Svi znamo da je graševina naša najznačajnija sorta - najbolje je zastupljena u našim vinogradima, od nje se prave najrazličitiji stilovi vina (od pjenušaca do ledenih berbi i izbornih berbi prosušenih bobica), na našem prostoru daje najbolje rezultate... Dalek je bio put graševine nekad shvaćane uglavnom kao "vino za gemišt" do onog što danas dobivamo od nje - vrhunska vina koja većina publike takvima i doživljava.
I zato je svaka manifestacija posvećena graševini itekako dobrodošla, a posebno one koje traju više dana, održavaju se na autentičnim lokacijama te time sudionici imaju odličnu priliku produbiti svoje poznavanje te vinske sorte.
Odličan Graševina MasterClass u Slavoniji i Podunavlju
Nakon izrazito uspješnog prošlogodišnjeg MasterClassa, udruga Graševina Croatica nastavila je s brendiranjem i organizacijom poslovnih susreta na odabranim lokacijama i vinskim položajima Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Ovogodišnji Graševina MasterClass održao se od 9. do 11. listopada s vrlo raznolikim programom, a događanju su se odazvali vinski profesionalci, distributeri, sommelieri, i najznačajniji domaći mediji koji su kroz vinske radionice, ali i B2B druženja otvorili bitne teme o pozicioniranju graševine.
Moto - dosljednost i izvornost
Događanje je započelo u Kutjevu u vinogradima vinarije Krauthaker uz kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, a zatim se nastavilo u vinarijama Galić i Sontacchi, gdje su se pod vodstvom sommeliera Darka Lugarića održale dvije radionice "Dosljednost i izvornost vina i vinarija Graševine Croatice" i "Terroir 2.0 vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja".
MasterClass u Kutjevu zaokružen je degustacijskom večerom u restoranu Slavonska kuća Vinkomir, gdje su sudionici imali priliku kušati specijalitete lokalne kuhinje uz pažljivo odabrana vina.
Graševina ima najveći izvozni potencijal
Drugi dan, rezerviran za konferenciju GO (Graševina Osijek), održan je u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Turističke zajednice OBŽ i Graševine Croatica. Glavne teme konferencije bile su "Izazovi i prilike vinske industrije u Republici Hrvatskoj" i "Mijenjaju li milenijalci i generacija Z vinsko tržište?".
"Graševina je naša gospodarski najznačajnija sorta koja u proizvodnji čini 25 % površina i gotovo 45 % proizvedenog vina. Od ove sorte vinari proizvode široku lepezu mirnih vina te pjenušava vina. S obzirom na količine i kvalitetu, pri čemu je 80 posto vina u kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina, graševina kao sorta ima daleko najveći izvozni potencijal te može biti lokomotiva i za ostala hrvatska vina.
Stoga graševina svakako zaslužuje posebnu pozornost i ovakvu konferenciju na kojoj se raspravlja o aktualnim izazovima u proizvodnji i mogućnostima marketinške prezentacije te novim načinima komunikacije prema potrošačima osobito mladim pripadnicima Z generacije", rekao je izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Erdutska vina i radionica odabranih graševina
Istoga dana kušala su se vina erdutskog vinogorja prema odabiru Željka Garmaza u predivnom ambijentu vinograda vinarije Erdut, a osim u graševinama, uživali smo i u divnim chardonnayima, jednom jako dobrom vinu od kadarke, i drugim odličnim vinima ovog vinogorja. Također, kušali smo i omiljeni specijalitet Slavonije i Podunavlja - predivnog šarana na rašljama, u odličnoj izvedbi chefa Igora Vlatkovića, donedavnog chefa poznatog baranjskog restorana Citadela.
Poseban je interes bio za Grand MasterClass radionicom odabranih graševina koju je vodio Saša Špiranec u impresivnom Starom podrumu Iločkih podruma. Kako bi prikazao da graševina daje vrhunske rezultate Špiranec je krenuo sa svježom Graševinom Galić 2023., a nastavio uz Graševinu Vinkomir Kutjevačkih podruma 2023., Graševini Mitrovac 2023. vinarije Krauthaker, Graševinu Zlatno Brdo 2022., Graševinu Vinum Academicom iz 2021., macerirani i odležanu Graševinu Mons Aureus 2020., fenomenalnu Graševinu Tradition vinarije Antunović iz 2017. te sve završio polusuhom Graševinom Principovac Iločkih podruma iz 2022.
Zaključak nakon ove izvrsno koncipirane radionice nametnuo se sam po sebi - sve je više vrhunskih graševina kojima se možemo ponositi i na njima graditi hrvatsku vinsku priču. Graševine se ne treba sramiti, nego je ponosno prezentirati na domaćim i međunarodnim vinskim manifestacijama, na čemu vinari, ali i udruga Graševina Croatica, marljivo rade.
Dan smo zaključili odličnom večerom u restoranu Iločkih podruma. Fina domaća juha, odličan smuđ pohan u sjemenkama bundeve te sporo pečena svinjska koljenica uz, naravno, još pokoju graševinu, bili su odličan kraj dana. Za slatki završetak poslužene su predivne srijemske palačinke s orasima.
Graševine iz Hrvatske i okolnih zemalja
Da su gastronomija i enologija usko povezani s turističkim aspektom brendiranja destinacija, potvrdilo se tijekom trećeg dana MasterClassa, kada smo imali priliku obići kultni podrum Iločkih podruma koji priča tisuću priča i obići staru gradsku jezgru Iloka, uključujući novoobnovljene iločke zidine.
Uzvanici iz svih krajeva Hrvatske i regije potom su se uputili na jednu od najistočnijih točki Hrvatske, Vinariju Papak, smještenu na kultnom vinogradarskom položaju Radoš, gdje je bilo organizirano kušanje graševina iz više zemalja po izboru vinskih stručnjaka Tome Jakopovića i Ive Kozarčanina.
Kušano je ukupno 15 vina, a Hrvatsku su predstavljale graševine Jakovac i Papak Radosh 2023. Također, za kraj domaćin Mladen Papak potočio je sudionicima svoju sjajnu graševinu izbornu berbu prosušenih bobica iz 2019.
Kušali smo i tri graševine iz Makedonije - Tikveš 2023., Bovin 2023. te Lazar 2022. Korektna vina previsokih cijena, u odnosu na ono što se od graševine može očekivati u Hrvatskoj.
Nakon toga uslijedio je izvrstan primjerak graševine iz Austrije, iz vinarije Kracher, a potom graševina mađarske vinarije (čiji je vlasnik Hrvat!) Planina te jedna graševina iz Češke, iz vinarije Volarik. Iz Slovenije kušali smo 3 graševine - Gaube 2023., Frešer 2023. te Frešer 2020.
Odlične su bile kušane graševine iz susjedne Srbije: graševina Šiljački 2023., graševinu vinarije Quet iz Banoštora iz 2020. te graševinu Vinčić iz 2020. - vino nagrađeno platinom na Decanterovu ocjenjivanju prošle godine kada je ova divna graševina osvojila i prestižnu titulu Best in Show.
Dunav Wine Festival u divnom ambijentu Principovca
Kao veliko finale ovog odličnog trodnevnog događanja posvećenog prije svega graševini, a potom i ostalim sjajnim vinima Slavonije i Podunavlja, kao i jelima moderne gastronomije nadahnutoj lokalnim specijalitetima, na ladanjskom imanju Principovcu pod zvijezdama održan je Dunav Wine Festival - specijalizirani boutique festival u organizaciji Graševine Croatice i u suradnji s TZ Vukovarsko-srijemske županije i portalom Vinski klub.
Festival je ponudio jedinstveno iskustvo za ljubitelje vina i pažljivo biranih gastro delicija, a uz odabrana vina Slavonije, hrvatskog Podunavlja i susjednih zemalja, renomirani kuhari Ivan Đukić, Saša Vojnović i Igor Vlatković pobrinuli su se za showcooking stage pripremivši na kreativan način jela koja su se savršeno sljubila s vinima za vrhunski doživljaj gastro kombinacija. Festivalski program vodila je Ana Radišić, a atmosferu su dodatno začinili glazbenici Marina Soldo i Dorian Brekalo.
"Nakon vrlo uspješne prve godine odlučili smo nastaviti s ovom odličnom praksom i pokazati novu destinaciju. Graševina, kao jedna od najznačajnijih sorti srednje Europe te najzastupljenija Hrvatska sorta zaslužuje događanja ovakvog tipa", rekao je Tomislav Panenić, direktor Graševine Croatice.
"Ambiciozno smo pristupili organizaciji događanja, htjeli smo kroz tri dana prikazati sve stilistike graševine iz Hrvatske, ali i šire. Također, želja je bila dati uvid u različit cjenovni rang graševine te koliko je ona vrijedna pažnje, dodatnog brendiranja i njegovanja u znanstvenom i stručnom smislu jer potencijali za gospodarstvo i turizam koje nam ova sorta pruža su iznimno značajni, a uvjeren sam da će u budućnosti dobivati na značaju sve više i više", zaključio je predsjednik Graševine Croatice Renato Krčmar.
Iz Graševine Croatice poručuju kako su sinergija vinske struke, turističkog i gastro sektora te državnih institucija neophodni za provođenje usuglašene strategije kako bi graševina kao sorta ispunila svoj velik potencijal i doprinos gospodarstvu.