Baklava focaccia novi je viralni slatki hit i genijalan spoj dva omiljena zalogaja - baklave i focaccie. A mi imamo odličan recept!
Baklava cheesecake, baklava babka, baklava granola..., a onda i banana bread focaccia, focaccia s borovnicama i druge inačice najpoznatije pogače na svijetu! Nema kombinacije koju već nismo isprobali, no sada na scenu stupa prava stvar - baklava focaccia!
Slastan spoj dva omiljena zalogaja
Baklava focaccia slastan je spoj slatke i hrskave baklave, te meke i sočne focaccie - sve u jednom zalogaju. Možeš je poslužiti kao slatki doručak, ali i zanimljiv dessert, ili pao poslijepodne uz kavu ili čaj.
Ova svestrana slastica, baklava focaccia, toliko nas je oduševila da moramo s tobom podijeliti ovaj odličan recept koji smo pronašli na blogu salt 'n' sprinkles. Obavezno ga isprobaj i razveseli sebe i svoje drage ljude!
PRVI DAN: Pomiješaj instant kvasac, med i mladku vodu. Pusti da stoji 5-10 minuta, dok se kvasac ne aktivira.
Dodaj brašno i sol i zamijesi gnjecavo tijesto. Tijesto i treba biti vlažno u ovom trenutku, no mora biti kompaktno.
Tijesto premaži 1 žlicom maslinova ulja. Pokrij posudu s tijestom i stavi ga u hladnjak na fermentaciju na najmanje 8 sati, a najbolje preko noći.
Ako nemaš vremena ni strpljenja za čekanje, ostavi tijesto vani da se polagano diže - oko 4 sata. Tijesto mora udvostručiti volumen.
DRUGI DAN: Tijesto izvadi iz hladnjaka, premaži još jednom žlicom maslinova ulja i lagano ga premijesi u zdjeli.
Pleh za pečenje dimenzija cca 20x20 cm namasti maslacem te tijesto prebaci u pleh. Pusti tijesto da se diže na toplom mjestu, bez pokrivanja, oko 2 sata. Tiejsto će se tijekom dizanja udvostručiti u volumenu te se proširiti po plehu.
Dok se tijesto diže, zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
Dok se tijesto diže, a pećnica grije, ugrubo nasjeckaj orašaste plodove te ih pomiješaj s cimetom.
Kad se tijesto za focacciu dovoljno diglo u plehu, pospi ga mješavinom orašastih plodova.
Ruke dobro naulji i u tijestu prstima napravi udubine.
Focacciu peci oko 25 minuta,odnosno dok tijesto ne poprimi zlaćanu boju na rubovima, dok na vrhu treba biti čvrsto na dodir.
Dok se focaccia peče, pripremi jednostavni sirup za preliti preko pečene baklava focaccie. KUhaj vodu sa šećerom dok se šećer ne rastopi. Dodaj med i ekstrakt vanilije, pusti da kipi oko 20 minuta na slaboj vatri, uz povremeno miješanje. Trebaš dobiti gusti sirup.
Focaccia balkalvu izvadi iz pećnice i odmah je prelij sirupom. Pusti da se ohladi na sobnu temperaturu prije rezanja i posluživanja.
U ovom receptu koristi se kombinacija pistacija i oraha u jednakom omjeru, no autorica recepta ne isključuje mogućnost da se isprobaju i druge orašaste kombinacije. Za vegansku verziju može se, u mjesto meda, koristiti javorov sirup.
Vrijeme dizanja tijesta može, naravno, varirati - ovisno o sobnoj temperaturi.