Recenzije 15. veljače 2017.

Indijska večera u muzeju Red Bulla

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Deset slijedova sparenih s devet vina i jednim pivom, puno novaca za puno užitaka – rezime je posjeti Indijskom akcentu, specijalnoj večeri poznatog indijskog Chefa Manisha Mehrotre...

Prelijepa staklena zgrada na rubu Salzburga carstvo je Austrijanca Dietricha Mateschitza, čovjeka hrvatskih korijena kojem su se ljudi smijali kad je u svojim počecima na štandovima pokušavao prodavati bočice sa zaslađenom vodom. Danas je poznat kao tvorac energetskog napitka Red Bull, čija ga je zaluđenost konzumenata diljem svijeta, kao i genijalna ulaganja u sve i svašta – dovelo do toga da danas u zgradi-muzeju Hangar 7 posjeduje i koktel bar, kao i ultramoderan restoran – Ikarus.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Svake godine u Hangaru 7 gostuje 12 poznatih svjetskih chefova, a tu je čast imao i naš Tom Gretić. Svaki kuhar u nekoliko dana postavi svoj meni, a onda ga osoblje Ikarusa priprema do kraja mjeseca. Zaljubljen u indijsku kuhinju, i uvjeren da je veliki Manish Mehrotra toliko genijalan koliko ga je nahvalila draga mi prijateljica, također šefica Priska Thuring, sjedamo u moj prastari Clio i krećemo u avanturu – kako potrošiti pola plaće za večeru za dvoje.

Upravo tako, u meni se probudio mali i slatki Doktor Jekyll koji žudi za novim okusima i iskustvima, kao i mrzovoljni i jalni Balkanac gospodin Hyde, koji će cijelu večer jamrati da smo mogli ispohati pileća srca i uštedjeti za vikend u Pragu, skupa s pivima...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Prostor je čudesno čist i uredan, pored nas se snima live show među bolidima Formule 1 i brzim avionima i helikopterima, nasmiješeni uredni konobari, konobarice i sommlier elegantno paze na svaki vaš korak, kako se ni slučajno ne bi dogodilo da dvaput koristite istu salvetu ili nedajbože – sami privučete stolac...

Upitani smo želimo li preskočiti koji slijed jela po cijeni od 12 do 38 eura, kao i neko vino (uvijek možete zatražiti vinsku listu - knjižurinu debljine sabranog Dostojevskog feat. Krleža), a tada je krenulo.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Sommelier nam želi dobrodošlicu i toči – Kozlovićevu Malvaziju! Znali smo odmah da će biti sjajno... A tada dolaze i jela, vrlo brzo, sa samo dvije veće pauze. Pokušat ćemo vam približiti kako je to izgledalo iz kuta kulturnoga gosta, kao i Balkanca kojeg se nikako riješiti...

Naan punjen plavim sirom i juha od cvjetače sa šafranom – Preukusno mekano čudo, taman ljutkasto, taman slatkasto, divota (Balk. Što je ovo, pola krafne i tri srka juhe, pa ovo je pakao za sve bake svijeta, ostat ću gladan zauvijek!) – Riesling Mosel „Rausch“, slatko, svježe
 

Jackfruit s čilijem i krumpirom – hrskavo, pikantno, zamamno, jackfruit je stvarno poput mesa (Balk. Da sam htiokrumpirove pole, odselio bih u Liku, ali dobro peče. Već smo na 100 eura a nismo ni sjeli. Kako da pitam koji im je WI-FI?) – Sauvignon Blanc „Zampa“ , Indija, oporo, paprikasto...

 

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Pire od bijeloga graha, jogurt, chutney – sjajni umačiči za točanje, brutalni korijander i nevjerojatno osvježavajuć jogurt (Balk. Stiropor i umaci, još mi samo teletekst i Liga Prvaka na TV-u fale. Gdje ima burek za naručiti, kakav je ovo grad?) – Traminac „Antica“, Češka, džem od marelice, voćno, za ubiti ljutinu
 

Bakalar sa začinjenim maslacem i mentom – 17 začina stvara koricu iz snova na mekanoj ribi, briljantno plemenito ljutilo (Balk. Aroma spaljenog sela, kao da je netko spalio palicu za kriket, vrućeeee) – „Strasser Stangl“ Austrija, preukusan sladoled od lješnjaka, vino dana!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish
 

Slatka rebrica s mangom – mesni slatkiš (Balk. Prva greška robota od konobara, taknuo mi je stolicu stopalom, mislio sam da je Transformer. Jeo sam i bolja rebrica...) Moscatel Seco „Botani“, Španjolska, lagano, meko, fino
 

Tandoori škamp s rižotom – dimljeni škamp u omotaču od slanine i guuusti rižoto sa začina sto (Balk. Bolji su mi talijanski rižoti, ali zamotati kozicu i škampa u špek – pa savršeno!), Chateau Musar, Libanon, divlje, neobuzdano...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Nihari s kebabom i koštanom srži – ražnjić s mekanim biftekom i neodoljivom moždinom (Balk. Ovo mi je tata vadio iz juhe, to košta tri kune kila, hoću domaa! Opa, na wc se ide liftom, kako cool!)
 

Naan kruh, leća i jogurt – smirenje pred glavno jelo, elegancija i svježina (Balk. Opet ovi s kanapeima, pa to ide na početku! Fine im ove čaše, kao neki kljun od ptice, šteta što konobar ne dolijeva gemišt...), Icelandic White Ale, prelijep početak, mirisi, aroma, a onda tijelo Keire Knightley...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish
 

Janjeća koljenica s kokosovim curryjem – vrhunska kombinacija slatkog i slanog sa slasnim povrćem (Balk. Ovo janje? Jeo sam veće piliće, koja šteta što sam se već najeo jer ću sigurno izaći gladan. U biti.... I zašto nema kruha, ni soli, ni papra, ni octa, ni ulja!?), Comondor, Austrija
 

Makhan s mlijekom od šafrana i ružinim laticama – vizualno prekrasan desert iz Malezije (Balk. Ih, puding light...) Les jardins De Babylone, Francuska
 

Old Monk sladoled i jaggery kolač – slatkiš sa Šri Lanke za kraj (Balk. Samo da sam ponio dovoljno, samo da sam ponio....)

Što reći, koju poruku poslati... Divno je sjediti s još barem pet nacija i uživati u vrhunskim specijalitetima tradicionalne indijske kuhinje na moderan način uklopljeno s raznim jelima koja je meštar Manish upijao po svijetu. Divno je gledati kako tri konobara po špagi savršeno rade svoj posao, kao i kad shvatiš zašto su ti ponudili neko vino uz neko jelo.


 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Prekrasno je upamtiti koji sastojak, staviti neku novu hranu u folder „Kuhati kod kuće“ i prošetati beskrajno čistim i urednim Salzburgom. To što nisam te sreće da mi račum od 500 i nešto eura ne predstavlja problem, to je već druga stvar, ali zar nije najbolje uložen novac – onaj uložen u samoga sebe?

Prema tome, zadovoljan posjetom jednoj velikoj priči i kući, nastavljam s istraživanjima najboljih jela svijeta, vidimo se u teretani!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.