Recepti Povrće 15. rujna 2025.

Zapečena brokula s vrhnjem i sirom je baš super ručak!

Povrće
15 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
zapečena brokula
Zapečena brokula s vrhnjem i sirom
foto: My food memoirs/Pinterest
Zapečena brokula s vrhnjem i sirom je jelo koje će se dopasti i onima koji baš i nisu ljubitelji brokule. Isprobaj naš recept!

Brokula, omiljena brokula! OK, možda nisu svi ljubitelji brokule kao mi, ali svakako je vrijeme da na svoj jelovnik vratiš ovu slasnu i zdravu namirnicu. Osim u juhama ili mješavinama s ostalim povrćem, brokula je izvrsna i sama - kao prilog ili glavno jelo.

brokula Možda vas zanima... Uključi brokulu u prehranu već danas Špajza brokula Možda vas zanima... Kako odabrati savršenu brokulu? Špajza

Brokula - zelena kraljica stola

U ovom slučaju mislim da ćeš se složiti s nama kako je upravo brokula slasna i zdrava kraljica stola, pogotovo kad je zapečena, s dodatkom vrhnja i jedne ili više vrsta sira. Po želji u ovo jelo dodati možeš i malo slanine ili sušene rajčice, a ostatke slobodno podgrij za laganu večeru!

Zapečena brokula s vrhnjem i sirom je super fino i zdravo jelo, koje možeš pripremiti unaprijed i samo zapeći kad dođe vrijeme za ručak! A tu je i naš recept!

zapečena brokula | Author: My food memoirs/Pinterest Zapečena brokula s vrhnjem i sirom foto: My food memoirs/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Zapečena brokula s vrhnjem i sirom
15 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brokula 700 g
  • Jaje 1 kom
  • Kiselo vrhnje 250 g
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Krušne mrvice 120 g
  • Naribani sir 120 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.


  2. Brokulu operi, a zatim odvoji cvjetiće od stabljike. 


  3. Kuhaj brokulu u slanoj vodi, pazeći da se ne raskuha, nekoliko minuta ili na pari.


  4. Jednom gotovu, brokulu prelij hladnom vodom kako bi zaustavila daljnje kuhanje. Ocijedi ju i stavi na stranu.


  5. U srednje velikoj zdjeli umuti jaje i vrhnje, sol i papar i dodaj polovicu naribanog sira. Sve dobro promiješaj.


  6. Kalup za pečenje namasti. Brokulu dodaj u kalup i zatim ju prelij smjesom od jaja, vrhnja i sira.


  7. Ostatak sira pospi ravnomjerno po površini.


  8. Brokulu zapeci 20-30 minuta, odnosno dok ona brokula ne porumeni i dok se sav sir ne rastopi.


  9. Posluži toplo kao prilog ili glavno jelo.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

419 kcal

20 %

MASTI

24,00 g

33 %

KOLESTEROL

0,07 g

0 %

UH

36,00 g

13 %

PROTEINI

17,00 g

34 %

Za ovo jelo možeš koristiti razne sireve poput parmezana, goude, cheddara, varaždinca, ementalera, paškog sira... Ali i njihovu kombinaciju. Kad ti ostane malo sira, naribaj ga i zamrzni u skupljaj u jednoj dobro poklopljenoj posudi u zamrzivaču, te tu mješavinu iskoristi za pripremu ovog jela.

Isprobaj brokulu i u ovim jelima:

salata od brokule Možda vas zanima... Hrskava salata od brokule gotova za samo 15 minuta Recepti brokula iz friteze na vrući zrak Možda vas zanima... Nevjerojatno ukusna brokula iz friteze na vrući zrak Recepti cezar salata od brokule i tjestenine Možda vas zanima... Cezar salata s brokulom i tjesteninom Recepti grilana brokula Možda vas zanima... Grilana brokula je super sočna i ukusna ideja Špajza broccoli bread Možda vas zanima... Kruh od brokule brzo je gotov, a jako, jako ukusan! Recepti broccoli smash, zgnječena brokula Možda vas zanima... Hrskava i jako, jako fina – zgnječena brokula Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.