Prelijepa staklena zgrada na rubu Salzburga carstvo je Austrijanca Dietricha Mateschitza, čovjeka hrvatskih korijena kojem su se ljudi smijali kad je u svojim počecima na štandovima pokušavao prodavati bočice sa zaslađenom vodom. Danas je poznat kao tvorac energetskog napitka Red Bull, čija ga je zaluđenost konzumenata diljem svijeta, kao i genijalna ulaganja u sve i svašta – dovelo do toga da danas u zgradi-muzeju Hangar 7 posjeduje i koktel bar, kao i ultramoderan restoran – Ikarus.
Svake godine u Hangaru 7 gostuje 12 poznatih svjetskih chefova, a tu je čast imao i naš Tom Gretić. Svaki kuhar u nekoliko dana postavi svoj meni, a onda ga osoblje Ikarusa priprema do kraja mjeseca. Zaljubljen u indijsku kuhinju, i uvjeren da je veliki Manish Mehrotra toliko genijalan koliko ga je nahvalila draga mi prijateljica, također šefica Priska Thuring, sjedamo u moj prastari Clio i krećemo u avanturu – kako potrošiti pola plaće za večeru za dvoje.
Upravo tako, u meni se probudio mali i slatki Doktor Jekyll koji žudi za novim okusima i iskustvima, kao i mrzovoljni i jalni Balkanac gospodin Hyde, koji će cijelu večer jamrati da smo mogli ispohati pileća srca i uštedjeti za vikend u Pragu, skupa s pivima...
Prostor je čudesno čist i uredan, pored nas se snima live show među bolidima Formule 1 i brzim avionima i helikopterima, nasmiješeni uredni konobari, konobarice i sommlier elegantno paze na svaki vaš korak, kako se ni slučajno ne bi dogodilo da dvaput koristite istu salvetu ili nedajbože – sami privučete stolac...
Upitani smo želimo li preskočiti koji slijed jela po cijeni od 12 do 38 eura, kao i neko vino (uvijek možete zatražiti vinsku listu - knjižurinu debljine sabranog Dostojevskog feat. Krleža), a tada je krenulo.
Sommelier nam želi dobrodošlicu i toči – Kozlovićevu Malvaziju! Znali smo odmah da će biti sjajno... A tada dolaze i jela, vrlo brzo, sa samo dvije veće pauze. Pokušat ćemo vam približiti kako je to izgledalo iz kuta kulturnoga gosta, kao i Balkanca kojeg se nikako riješiti...
Naan punjen plavim sirom i juha od cvjetače sa šafranom – Preukusno mekano čudo, taman ljutkasto, taman slatkasto, divota (Balk. Što je ovo, pola krafne i tri srka juhe, pa ovo je pakao za sve bake svijeta, ostat ću gladan zauvijek!) – Riesling Mosel „Rausch“, slatko, svježe
Jackfruit s čilijem i krumpirom – hrskavo, pikantno, zamamno, jackfruit je stvarno poput mesa (Balk. Da sam htiokrumpirove pole, odselio bih u Liku, ali dobro peče. Već smo na 100 eura a nismo ni sjeli. Kako da pitam koji im je WI-FI?) – Sauvignon Blanc „Zampa“ , Indija, oporo, paprikasto...
Pire od bijeloga graha, jogurt, chutney – sjajni umačiči za točanje, brutalni korijander i nevjerojatno osvježavajuć jogurt (Balk. Stiropor i umaci, još mi samo teletekst i Liga Prvaka na TV-u fale. Gdje ima burek za naručiti, kakav je ovo grad?) – Traminac „Antica“, Češka, džem od marelice, voćno, za ubiti ljutinu
Bakalar sa začinjenim maslacem i mentom – 17 začina stvara koricu iz snova na mekanoj ribi, briljantno plemenito ljutilo (Balk. Aroma spaljenog sela, kao da je netko spalio palicu za kriket, vrućeeee) – „Strasser Stangl“ Austrija, preukusan sladoled od lješnjaka, vino dana!
Slatka rebrica s mangom – mesni slatkiš (Balk. Prva greška robota od konobara, taknuo mi je stolicu stopalom, mislio sam da je Transformer. Jeo sam i bolja rebrica...) Moscatel Seco „Botani“, Španjolska, lagano, meko, fino
Tandoori škamp s rižotom – dimljeni škamp u omotaču od slanine i guuusti rižoto sa začina sto (Balk. Bolji su mi talijanski rižoti, ali zamotati kozicu i škampa u špek – pa savršeno!), Chateau Musar, Libanon, divlje, neobuzdano...
Nihari s kebabom i koštanom srži – ražnjić s mekanim biftekom i neodoljivom moždinom (Balk. Ovo mi je tata vadio iz juhe, to košta tri kune kila, hoću domaa! Opa, na wc se ide liftom, kako cool!)
Naan kruh, leća i jogurt – smirenje pred glavno jelo, elegancija i svježina (Balk. Opet ovi s kanapeima, pa to ide na početku! Fine im ove čaše, kao neki kljun od ptice, šteta što konobar ne dolijeva gemišt...), Icelandic White Ale, prelijep početak, mirisi, aroma, a onda tijelo Keire Knightley...
Janjeća koljenica s kokosovim curryjem – vrhunska kombinacija slatkog i slanog sa slasnim povrćem (Balk. Ovo janje? Jeo sam veće piliće, koja šteta što sam se već najeo jer ću sigurno izaći gladan. U biti.... I zašto nema kruha, ni soli, ni papra, ni octa, ni ulja!?), Comondor, Austrija
Makhan s mlijekom od šafrana i ružinim laticama – vizualno prekrasan desert iz Malezije (Balk. Ih, puding light...) Les jardins De Babylone, Francuska
Old Monk sladoled i jaggery kolač – slatkiš sa Šri Lanke za kraj (Balk. Samo da sam ponio dovoljno, samo da sam ponio....)
Što reći, koju poruku poslati... Divno je sjediti s još barem pet nacija i uživati u vrhunskim specijalitetima tradicionalne indijske kuhinje na moderan način uklopljeno s raznim jelima koja je meštar Manish upijao po svijetu. Divno je gledati kako tri konobara po špagi savršeno rade svoj posao, kao i kad shvatiš zašto su ti ponudili neko vino uz neko jelo.
Prekrasno je upamtiti koji sastojak, staviti neku novu hranu u folder „Kuhati kod kuće“ i prošetati beskrajno čistim i urednim Salzburgom. To što nisam te sreće da mi račum od 500 i nešto eura ne predstavlja problem, to je već druga stvar, ali zar nije najbolje uložen novac – onaj uložen u samoga sebe?
Prema tome, zadovoljan posjetom jednoj velikoj priči i kući, nastavljam s istraživanjima najboljih jela svijeta, vidimo se u teretani!