Recenzije 06. veljače 2018.

Spoj vrhunskih pjenušaca i posve drugačijih burgera

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Drugo gostovanje Matije Bogdana u čakovečkoj Mundoaki okrunjeno je s tri genijalna burgera - s tunom, ovčjim mesom i govedinom. Sljubljivanje s izvrsnim Sibon međimurskim pjenušcima podiglo je pak ovaj događaj na jednu novu razinu i zadalo velik zadatak svim sljedećim tematskim večerama...

Matija Bogdan ponovno je gostovao u čakovečkoj Mundoaki. Ovog puta tema su bili burgeri, a Bogdan je opet napravio izvrstan posao. Najprije nas je oduševio malim, ali izrazito aromatičnim i bogatim kanapeom od međimurskog kalampera, a onda i burgerom od ovčjeg mesa. No, krenimo redom.
 

Možda vas zanima... Matija Bogdan: Ostanak u Hrvatskoj ne dolazi u obzir Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Mundoaka u Čakovcu njeguje posve drugačiji koncept restorana od svega što sjever Hrvatske na svojoj gastronomskoj karti nudi. Uvjerio nas je u to već nekoliko puta chef Marko Palfi organiziravši genijalna gostovanja ponajboljih domaćih chefova. Iznimka nije bila ni Burger&Bubbles večera prošlog četvrtka. 

"Ideja se rodila kada smo Palfi i ja jedne večeri sjeli na pivo kod njega u Mundoaki. On je pričao kako ima puno ideja za događaje do početka ljeta, a ja sam se žalio kako ću popizditi bez posla koji, jebiga, još trebam čekati. Nekoliko minuta kasnije dogovorili smo da ćemo napraviti zajedničku večeru s burgerima, spojit ćemo ih sa Sibonom, natrpati restoran s ljudima i napraviti totalno opuštenu večeru i zajebanciju s naše strane", rekao je Matija Bogdan.

 

Možda vas zanima... Marko Palfi: Imam svoje igralište gdje svi možemo rasti Špajza

 

Burgeri koji su izašli iz Mundoakine kuhinje bili su daleko više od fast fooda na koji smo navikli, a da bi ova večera bila zbilja nezaboravno iskustvo, pobrinuli su se Gordan Horvat i Alen Švenda iz Sipon međimurskog pjenušca, omogućivši gostima izradu vlastitih pjenušaca s biranim aromama na terasi restorana.

A onda je stigla hrana!

Izdubljeni krumpir punjen duxellesom od gljiva i rotkvicama bio je uvertira u trobojnu burger večeru. Nakon što nam je taj slastan zalogaj međimurskog krumpira zagolicao nepce, na red je došao nježan, lagan azijski burger od tune.

 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Pripremali su ga znalci za pjenušce Gordan Horvat i Alen Švenda, a u njemu su se, osim sjeckane tune s mladim lukom, čilijem, limetom i azijskim začinima, našli još i majoneza od rižinog octa i tabasca s bosiljkom, tanko sjeckani ukiseljeni krastavci i potočarka. Osim tune, majoneza s rižinim octom i bosiljkom u velikoj nas je mjeri oduševila, pa je tako čitav spoj u ovom burgeru odisao jednostavnošću, ali divnim, laganim okusima. Ovakav burger mogli bismo jesti svaki dan!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Drugi je na redu bio bliskoistočni burger Matije Bogdana. Bogdan se zaigrao i stvorio pravu istočnjačku raskoš okusa spojivši ovčje meso začinjeno baharatom, timijanom i kuminom, hummus, ribanu mrkvu s mladim lukom i svježim korijanderom, a na vrh svega dodao je i feta sir te umak od grčkog jogurta s kiselim krastavcima i jalapeño papričicama. Nešto teži od prethodnog, ovaj bogati burger definitivno je nešto što bismo preporučili ljubiteljima jakih, definiranih okusa, ali i začinjene istočnjačke hrane.


"Burger od ovčetine radio sam jer obožavam ovčetinu i ove sam godine puno brijao po grčkim otocima. Naravno, pojelo se dosta ovčetine, pogotovo s roštilja i drvenog ugljena. Kada smo se dogovorili za večeru, rekao sam Palfiju da vatrogasce drži na stand by jer će se na njegovoj terasi paliti roštilj. Hummus, grčki jogurt, mladi luk, korijander, kumin, stvarno sam velik fan tih stvari i okusa. Također, privatno volim bliskoistočnu kuhinju, a još više Meksiko", dodao je Bogdan.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Marko Palfi, chef čakovečke Mundoake, večeru je zatvorio američkim burgerom. Kako i priliči zapadnjačkoj kulturi, ovaj je burger bio bogat, slastan i mastan. Palfi je kombinirao govedinu s kosanom masti, zreli Cheddar, džem od luka i špeka, BBQ umak, majonezu s hrenom i sitno sjeckanu iceberg salatu.

Iako prva dva burgera nisu ostavila previše mjesta, za ovu se poslasticu definitivno isplatilo prejesti. Na kraju, ne uživa se u ovakvih vrhunskim burgerima svaki dan.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Tri sljeda pratila su meka, prozračna brioche peciva sa sezamom koja su sva tri burgera povezala na idealan način. Peciva kakva želimo u svim burgerima koje ćemo ikad probati. Ne preteška, ne premasna, taman hrskava, ali lagana i prozračna

Nadamo se da Burgers&Bubbles večera nije bila i posljednja prilika za kušanje specijaliteta ovo dvoje gastronomskih virtuoza. Genijalne ideje koje su do sada izašle iz njihovih lonaca pokazale su se i više nego fantastičnima, pa nas iznimno veseli svaki njihov pojedinačan, ali i zajednički novi projekt. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.