"Food Anarchy" gastronomski je projekt čakovečke Mundoake, koji je Marko Palfi ove godine odlučio podići na jednu novu razinu udruživši snage s Matijom Bogdanom. Spojem dvojice sjajnih međimurskih chefova nastao je obećavajući meni stvoren za ljubitelje fine dininga.
O Matiji smo već pisali, no nije na odmet spomenuti kako je s povratkom ovog mladog chefa na domaću scenu, hrvatska gastronomija postala bogatija za još jednu iskusnu chefovsku ruku.
Nakon stažiranja u zagrebačkom Dubravkinom putu, Matija je dobio priliku okušati se u kuhinji COI-a u San Franciscu, a posljednje dvije godine iskustvo je stjecao u restoranu koji osim titule jednog od 50 najboljih restorana svijeta, nosi i dvije Michelinove zvjezdice - londonskom Ledburyju.
Suradnja Marka Palfija i Matije Bogdana i ne čudi jer je Palfi prije samo godinu dana posjetio London te proveo mjesec dana prikupljajući iskustvo u Matijinom Ledburyju. Ovog su petka i subote posjetiteljima željnim dobre hrane odlučili pokazati što su naučili te su, udruživši snage, osmislili meni koji impresionira.
"Ovo je večera kad prvi put kuham kak' spada u Hrvatskoj. Meni se sastoji od 12 sljedova jela, pola mojih, pola Markovih. Nismo se htjeli ograničiti na Međimurje i imati ga kao tematiku večere nego jednostavno kuhati što nam se kuha; bile neke stvari povezane s prostorom u kojem se nalazimo ili ne. Bez pardona mogu reći da su namirnice koje budemo kuhali stvarno posebne: od kamenica, gusje jetre, tartufa, škampa, pa do šafrana, romba, raka grmalja i vrhunske govedine kod kojeg na tanjuru ne bude samo jedan komad mesa i jedna tehnika, već vise njih, a to podiže jela na visoku razinu", rekao je Matija Bogdan.
Iako je povratak u Hrvatsku s nekih viših standarda za Matiju bio svojevoljan, još uvijek ga muče problemi s kojima se Hrvatska gastronomija danas susreće. Drugačije nije bilo ni kod planiranja ove večere.
"Osobno, najveći problem stvorio se oko nabave namirnica jer jednostavno namirnica vrhunske kvalitete u Hrvatskoj ima jako malo, ili ih ni nema. To je problem koji počinje od same osobe koja sadi ili uzgaja neku namirnicu. Da bi se dobila najveća kvaliteta, proizvodu se treba posvetiti od samog početka, a to se tu definitivno ne radi s dosta pažnje", komentirao je Bogdan.
Večera će se održati u petak, 15. rujna, a zbog velike zainteresiranosti Palfi i Bogdan organizirali su još jednu, dan nakon. Mjesta za obje večere rasprodana su u rekordnom roku.
"Suradnja Marka i mene u ovoj večeri nije čudna. Kada je došao k meni u London na stažiranje dijelili smo krevet mjesec dana, ha ha ha", dodao je Bogdan.
Za odabir vina zadužen je sommelier Mario Meštrovićm, a meni koji je osmislio ovaj genijalan međimurski duo pogledajte u nastavku.
Food Anarchy 2017
Orada I Kamenica
Matija Bogdan
Čips od pajceka
Mundoaka
Gusja jetra
Mundoaka
Mrkva I kava
Matija Bogdan
Hrbat od jelena, Turoš, Cvirki
Mundoaka
Skuša, Shiso, Avokado
Matija Bogdan
Jaje, Tartuf, Celer
Matija Bogdan
Bouillabaisse, Škamp, Šafran
Mundoaka
Romb, Rak Grmalj, Bundeva
Mundoaka
Rubia Gallega Govedi file, Dimljena Koštana Srž, Kelj
Matija Bogdan
Izabela, Lovor
Matija Bogdan, Mundoaka
Kuruzna Zlevanka, Bučino ulje, Šljiva
Matija Bogdan, Mundoaka