Najave 12. rujna 2017.

Fine dining Marka Palfija i Matije Bogdana

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Čakovečka Mundoaka već drugu godinu za redom postat će mjesto "gastronomske anarhije". Marko Palfi osmislio je koncept u kojem na poseban način slavi fine dining, a ove godine u tome će mu pomoći mladi, ali iskusan chef Matija Bogdan.

"Food Anarchy" gastronomski je projekt čakovečke Mundoake, koji je Marko Palfi ove godine odlučio podići na jednu novu razinu udruživši snage s Matijom Bogdanom. Spojem dvojice sjajnih međimurskih chefova nastao je obećavajući meni stvoren za ljubitelje fine dininga.
 


O Matiji smo već pisali, no nije na odmet spomenuti kako je s povratkom ovog mladog chefa na domaću scenu, hrvatska gastronomija postala bogatija za još jednu iskusnu chefovsku ruku. 

 

Možda vas zanima... U Čakovec na besplatan chili Matije Bogdana Najave

 

Nakon stažiranja u zagrebačkom Dubravkinom putu, Matija je dobio priliku okušati se u kuhinji COI-a u San Franciscu, a posljednje dvije godine iskustvo je stjecao u restoranu koji osim titule jednog od 50 najboljih restorana svijeta, nosi i dvije Michelinove zvjezdice - londonskom Ledburyju.

Suradnja Marka Palfija i Matije Bogdana i ne čudi jer je Palfi prije samo godinu dana posjetio London te proveo mjesec dana prikupljajući iskustvo u Matijinom Ledburyju. Ovog su petka i subote posjetiteljima željnim dobre hrane odlučili pokazati što su naučili te su, udruživši snage, osmislili meni koji impresionira.

"Ovo je večera kad prvi put kuham kak' spada u Hrvatskoj. Meni se sastoji od 12 sljedova jela, pola mojih, pola Markovih. Nismo se htjeli ograničiti na Međimurje i imati ga kao tematiku večere nego jednostavno kuhati što nam se kuha; bile neke stvari povezane s prostorom u kojem se nalazimo ili ne. Bez pardona mogu reći da su namirnice koje budemo kuhali stvarno posebne: od kamenica, gusje jetre, tartufa, škampa, pa do šafrana, romba, raka grmalja i vrhunske govedine kod kojeg na tanjuru ne bude samo jedan komad mesa i jedna tehnika, već vise njih, a to podiže jela na visoku razinu", rekao je Matija Bogdan.

 

Iako je povratak u Hrvatsku s nekih viših standarda za Matiju bio svojevoljan, još uvijek ga muče problemi s kojima se Hrvatska gastronomija danas susreće. Drugačije nije bilo ni kod planiranja ove večere.

"Osobno, najveći problem stvorio se oko nabave namirnica jer jednostavno namirnica vrhunske kvalitete u Hrvatskoj ima jako malo, ili ih ni nema. To je problem koji počinje od same osobe koja sadi ili uzgaja neku namirnicu. Da bi se dobila najveća kvaliteta, proizvodu se treba posvetiti od samog početka, a to se tu definitivno ne radi s dosta pažnje", komentirao je Bogdan.

Večera će se održati u petak, 15. rujna, a zbog velike zainteresiranosti Palfi i Bogdan organizirali su još jednu, dan nakon. Mjesta za obje večere rasprodana su u rekordnom roku. 

 

 

"Suradnja Marka i mene u ovoj večeri nije čudna. Kada je došao k meni u London na stažiranje dijelili smo krevet mjesec dana, ha ha ha", dodao je Bogdan.

 

Možda vas zanima... Marko Palfi: Imam svoje igralište gdje svi možemo rasti Špajza

 

Za odabir vina zadužen je sommelier Mario Meštrovićm, a meni koji je osmislio ovaj genijalan međimurski duo pogledajte u nastavku. 

 

 

Food Anarchy 2017

 

Orada I Kamenica

Matija Bogdan

 

Čips od pajceka

Mundoaka

 

Gusja jetra

Mundoaka

 

Mrkva I kava

Matija Bogdan

 

Hrbat od jelena, Turoš, Cvirki

Mundoaka

 

Skuša, Shiso, Avokado

Matija Bogdan

 

Jaje, Tartuf, Celer

Matija Bogdan

 

Bouillabaisse, Škamp, Šafran

Mundoaka

 

Romb, Rak Grmalj, Bundeva

Mundoaka

 

Rubia Gallega Govedi file, Dimljena Koštana Srž, Kelj

Matija Bogdan

 

Izabela, Lovor

Matija Bogdan, Mundoaka

 

Kuruzna Zlevanka, Bučino ulje, Šljiva

Matija Bogdan, Mundoaka

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.