Recenzije 18. rujna 2017.

Hvarski medenjaci by Nonica

nonica455.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam priču o chefici Anne Marie Šurlin koja ima tradicionalnu slastičarnu "Nonica" na Hvaru.

Nakon što je ispekla zanat u prestižnoj londonskoj školi "Le Cordon Bleu" vratila se s titulom Chef Patissiera i pokrenula malu radionicu najslađih starinskih kolačića izloživši lepezu recepata koje je naslijedila i sama kreirala. Kakvog je okusa "Forski medenjak" i što vam sve nudi "Nonica" pročitajte u nastavku

nonica1.jpg | Author:


Odakle ideja za otvaranjem "Nonice"?

Ideja za otvaranjem slastičarnice u kojoj bih nudila tradicionalne hvarske kolače rodila se dok sam radila kao turistički vodič. "Nonica" je dobila ime po mojoj pranoni Domini Makjanić iz Svete Nedjelje na otoku Hvaru. Naime, uzela sam njenu fotografiju sa vjenčanja iz 1907. kada je imala 18 god i bila "lipa kako perla". Sada je moja pranona i moj logo i zaštitnica. Nadam se samo da se ne ljuti puno na mene.

Koja je priča vaše slastičarne i po čemu je posebna?

Dok sam radila kao turistički vodič, pričajući svojim gostima o otočkim slatkim delikatesama, shvatila sam da nemamo baš razvijenu ponudu te vrste. Želja mi je bila ponuditi tradicionalne slastice na moderan način. Prvo je uslijedila prekvalifikacija za slastičara u splitskoj ugostiteljskoj školi, zatim me je želja za još više znanja odvela u londonski Le Cordon Bleu gdje sam stekla titulu Chef Patissiera.


Što biste izdvojili kao najbolju stvar koju ste naučili u Londonu, a da vam je pomogla u današnjem poslu? 

U Le Cordon Bleu sam dobila uvid u osnove francuskog slastičarstva i pekarstva. To mi je poslužilo kao kvalitetna baza za daljnji razvoj nakon čega je uslijedio težak i naporan rad, praćen usponima i padovima.

Što sve nudite vašim gostima? Kakve vrste kolača?

U mojoj vitrini tako možete pronaći tradicionalne kolače medenjoke, smokvenjoke, bruštulone mendule, hvarske cvite, paprenjoke, rafiole, breskvice,"Forski koloc", ruzmarin kolačiće, "Nonicine klašune" i razne muffine od čokolade, limuna, amarena, višanja. Nudimo više vrsta vrlo popularnih čokoladnih keksića i kolača poput Raffaella, Classic brownieja, Brownie sa malinom i sirom, cheese cake od gorke naranče te razne lagane voćne ili jake čokoladne mousseve. Svakako bih izdvojila našu najprodavaniju "signature cake" čokoladnu torticu Nonica. Na početku sam htjela svojim gostima ponuditi samo tradicionalne kolače, ali kako sam se usput razvijala kao slastičar odlučila sam izložiti čitavu lepezu raznih prekrasnih recepata na koje sam nailazila ili ih sama kreirala. Neke recepte sam nasljedila od none po kojoj sam i nazvala slastičarnu. Mišljenja sam da se jedino kvalitetom dugoročno može nešto postići, a ja sam očito izabrala put kojim se teže ide.


Na koji ste način uljepšali starinske recepte? Odakle vam ti recepti? Što biste izdvojili kao najveću prednost vaših slastica?

Nit vodilja mi je beskompromisnost kada je u pitanju kvaliteta mojih proizvoda. Ja u svojim recepturama upotrebljavam isključivo sirovine najbolje kvalitete do kojih mogu doći. Nabavljanje nekih namirnica poput maslaca, slatkog vrhnja, maslinovog ulja, belgijskih i švicarskih čokolada, meda, rogača bude prava "vratolomija" ako uzmete u obzir cijene tih sirovina i činjenicu da živim i radim na otoku.Možete li našim čitateljima dati za neku od vaših slastica

medenjoci455.jpg | Author:

Hvarski medenjaci:

4 jaja
400 g šećera
- prstohvat soli
- 400 ml maslinovog ulja
- 340 g meda (vrijes, lavanda ili kadulja)
- korica limuna i naranče
- 2 žlice ruma
- prstohvat cimeta, muškatnog oraščića, mljevenog klinčića
- 6 g dode bikarbone
- cca.1.5-2 kg brašna 

Priprema: Pjenasto istući jaja sa šećerom i soli. Dodati med, maslinovo ulje, mirodije i začine. Prosijati brašno sa sodom bikarbonom i postepeno dodavati gornjoj smjesi odnosno dodati onoliko brašna koliko smjesa "popije". Oblikovati kuglice od 8 g. Mogu se utisnuti na svaku kuglicu polovica blanširane mendule(badema). Peći na 150/ 160 stupnjeva jedno desetak minuta ovisno o jačini pećnice. Kada su medenjaci pečeni, čuvati ih u zatvorenoj posudi.
MIRIS TRADICIJE

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.