Vinoljupci, i poznavatelji vina, posebno vrhunske graševine došli su na svoje u utorak kada je u hotelu Esplanade u Zagrebu održana manifestacija En Primeur 2025. - premijerno kušanje vina berbe 2024. iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja (ali i kompleksnijih vina ranijih berb)i, s posebnim naglaskom na graševinu, najznačajniju vinsku sortu u Hrvatskoj.
Prilika za besplatno kušanje novih vina na tržištu
Manifestacija, koju tradicionalno organizira Graševina Croatica, regionalno udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja, privukla je brojne profesionalce i ljubitelje vina iz cijele Hrvatske.
Jer ipak se radilo o pravoj vinskoj premijeri, odnosno odličnoj prilici da posjetitelji među prvima kušaju nova vina koja tek stižu na tržište, ili su nedavno stigla. I to sve - besplatno, jer ova tradicionalna manifestacija bila je otvorena za vinske profesionalce, ali i sve ostale, uz prethodnu prijavu.
Kako graševina ide uz sushi?
Tijekom manifestacije održane su i dvije odlične Wine & Dine radionice - "Wine & Dine: Zvijezde istoka" i "Dunavski Wine & Dine", gdje su posjetitelji imali priliku istraživati vina berbe 2024. i njihovo sljubljivanje s delicijama Dalekog istoka i slavonskim i baranjskim specijalitetima.
Radionice je vodio Damir Zrno, poznati osječki sommelier i vrhunski poznavatelj vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a uz ostalo, polaznici radionica mogli su provjeriti kako mlade graševine, sauvignoni i druga vina iz prošlogodišnje berbe idu uz sushi, a kako uz jela nadahnuta domaćim slavonskim specijalitetima.
Odlična vina u inat ekstremnim klimatskim uvjetima
Unatoč brojnim izazovima, ponajviše uzrokovanim klimatskim promjenama, berba 2024. donijela je rezultate iznad svih očekivanja. Uz posebnu posvećenost, trud i inovativan pristup, vinari su uspjeli prevladati izazove i proizvesti vrhunska vina koja će ponovo zadovoljiti i najizbirljivija nepca.
Direktor udruženja Graševine Croatica Tomislav Panenić istaknuo je važnost manifestacije kao značajnog okupljanja vinara iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja i pred zagrebačkom publikom te pozvao sve ljubitelje vina da nastave istraživati bogatstva vinarija Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Što smo probali i koji su naši favoriti
Iako sam nekako očekivala veću zastupljenost graševina na En Primeur kušanju udruženja Graševina Croatica, ne mogu se požaliti što su vinari donijeli i svoje druga izvrsna vina. Krenula sam s izvrsnim pjenušcem Royal Hill extra brut, napravljenim tradicionalnom metodom, savršenim za pripremanje nepca za sve što slijedi. odličan je i njihov rose od crnog pinota.
Izvrsna vina kušala sam i kod Krauthakera, gdje nam se Martina Krauthaker Grgić pohvalila mladom graševinom Podgorje, ali i izvrsnim sauvignonom bijelim. Izvrstan novi sauvignon ima i vinarija Kutjevo - njihov sauvignon blanc iz linije De Gotho nov je na tržištu, a vino je iz berbe 2023. od grožđa s položaja Vetovo.
Sjajna vina ima i baranjska vinarija Zlatno brdo, a treba izdvojiti njihovu graševinu iz 2023. koja će sigurno, kao i njezine prethodnice, pomesti brojne nagrade i dobre kritike. Vinarija Perak može se pohvaliti izvrsnim graševinama, a posebno osvaja sjajna Perak Graševina Mitrovac Selection.
Odlična vina kušali smo i na štandu kutjevačke vinarije Sontacchi - Superslav od graševine iz 2022., vino macerirano 147 dana, te cabernet franc iz iste berbe. A posebne pohvale idu za cijeli flight koji su pripremili Jasna Antunović Turk i njezin sin Branimir iz vinarija Antunović: od svježe graševine, preko omiljene Antunović Graševine Grand Selection, pa preko izvrsnog rosea od crnog pinota, i suhog muškata do izvrsnog cabernet sauvignona.