Recenzije 07. ožujka 2017.

Kako iskoristiti pivo na 10 načina!

foto: Facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Većina nas voli za dušu popiti kriglu-tri omiljenog pića od ječmenog slada za koji se krivo smatra da nastaje isključivo od hmelja, ali tu nije kraj priči o upotrebi piva i onog što ostane nakon varenja...

Naravno, najljepša moguća upotreba piva je uliti ga u čašu i dugo uživati u njegovim aromama, slušati koncert ili gledati utakmicu, ili makar smijati se u parku ili ispred dućana. No, Hrvatsku su zahvatili i neki novi trendovi korištenja piva i njenih nusprodukata, pa da spomenemo neke od njih!

Pivovara i pivnica Medvedgrad ulazi u 23. godinu svog postojanja, a već neko se vrijeme u samoj pivovari na Samoborskoj cesti mogu pojesti klipići i krekeri koje njihovi vrijedni kuhari rade od tropa – ostatka ječmenog slada koji ostaje nakon varenja piva. Izvrsni, malo tvrdi i žilavi, sjajno prate špek fileke koje u Medvedgradu rade upravo – sjajno.

 | Author: Facebook foto: Facebook

Što se tiče jestvina, oduševljava i zajednički projekt craft pivovare Varionica i proizvođača ljutila na bazi ljutih papričica – Volim Ljuto. Zajedničkim istraživanjem su uspjeli napraviti dvije sjajne stvari: pivski senf i pivo s chilli papričicama! Iako je Goran Vrabec prvotno zamislio ljuti umak na bazi Varioničina Neon Stouta, ispostavilo se da je bolji produkt smjesa gorušice, bučina ulja, jabučnog octa i medicinskog ugljena za boju - Vrabanero Neon Mustard! S druge strane, Varioničari su stavili Goranov habanero u svoje pivo i dobili Neon chilli stout, ili od milja Habaneon!

Varionica je prije nekog vremena radila i svoju rakiju od piva - Pivovicu, iako se doajenom tog napitka može smatrati Neven Pufnik, tvorac Marinskog piva. Rakije od piva uskoro kreće nuditi i poznati pivar Mario Bošnjak iz Sičica kod Nove Gradiške, koji je svoja piva dao i u – kozmetičke svrhe. Pa ako želite sapun od piva...

U Češkoj možete kupiti i gel za tuširanje na bazi piva, u Australiji se na bazi pivskih kvasaca radi poznati namaz Vegemite, a u Istri su u Bujskoj pivovari stvorili pivo s tartufima i pivo s teraninom! Belgijsko-balkanska pivovara Visibaba proizvodi džem Jam Lemon i to od limuna i naranči koji su ubrani na Visu. Kako im se za njihovo pivo John Lemon – koristi samo korica, od meke sredine i Zlatnog medvjeda pivovare Medvedgrad te malo korijandera – eto džema. Slično kao i od komšijske pivovare Kabinet, koja radi svoju - Pivoladu...

Ali to nije sve! Ivan Milatić iz Rijeke distribuira likere od piva Žudija i Žudija Dark proizvedene u Motovunskim Novakima u OPG Koraca, kao i craft liker od piva i - „Grijano pivo":

 | Author: Facebook foto: Facebook


"Vedran Jakominić i ekipa iz riječkog Kings Puba su svarili pivo (IPA i Red Ale), a Albert Koraca je unutra dodao rakiju komovicu i malvaziju kod svijetlog, odnosno teran kod crvenog "Grijanog piva". Riječ je o jačem likeru čiji se alkoholi kreću između 22 i 24 posto, a moguće ga je konzumirati grijano na 25 stupnjeva kada se okusom na neki način približava „kuhanom vinu“, ili pak rashlađeno kada donosi notu osvježenja. Uglavnom, ovaj unikat morate probati!"

Uglavnom, volite li pivo i sve oko piva, eto vam malo zanimacije! Pivili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.