Na zagrebačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera u ponedjeljak otvoreno Fuliranje Summer Sunset, ljetni gradski festival koji je u 10 kućica okupio vrhunsku ekipu domaćih chefova i koktel majstora, koji traje do nedjelje (dan nakon Thompsonova koncerta).
Mini ljetna verzija legendarnog zimskog Fuliranja, koje već godinama obožavamo tijekom Adventa, drugu je godinu zaredom pokazala kako simpatičan ljetni festival pretvoriti u ozbiljnu gastro oazu. Prošle godine bio je možda veći naglasak na koktelima, dok ove ravnopravno goste osvajaju slanim i slatkim zalogajima kao i izvrsnim koktelima.
Isprobala sam većinu ponude Fuliranje Summer Sunseta, a ovo su moji dojmovi, kao i glavni favoriti...
Tres Tacos by Mario Mihelj
Tres Tacos by Mario Mihelj
Chef Mario Mihelj, član žirija MasterChefa, pripremio je za ljetno Fuliranje 3 vrste tacosa, s piletinom, govedinom i kozicama - Tex Mex Chicken, Asado Beef i Crispy Shrimp.
Tex Mex Chicken Tacos sastoje se od pšenične tortilje. Tex Mex pilećeg batka i zabatka, salse pico de gallo, cheddar sira, aji amarillo majoneze, kukuruza, mladog luka, chilija i hrskavog prženog luka. Odlična kombinacija tekstura i okusa, jako bogato, obično i sočno punjenje s hrskavim momentom. Za svaku preporuku. Tri pileća tacosa stoje 10 eura.
Crispy Shrimp u pšeničnu tortilju 'zapakirao' je panirane kozice, guacamole umak, iceberg salatu, aji panca majonezu, mladi luk i chili, a tri tacosa stoje 11 eura. Ove nisam probala, ali moje društvo je i bili su jako zadovoljni.
Chef Mario Mihelj
Treći tacosi, Asado Beef, možda su mi bili i najbolji, a sastoje se od pšenične tortilje, sočnog i mekanog asado ramsteka, salse criolle, cheddar sira, chili chipotle majoneze i chilija. Tri beef tacosa stoje 12 eura i smatram to fer cijenom za ono što se dobije. Pošteno pikantni, ovi su tacosi ozbiljno ljuti onima koji izbjegavaju ljuto, a mrvicu preblagi onima koji su ludi za ljutim.
Dobra je to mjera, a za one koji bi ih malo zaljutili, uvijek mogu pitati dodatnu dozu chilija. Punjenje je, sad već uobičajeno za kućice Marija Mihelja, doista obilno, sočno i puno okusa. Iako možda nekome tacosi djeluju kao nešto basic, ovi su definitivno dobro promišljeni i istestirani prije nastupa na ljetnom Fuliranju.
Kako se šuška, ovi će se tacosi moći probati i na jednom novom festivalu planiranom za ljeto, posvećenom latinoameričkoj hrani. A chef Mario Mihelj tu je stvarno doma jer osim što ga zovu šaptačem steakovima, bivši glavni chef restorana Maredo i nedavno zatvorenog El Tora, veliki je stručnjak za latinoameričku (fusion) hranu,a takav je stil i njegovao u El Toru.
Mauro Renje, Makamana
Makamana, janjeća peka u panini sendviču
Makamana
Široj javnosti poznat iz prošlogodišnje (i jedine!) kuharskog realityja "Hell's Kitchen Hrvatska" chef restorana Makamana, simpatični i vrijedni Mauro Renje osmislio je 3 jela: flat bread s piletinom i chipotle majonezom (11 eura), janjeću peku u panini sendviču (13 eura) i tacose od tune (11 eura).
Najveći uspjeh od svih jela na ovoj kućici predviđam slasnom sendviču od sporo pečene janjetine u panini sendviču (pecivo je natopljeno temeljcem od janjetine) s kremastom majonezom od mladog luka i hrskavim čipsom od krumpira. Jelo je jako dobro osmišljeno, to je i jedina janjetina na ljetnom Fuliranju, Meso je ukusno i sočno, majoneza također, čips hrskav i ne premastan - sve u svemu, dosta dobra izvedba jela koje u Makamani opisuju kao "jelo koje je hommage tradiciji, ali i poziv na istraživanje novih okusa".
Kušala sam i njihov flat bread s grilanom piletinom, hrskavom pancetom i cheddar sirom te chipotle majonezom. Jelo je na žalost do mene došlo hladno, masni flat bread bio je žilav, a nad piletinom dominirala je salata (to mi je bio i jedini nedostatak prethodnog jela - slasnog sendviča s janjetinom). Tacose s tunom s Makamana kućice nisam kušala.
Chef's Burger by Ivan Pažanin
Chef's Burger by Ivan Pažanin
S kućice Chef's Burger by Ivan Pažanin kušala sam klasični burger - Original Cheese (100% junetina iz lokalnog uzgoja, brioche pecivo, burger umak, iceberg salata, rajčica, sir i kiseli krastavci) koji stoji 8,5 eura i za tu cijenu stvarno se dobije ukusan burger - mekan, sočan, bogatih okusa. Klasika s kojom je nemoguće pogriješiti.
Ekipa chefa Pažanina nudi još dvije, od ranije poznate njihove burger kreacije - Crispy Kapulu (9 eura) i Creamy Pomodoro (9.50 eura).
Jellyfish in space - bao buns s kozicama i rice cake + pulled pork
Jellyfish in Space
Za ljubitelje azijskih okusa tu je kućica Jellyfish in Space koja nudi neodoljive bao bunse i rice cake s tuna tartarom i pulled porkom. Bao bunsi s pulled porkom punjenjem stoje 7 eura, od dva komada može se dobro najesti, sočni su i ukusni. Nude još i bunse sa surimijem od kozica za 8 eura.
Probala sam i njihov rice cake s tuna tartarom (hrskavi kolačići od riže prženi u ulju) na kojima je poslužen blagi tartar od tune. Ovi rice cakesi stoje 9 eura, i super su spoj hrskave podloge od riže i finog tuna tartara. Isplati se probati. U drugoj verziji, za 7 eura, rice cakesi dolaze s pulled porkom - nisam probala, ali vjerujem da je super kombinacija.
Ivan Temšić
Noel Street Food - Char Siu
Noel Street Food - kokoš parmigiana
Noel Street Food
Temša je u Zagrebu, na kućici Noel Street Food koja nudi Tuna Tartar Sando s mariniranom tunom i fermentiranim chilijem (13 eura), glaziranu svinjetinu Char Siu s pečenom paprikom i poderanim gaćama (13 eura), Spicy hobotnicu (14 eura) te Kokoš parmigianu (12,5 eura).
Kušala sam samo jelo kokoš parmigiana s potpisom chefa Ivana Temšića, koje je bilo ukusno i zanimljivo i vjerujem da će se svidjeti publici. Svakako jelo je odlično izgledalo, odnosno bilo je super servirano što od sjajnog Temše, pobjednika MasterChefa, i očekujem. Ipak, malo sam više očekivala od ove kućice koja je na nedavno održanom Asian Street Food Festivalu doslovce rasturila.
Pastamisee - tjestenina u kolutu sira
Pastamisee
Kućica Pastamisee i ovaj put igra na sigurno ne u ponudi ima kremastom tjesteninom iz koluta sira u dvije varijante - cacio e pepe (11 eura) te s tartufima (12 eura). Jela su korektna i ljubiteljima klasike sigurno će se svidjeti, no nakon što nekoliko puta na street food festivalima nastupite s jednim te istim jelima mogli biste dosaditi publici. Pa zato, uz provjerene klasike, savjetujem da ubuduće isprobaju i neku novu, treću varijantu.
Briocherie - ćevapi u brioche pecivu
Briocherie
Već nekoliko puta viđena (i kušana!) ponuda je i na Briocherie kućici koja nudi ćevape u brioche pecivu s kajmakom s ljubičastim lukom sa strane (7 eura), kao i slatke kombinacije briochea punjenih Nutellom i soft serve sladoledom ili pak soft serve sladoledom i umakom od čokolade (6 eura).
Kušala sam jedino ćevape u brioche pecivu. Pecivo je odlično, ali ćevapi bi mogli i trebali biti bolji, odnosno ukusniji i sočniji.
Juraj Klepić
Sladak i leden vjetar s Dinare u izvedbi Jurja Klepića
Gdje je Jura by Juraj Klepić
I ovaj put je velika atrakcija festivala kućica Gdje je Jura by Juraj Klepić. Omiljeni pastry chef, autor famoznih Dubai fritula i brojnih drugih zaraznih deserata, donosi četiri inovativne slastice, među kojima se ističe Slice Ice - prvi sladoled u trakicama na domaćoj festivalskoj sceni u 4 varijante (Čoko lješnjak 7.50 eura, jagoda i berry crumble 7.50 eura, Dubai 9 eura, 18+ by Martin Albus 8.50 eura)
Tu su i njegovi hitovi Fry Gelato, pohani sladoled od vanilije u hrskavom kadaifu sa 3 topinga - jagoda, čoko lješnjak i meringue (7 eura), te raskošni Cannolini Bombardini - 3 sicilijanska cannola s kremama od ricotte i bijele čokolade, pistacije te berry crumble (6.80 eura).
Specijalno za ljetno Fuliranje Juraj je predstavio Ledeni vjetar s Dinare - na biskvitu se divno nadopunjuju kreme od vanilije i Ricotte, gel od limuna i limete, meringa i svježe voće. Lagan i osvježavajuć desert, puno ukusniji od klasičnog ledenog vjetra, s divnom custard kremom savršene baršunaste strukture. Ovaj desert stoji 8 eura i isplati ga se kušati.
Odlična ponuda koktela u povratnim čašama od višekratne plastike
Kultura kombucha
Corona pivo za savršene zalaske na Fuliranje Summer Sunsetu
Što je pije na ljetnom Fuliranju?
Za izvrsna tekuća osvježenja zaduženi su Ginglebells koji nude čak 18 legendarnih signature koktela, zatim Mojito bar s posebnom ponudom Mojita u četiri verzije, ali i raskošnim izborom ostalih pića - od ledene Corone, odličnih Kultura kombucha, vrhunskih vina, rakija i žestica, te bogat izbor bezalkoholnih napitaka.
Mojito bar krije i Ledo škrinju prepunu svima nam omiljenih sladoleda, a u četvrtak od 18 do 21 sat ovdje će se dogoditi i bar takeover - gostovanje izvrsnog barmena iznenađenja.
Ljetno Fuliranje vole i četveronožni ljubimci
Kušala sam puno toga, nije bilo lako...
Fuliranje Summer Sunset je oaza ljetne zabave
Fuliranje Summer Sunset svake večeri donosi i vrhunsku glazbenu kulisu. Festival je otvorio Summer Breeze i DJ Stanko Bondža, a slijede prigodne večeri Tutti Frutti, Summer Madness, Let’s Dance, Easy Sunday, uz nastupe Roberta Marekovića, DJ-a Dadooa, DJ-a Kance, DJ-a Benca i Marina Bukljaša, dok festival završava DJ Jazzozo.
Posebno zanimljive bit će i Art Bottega Wine & Paint radionice, a na rasporedu su u utorak 1. srpnja i četvrtak 3. srpnja od 19 sati.
Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od podneva do ponoći, dok vikendom Fuliranje Summer Sunset otvara svoja vrata već u 11 sati (i traje također do ponoći!).
Fuliranje Summer Sunset zaprati na društvenim mrežama Instagramu i Facebooku za prijave na radionice i razne slasne novosti.