Recepti 30. ožujka 2024.

Najveselija i najfinija uskrsna torta dolazi iz Austrije

Uskrs
30 MIN
39 MIN
12
SREDNJE
uskrsna torta
Uskrsna torta s prigodinm ukrasima
foto: Shutterstock
Ova se torta sastoji od više slojeva, a osvojit će podjednako ljubitelje kremastih slastica kao i one koji vole marcipan, ali i voćne okuse

Svaka zemlja ima neku svoju specifičnu tradiciju, a mi smo bili znatiželjni isprobati austrijske običaje za najveći kršćanski blagdan, Uskrs – posebno kada su u pitanju slastice. Ova nas je torta oduševila jer je vrlo raskošna - i okusima i teksturama.

Ova uskrsna torta sastoji se od više slojeva, a osvojit će podjednako ljubitelje kremastih slastica i oni koji vole marcipan, ali i voćne okuse. Baš u skladu s blagdanom prepusti se mašti pa od marcipana napravi zanimljive uskrsne ukrase - zečiće, piliće ili pisanice - i njima ukrasi tortu.

Uvjereni smo da će ova torta planuti u tren oka i da ćeš se, ako želiš sačuvati koji komad samo za sebe, morati dobro potruditi da ga sakriješ!

Uskrsna torta | Author: Shutterstock Predivna i prefina uskrsna torta foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Austrijska uskrsna torta
30 MIN
pripreme
39 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jaje 5 kom
  • Šećer 200 g
  • Oštro brašno 150 g
  • Gustin (Kukuruzni Škrob) 50 g
  • Kakao prah 50 g
  • Maslac 50 g
  • Mlijeko 500 ml
  • Mahuna vanilije 1 kom
  • Šećer 60 g
  • Žumanjak 3 kom
  • Prašak za puding od vanilije 1 kom
  • Maslac 300 g
  • Rum 20 ml
  • Čokolada za kuhanje 50 g
  • Pekmez od brusnica 200 g
  • Marcipan 500 g
  • Šećer u prahu 100 g
  • Jestiva boja
Postupak
  1. Tuci jaje sa šećerom na vodenoj kupelji na srednjoj temperaturi. Kad dobiješ gustu pjenušavu smjesu, makni je sa štednjaka i umiješaj obje vrste brašna. Na kraju dodaj otopljeni maslac.


  2. Namasti i pobrašni kalup za tortu pa ulij trećinu tijesta. Peci 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.


  3. U preostalo tijesto umiješaj kakao i ispeci u istom kalupu.


  4. Za kremu rastvorenu mahunu vanilije skuhaj u mlijeku s polovicom količine šećera. Preostali šećer istuci sa žumanjcima pa pomalo umiješaj naizmjenice prašak za pecivo i zagrijano mlijeko. Zagrijavaj na pari da ponovno provri.


  5. Neprekidno miješaj. Neka se pudding ohladi, pa izvadi vaniliju. Izmiješaj maslac sa šećerom u prahu i rumom pa pomalo primiješaj u ohlađeni puding.


  6. U polovicu kreme umiješaj otopljenu čokoladu. Vodoravno proreži tamno tijesto za tortu i položi ga na pladanj. Svaku kremu stavi u zasebnu slastičarsku vrećicu, pa naizmjence stavljaj na tijesto kao krugove.


  7. Svijetlo tijesto premaži pekmezom, stavi na donji listi tijesta i jednako naizmjence nanesi svijetlu i tamnu kremu. Na vrh stavi drugi list tamnog tijesta.


  8. Preostalom kremom premaži gornji list. Neka se torta dobro ohladi. Marcipanu primiješaj šećer u prahu, tanko razvaljaj i izreži krug veličine torte. Time pokrij tortu.


  9. Ponovno premijesi marcipan, razvaljaj ga u široku traku, pa omotaj oko torte sa strane. Spoji rubove torte.


  10. Na vrhu torte oblikuj hrpice od kreme. Od marcipana načini ukrase u obliku pilića ili zečića pa njima ukrasi tortu.


Isprobaj i ove uskrsne slastice - hrvatske i strane...

 

uskrsni keksi Možda vas zanima... RECEPT MARY BERRY Uskrsni keksići u 2 verzije Recepti Uskrsni mini cheesecake u pastelnim bojama Možda vas zanima... Preslatka uskrsna varijanta mini cheesecakea Recepti Uskrsna torta u obliku zeca Možda vas zanima... Torta u obliku zeca oduševit će malene sladokusce! Recepti cupcakes zečići Možda vas zanima... Cupcakes zečići - uskrsna poslastica za najmlađe Recepti Torta Pasqualina Možda vas zanima... RASKOŠ TRADICIJE: Slana talijanska uskrsna torta Recepti

 

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:47 08. Travanj 2023.

    super