Krem juha od mladog graška definitivno je prava hrana za utjehu u kojoj možeš uživati ne samo u proljeće kada je vrijeme svježeg graška, nego i cijele godine. Jer i smrznuti je grašak jako dobar.
Prirodna gustoća
Napraviti krem juhu od graška vrlo je jednostavno, a s obzirom na to da je grašak mahunarka, za razliku od mnogih povrtnih juha, pa nije potrebno dodavati krumpir kako bi dobio pravu kremastu konzistenciju. Ma već ti je jasno - nema ti druge, na tvom meniju dana je - krem juha od mladog graška!
Za dodatnu notu okusa, dodaj pesto od bosiljka koji je također jednostavan za pripremu, te će tvojim okusnim pupoljcima dati savršen kontrastni okus slatkoći koju prirodno ima juha od mladog graška. U juhu možeš dodati i vrhnje ili je na samom kraju, prije posluživanja, ukrasi ga žlicom kiselog vrhnja.
Bombice okusa
Krem juha od mladog graška još je posebnija zahvaljujući krutonima od parmezana – oni su prave male bombice okusa i mirisa. U svakom slučaju, tvoja savršena krem juha od mladog graška gotova je u svega 20 minuta. Što čekaš?
Krem juha od mladog graška
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g mladog graška (može i smrznutog u nedostatku mladog)
- 1 srednje velika glavica luka
- 1 glavica zelene salate po želji
- 40 g maslaca
- 3 žlice pesta od bosiljka
- 1 l vrućeg povrtnog temeljca
- 50 g parmezana
Postupak:
- Luk oguli i nasitno ga nareži. Salatu operi i otresi pa je nareži ili natrgaj na manje komade.
- U loncu s debelim dnom rastopi maslac, dodaj luk i pirjaj ga oko 3 minute uz neprekidno miješanje.
- Luku dodaj salatu i ¾ graška. Pirjaj zajedno otprilike 1 minutu, zatim dodaj pesto pa sve prelij vrućim povrtnim temeljcem. Ostavi da se kuha u poklopljenom loncu oko 6 minuta.
- Ukloni juhu sa štednjaka pa je štapnim mikserom usitni u pire. Dodaj ostatak graška i lagano kuhaj oko 5 minuta. Posoli i popapri prema ukusu.
- Za krutone pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Parmezan nasitno naribaj.
- Na lim obložen papirom za pečenje rasporedi hrpice naribanog sira promjera 2-3 cm. Lim stavi u pećnicu pa peci sir dok ne poprimi zlatnožutu boju. Pritom treba dobro paziti jer se pečenje odvija jako brzo.
- Gotovu juhu ukrasi krutonima i posluži!
Ako ti se svidjela ova krem juha od mladog graška, isprobaj i recepte u nastavku...