Zapečena brokula s vrhnjem i sirom je jelo koje će se dopasti i onima koji baš i nisu ljubitelji brokule. Isprobaj naš recept!
Brokula, omiljena brokula! OK, možda nisu svi ljubitelji brokule kao mi, ali svakako je vrijeme da na svoj jelovnik vratiš ovuslasnu i zdravu namirnicu. Osim u juhama ili mješavinama s ostalim povrćem, brokula je izvrsna i sama - kao prilog ili glavno jelo.
U ovom slučaju mislim da ćeš se složiti s nama kako je upravo brokulaslasna i zdrava kraljica stola, pogotovo kad je zapečena, s dodatkom vrhnja i jedne ili više vrsta sira. Po želji u ovo jelo dodati možeš i malo slanine ili sušene rajčice, a ostatke slobodno podgrij za laganu večeru!
Zapečena brokula s vrhnjem i sirom je super fino i zdravo jelo, koje možeš pripremiti unaprijed i samo zapeći kad dođe vrijeme za ručak! A tu je i naš recept!
Zapečena brokula s vrhnjem i sirom
foto: My food memoirs/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Zapečena brokula s vrhnjem i sirom
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brokula
700
g
Jaje
1
kom
Kiselo vrhnje
250
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Krušne mrvice
120
g
Naribani sir
120
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
Brokulu operi, a zatim odvoji cvjetiće od stabljike.
Kuhaj brokulu u slanoj vodi, pazeći da se ne raskuha, nekoliko minuta ili na pari.
Jednom gotovu, brokulu prelij hladnom vodom kako bi zaustavila daljnje kuhanje. Ocijedi ju i stavi na stranu.
U srednje velikoj zdjeli umuti jaje i vrhnje, sol i papar i dodaj polovicu naribanog sira. Sve dobro promiješaj.
Kalup za pečenje namasti. Brokulu dodaj u kalup i zatim ju prelij smjesom od jaja, vrhnja i sira.
Ostatak sira pospi ravnomjerno po površini.
Brokulu zapeci 20-30 minuta, odnosno dok ona brokula ne porumeni i dok se sav sir ne rastopi.
Posluži toplo kao prilog ili glavno jelo.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
419 kcal
20 %
MASTI
24,00 g
33 %
KOLESTEROL
0,07 g
0 %
UH
36,00 g
13 %
PROTEINI
17,00 g
34 %
Za ovo jelo možeš koristiti razne sireve poput parmezana, goude, cheddara, varaždinca, ementalera, paškog sira... Ali i njihovu kombinaciju. Kad ti ostane malo sira, naribaj ga i zamrzni u skupljaj u jednoj dobro poklopljenoj posudi u zamrzivaču, te tu mješavinu iskoristi za pripremu ovog jela.