Blagdani nisu samo dani u kalendaru niti savršeno isplanirani jelovnici. Oni su osjećaj koji se stvara u domu čim se upale prva svjetla, kad se kuhinjom počnu širiti poznati mirisi i kad se razgovori spontano nastavljaju i nakon što je stol već odavno postavljen. Upravo u tim sitnicama krije se razlika između običnog ručka i blagdanskog trenutka koji se pamti. Detalji su ono što stvara atmosferu, ono što čini da se ljudi zadrže dulje za stolom i da se blagdani pamte po toplini, a ne po savršenstvu. Kada se blagdanskom stolu posveti pažnja, on postaje mjesto okupljanja, opuštanja i iskrenog uživanja.
Blagdanski stol koji povezuje
Blagdanski stol oduvijek je središte doma, mjesto na kojem se okupljaju obitelj i prijatelji, razmjenjuju priče i dijele trenuci koji se ne planiraju unaprijed. Najljepši ukras na njemu uvijek je domaća, kvalitetna trpeza, pripremljena s mjerom i pažnjom. Dobar komad mesa daje temelj cijelom obroku, a kada je pravilno odabran i pripremljen, sve ostalo dolazi prirodno. Riječ je o balansu okusa, mirisa i jednostavnosti.
Upravo zato, u blagdansko vrijeme odlazak u mesnicu postaje više od same kupnje. To je mali ritual koji započinje cijelu priču blagdanskog stola. Razmjena savjeta, preporuka i onaj osjećaj povjerenja kada znate da birate najbolje čine razliku koju osjetite već u prvim zalogajima. Mesar Ravlić razumije da svaki stol ima svoju priču, bilo da se okuplja velika obitelj ili se priprema intimna večera. Ta osobna nota daje sigurnost da je odabir pravi i da će svaki zalogaj biti upravo onakav kakav blagdani zaslužuju.
Darivanje s okusom tradicije
Pažnja koju posvećujemo darivanju često govori više od samog dara. U blagdansko vrijeme, darivanje postaje poseban dio tradicije, trenutak u kojem se povezujemo i zahvaljujemo jedni drugima kroz male, ali značajne geste.
Slavonska bombonijera mesnica Ravlić donosi autentičan, ali i luksuzan blagdanski dar s jasnim karakterom. U njoj se nalaze ravni kulen, domaći čvarci, slanina i vino, pažljivo odabrani proizvodi koji predstavljaju najbolje od Slavonije, njezinu raskoš okusa, gostoljubivost i toplinu. To nije dar koji se sprema u ladicu i zaboravlja, već onaj koji se dijeli za stolom, kuša u dobrom društvu i pretvara u mali blagdanski ritual uživanja.
Osim bombonijere Kulen, u ponudi su i druge varijante osmišljene za različite ukuse. Bombonijera Kobasica namijenjena je ljubiteljima suhomesnatih klasika i punih, tradicionalnih okusa, dok Bombonijera Natur donosi blaže, prirodnije note za one koji preferiraju jednostavnost. Takav izbor omogućuje da darivanje bude osobno, promišljeno i prilagođeno svakome kome želite pokloniti nešto posebno.
Upravo takvi darovi imaju posebnu vrijednost. Oni stvaraju uspomene, potiču razgovor i podsjećaju nas da su blagdani više od samih poklona. Oni su vrijeme zajedništva, dijeljenja i iskrene pažnje, a Slavonska bombonijera tu priču prenosi na najukusniji mogući način.
Srce blagdanskog stola
Centralno mjesto na blagdanskom stolu svakako pripada odojku. On nije samo jelo, već simbol okupljanja, tradicije i trenutaka koje dijelimo s obitelji i prijateljima. Mirisi koji se šire iz pećnice već pri samoj pripremi stvaraju poseban blagdanski ugođaj i okupljaju sve za stol i prije nego što je jelo posluženo.
Za savršeno pečenog odojka potrebni su strpljenje, kvalitetno domaće meso iz Ravlića, dobra priprema i pravi omjer začina. Hrskava, zlatna korica koja puca pod nožem i sočno meso iznutra rezultat su pažljivo odabranog recepta i provjerenih savjeta. Upravo zato smo pripremili idealan recept koji će vam pomoći da postignete savršen rezultat i na blagdanski stol donesete jelo koje se pamti.
Blagdanski odojak
Sastojci:
- 1/4 odojka
- krupna sol
- voda
- svinjska mast
- 0,5kg šljiva
- 2 dunje
- manji đumbir
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice smeđeg šećera
- korica i sok naranče
- anis, cimet
Priprema:
Nasolite meso i ostavite na hladnom preko noći ili koji sat prije samog pečenja.
Zagrijte pećnicu na 240C. Namažite tepsiju s mašću i stavite meso na sredinu. Ulijte vode toliko da prekrije 1/3 posude za pečenje.
Pecite na ovoj visokoj temperaturi cca 20-30minuta dok se ne uhvati rumena korica.
Za to vrijeme narežite šljive na četvrtine, dunje i đumbir ogulite i narežite na manje komade. Začinite sa šećerom i sokom naranče, anisom, cimetom. Naribajte koricu naranče i sve dobro promiješajte.
Izvadite pečenje iz pećnice pa dodajte uz meso smjesu od voća.
Smanjite temperaturu pećnice na 160C i pecite cca 2 - 2,5h.
Odojak poslužite uz mlince i voće.
Prijedlog: voće možete ispasirati zajedno s tekućinom od pečenja i poslužiti uz dodatak malo maslaca.