Ova se torta sastoji od više slojeva, a osvojit će podjednako ljubitelje kremastih slastica kao i one koji vole marcipan, ali i voćne okuse
Svaka zemlja ima neku svoju specifičnu tradiciju, a mi smo bili znatiželjni isprobati austrijske običaje za najveći kršćanski blagdan, Uskrs – posebno kada su u pitanju slastice. Ova nas je torta oduševila jer je vrlo raskošna - i okusima i teksturama.
Ova uskrsna torta sastoji se od više slojeva, a osvojit će podjednako ljubitelje kremastih slastica i oni koji vole marcipan, ali i voćne okuse. Baš u skladu s blagdanom prepusti se mašti pa od marcipana napravi zanimljive uskrsne ukrase - zečiće, piliće ili pisanice - i njima ukrasi tortu.
Uvjereni smo da će ova torta planuti u tren oka i da ćeš se, ako želiš sačuvati koji komad samo za sebe, morati dobro potruditi da ga sakriješ!
Predivna i prefina uskrsna torta
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Austrijska uskrsna torta
30 MIN
pripreme
39 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jaje
5
kom
Šećer
200
g
Oštro brašno
150
g
Gustin (Kukuruzni Škrob)
50
g
Kakao prah
50
g
Maslac
50
g
Mlijeko
500
ml
Mahuna vanilije
1
kom
Šećer
60
g
Žumanjak
3
kom
Prašak za puding od vanilije
1
kom
Maslac
300
g
Rum
20
ml
Čokolada za kuhanje
50
g
Pekmez od brusnica
200
g
Marcipan
500
g
Šećer u prahu
100
g
Jestiva boja
Postupak
Tuci jaje sa šećerom na vodenoj kupelji na srednjoj temperaturi. Kad dobiješ gustu pjenušavu smjesu, makni je sa štednjaka i umiješaj obje vrste brašna. Na kraju dodaj otopljeni maslac.
Namasti i pobrašni kalup za tortu pa ulij trećinu tijesta. Peci 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
U preostalo tijesto umiješaj kakao i ispeci u istom kalupu.
Za kremu rastvorenu mahunu vanilije skuhaj u mlijeku s polovicom količine šećera. Preostali šećer istuci sa žumanjcima pa pomalo umiješaj naizmjenice prašak za pecivo i zagrijano mlijeko. Zagrijavaj na pari da ponovno provri.
Neprekidno miješaj. Neka se pudding ohladi, pa izvadi vaniliju. Izmiješaj maslac sa šećerom u prahu i rumom pa pomalo primiješaj u ohlađeni puding.
U polovicu kreme umiješaj otopljenu čokoladu. Vodoravno proreži tamno tijesto za tortu i položi ga na pladanj. Svaku kremu stavi u zasebnu slastičarsku vrećicu, pa naizmjence stavljaj na tijesto kao krugove.
Svijetlo tijesto premaži pekmezom, stavi na donji listi tijesta i jednako naizmjence nanesi svijetlu i tamnu kremu. Na vrh stavi drugi list tamnog tijesta.
Preostalom kremom premaži gornji list. Neka se torta dobro ohladi. Marcipanu primiješaj šećer u prahu, tanko razvaljaj i izreži krug veličine torte. Time pokrij tortu.
Ponovno premijesi marcipan, razvaljaj ga u široku traku, pa omotaj oko torte sa strane. Spoji rubove torte.
Na vrhu torte oblikuj hrpice od kreme. Od marcipana načini ukrase u obliku pilića ili zečića pa njima ukrasi tortu.
Isprobaj i ove uskrsne slastice - hrvatske i strane...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.