praksi. Prvi dan zaključila je uistinu vrlo informativna radionica Manuele Plohl "Perjanice Komarne" o našem najmlađem vinogorju koje se diči ekološkom proizvodnjom i uzgojem pretežno autohtonih sorti pošipa i plavca malog. Kušanje nam je potvrdilo zavidnu kvalitetu tih vina.

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije foto: Vino Dalmacije

Drugi dan započeo je radionicom Krune Filipovića "Bijela i crna Korčula", a tko može bolje pričati o vinima Korčule od jednog Korčulanina ujedno i vinskog znalca? Naučili smo da Korčula, osim pošipa i grka, koji su njezin zaštitni znak, ima i odlične plavce, ali i jednu izvrsnu malvasiju dubrovačku. Izvrsna vina iz Skradina, Šibenika i Primoštena u izvedbi vinarija Birin, Baraka, Ante Sladić, Marko Sladić, Testament, Prgin i Gracin, sva od autohtonih sorti (debita, maraštine, plavine, lasine, tribidraga te babića) kušali smo pak na radionici pod vodstvom Mirne Filipović-Grčić.

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije - Nenad Trifunović foto: Vino Dalmacije

Drugi dan održane su i radionice "Pelješke ikone" pod vodstvom Alana Gulana i Siniše Koceića, "Vinski preporod Kaštelanskog zaljeva" pod vodstvom Ane Mucalo te "Najvažniji položaji zadarskog područja" pod vodstvom Manuele Plohl.

Bio je to jedan bogat vinski vikend, koji je najbolja preporuka svim potencijalnim posjetiteljima budućih izdanja ovog festivala koji na odličan njeguje lokalni identitet, ali prateći globalne trendove. Pa i sami u uvodnom tekstu spominju uskoro stogodišnjaka, legendarnog hrvatskog vinara Miljenka Mikea Grgića koji je ostvario međunarodnu karijeru, zadužio svjetsko i hrvatsko vinarstvo, te ima uspješne vinarije i u Kaliforniji.

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije foto: Vino Dalmacije  | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije foto: Vino Dalmacije

"Dalmacija uzgaja lozu oduvijek i ova tradicija je u nama. Danas su kriteriji na tržištu vina sve zahtjevniji i kako bi rekao naš Mike Grgić – Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, jednom u vinariji, a s obje na tržištu", poručuju organizatori festivala Vino Dalmacije.

 | Author: Vino Dalmacije Festival Vino Dalmacije foto: Vino Dalmacije

 

Caroline Gilby Možda vas zanima... Caroline Gilby, slavna vinska stručnjakinja, hrvatska vina ima u malom prstu Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.