Recenzije 10. travnja 2019.

Japansko – peruanska fuzija Motohika Mochizukija na Gornjem gradu

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od najpopularnijih kuhinja u zadnje vrijeme, spoj Perua i Japana, odnedavno ima svoje mjesto i u Zagrebu. Posjetili smo Hanami povodom predstavljanja novog menija i otvaranja uređene terase.

U dvorištu na Gornjem gradu na adresi Nova Ves 4 gdje se nalazi i legendarni Baltazar, otvoren je restoran Hanami, fuzija europske i japanske s elementima peruanske kuhinje. Vlasnici Tamara i Igor Čimbur pomno prate svjetske trendove i za ovu su priliku angažirali poznatog chefa Mota Mochizukija i prepustili mu palicu nad kuhinjom Hanamija.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

„Hanami je tradicionalan japanski običaj kad se u proljeće obitelj okuplja ispod stabla trešnje, jedu, pije i gleda kako trešnja cvate. Dakle, nešto kao bosanski teferič, ili naša kotlovina, samo što se ovo štovanje prirode i proljeća događa svega jednom godišnje.“ Objašnjava nam gospodin Čimbur dok se obavljaju posljednje pripreme za dovršenje ostakljene terase.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

U Hanamiju ovih dana kreće novi proljetni meni, odnosno nadopunjen zimski, a da je mjesto itekako popularno svjedoče i brojna poznata lica iz svijeta mode i sporta koja sjede gotovo za svakim stolom lokala. Usmenom predajom se došlo do fine popunjenosti, ali Hanami ide dalje.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Sve je počelo je u prosincu 2018. kada je Hanami naslijedio B35, a umjesto fine dininga baza lokala postala europsko-japanska kuhinja s dodatnim naglaskom na Peru, tako da je ovo u biti prvi Nikkei restoran (Nikkei kitchen, naziv nastao kad su Japanci emigrirali u Peru i počeli spajati recepte i namirnice jedne i druge zemlje) u metropoli. Chef Motohiko Mochizuki je Japanac koji 17 godina živi u Europi, a od toga 15 u Hrvatskoj i prilagodio se njemačkom stilu, pa je možda i zbog toga, kako kaže Igor – njegova riječ zadnja.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Filozofija lokala je iskoristiti što je više moguće plodove vrta koji je obitelj Čimbur zasadila u Ivanić-Gradu, pa je uz kvalitetno navodnjavanje, danas tamo posijano i zasađeno brdo tikvica, rajčica, i drugog povrća na 1500 kvadrata. Nedavno su nabavili 40 vrsta ekoloških sjemenki različitih domaćih i azijskih biljaka, i uskoro će i to doći na stol među goste.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

U ovom pet friendly restoranu postoji parking za 40 automobila, a trude se parirati konkurentskim restoranima s azijskom kuhinjom tako da rade drugačija jela od njih. Naravno, neka su bazna, ali s Motovim specifičnim detaljima.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Ceviche dolazi nepovezan, a ideja je da ga gost dovrši, odnosno izmiksa u svom tanjuru. A unutra čudo toga, brancin avokado, mango, soja, papričice, kombu čips, list korijandra, kadaif, ari amarillo, mlijeko kokosa... dakle, fenomenalna kombinacija, potpisujem da budem poluvegetarijanac na mjesec dana, totalno oduševljenje brojnim novim okusima.

 | Author: Forking Croatia foto: Forking Croatia

Gyoza je klasična, sa svinjetinom, a sezonske friške šparoge dolaze u tempuri, kao i batat, patlidžan, šampinjoni i black tiger kozice – ogromne i taman tvrde kako i trebaju biti. Sushi je već prepoznat, s kavijarom, račićima, a tu su svježa Maduro tuna, losos, brancin, japanski gof i jakobova kapica. Pazi se na namirnice, tako da je tuna španjolska, losos norveški, a patka iz Francuske.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Svakako treba probati ramen s pačetinom koji dolazi u malom tanjuru za početak obroka, da se može probati i sve ostalo, tvrdi Igor. Za kraj ovog druženja jedemo specijalitet, neslatki zdravi sladoled od sezama i matche za koji su zaslužni Moto i aparat Paco Jet. Sjajna tekstura...

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Hanami se tek zahuktava, i mjesto je definitivno izvrsno za istraživanje, jedno od prvih takvih za istraživanje novih ukusa sa svih strana svijeta. Piće trenutno dolazi iz Baltazara, ali za mjesec dana se otvara vinski podrum i vinoteka/wine shop s preko 400 etiketa – prije naručivanja obroka moći će se spustiti dolje i odabrati što vam paše. Upišite 15. svibnja i pripremite se za team building u podrumu s kušanjem, degustiranjem i sparivanjem vina. Nemojte zaboraviti otići pojesti naručeno...

Za kraj, ovih dana se kreće i s take out formatom pa uskoro možete očekivati Hanamijev sushi iz dostave. Nova Ves 4 vas čeka, Japan, Peru i Hrvatska u sjajnoj kombinaciji koja vas sigurno neće razočarati. Vidimo se u Hanamiju!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.