Sezona je zelenih mahuna i prava prilika da iskoristiš sve njihove blagodati. Odlične su na salatu ili kao prilog nekom jelu, posebno vrsta plosnatih mahuna pod nazivom procores.
Super marconi je vrsta kratkih, savinutih zelenih mahuna koje su najbolje u salatama i varivima, dok je vrsta groffy (okrugle mahune dužine 12-13 cm) najbolja kratko kuhana i uvaljana u otopljeni maslac. Na kraju tu su i mahune necores, a radi se o slatkastim, okruglim mahunama dužine do 20 cm koje su posebno omiljene u azijskoj kuhinji i jelima iz woka.
Brza priprema, jednostavno slaganje i kratko pečenje – u tren oka gotov je ovaj slasni obrok pun vitamina i minerala. Mediteranski začini poput češnjaka, kapara, kumina i estragona natjerat će te da prste poližeš od sočnih okusa.
Popečci sa zelenim mahunama i ciklom
Sastojci (za 4 osobe):
- 200 g kuhane cikle
- 500 g zelenih mahuna
- 500 g mljevenog mesa
- 2 jaja
- 1 žlica gorušice
- sol i papar
- 1 pecivo od dan ranije
- 2 ljutike
- 3 češnja češnjaka
- 4 žlice ulja
- svježi estragon
- 1 žličica kapara
- krušne mrvice
- 2 žlice maslaca
- kumin
Postupak:
- Oguljenu ciklu nareži na kockice (prethodno stavi rukavice). Mahune operi, očisti i nareži te ih kuhaj oko 8 minuta u kipućoj slanoj vodi da ostanu još lagano tvrde. Istresi ih u cjedilo, isperi hladnom vodom i ostavi da se ocijede.
- Namoči pecivo u mlakoj vodi. Dotle oljušti i nasjeckaj 1 ljutiku i 1 češanj češnjaka pa ih propirjaj na žlici zagrijanog ulja. Umiješaj 2 žlice sjeckanog estragona i ostavi da se malo ohladi.
- Omekšalo pecivo ocijedi, usitni prstima te pomiješaj s mljevenim mesom, jajima, pirjanom ljutikom, gorušicom i kaparima.
- Ako je premekano, dodaj malo mrvica. Meso posoli, popapri i oblikuj u kuglice koje se trebaju malo spljoštiti tako da dobiješ popečke. U tavi zagrij preostale 3 žlice ulja pa na njemu poprži popečke 3-4 minute sa svake strane. Pečene kosane odreske ocijedi na kuhinjskom ubrusu.
- Potom oljušti i nasjeckaj drugu ljutiku i preostala 2 češnja češnjaka te ih staklasto propirjaj na žlici maslaca,
- Dodaj mahune, kratko ih miješaj na vatri s ljutikom pa ih posoli i popapri. U drugoj tavi zagrij drugu žlicu maslaca, na njoj sasvim kratko propirjaj ciklu, posoli je i pospi kuminom.
- Mahune rasporedi na tanjure, na njih stavi popečke i sa strane ciklu. Jelo možeš ukrasiti kriškama limuna, svježim estragonom, slanim srdelama i kaparima.