Buddy Oliver, 13-godišnji je sin slavnog chefa Jamieja Olivera, koji već nekoliko godina samostalno kuha. A uskoro izdaje i vlastitu kuharicu! Uz ovu odličnu vijest donosimo i njegov recept za slasne fajite s piletinom
"Vrijeme je za uzbudljivu objavu… Buddy objavljuje svoju prvu kuharicu nazvanu "Let's Cook"! Svi smo jako uzbuđeni što napokon ovu vijest možemo podijeliti s vama!", poručio je na društvenim mrežama slavni britanski chef Jamie Oliver.
A tko je Buddy? Buddy Bear Maurice Oliver je 13-godišnji sin Jamieja Olivera, koji već nekoliko godina kuha uz tatu, a u posljednje vrijeme priprema samostalno jednostavna jela. Ovaj nadareni klinac prošle je jeseni dobio vlastitu emisiju na BBC-ju, "Cooking Buddies", a ima i svoj YouTube kulinarski serijal… i veliku podršku slavnog tate, kao i ostatka obitelji.
Taj vrijedni mali Buddy uskoro objavljuje svoju prvu kuharicu, koja će imati više od 60 recepata, te će biti namijenjena djeci i njihovim roditeljima. Kuharica s potpisom 13-godišnjaka djecu će naučiti kako da izvježbaju osnovne kulinarske tehnike i pripreme samostalno brojna jednostavna jela te tako povećaju svoje samopouzdanje u kuhinju.
Jako kako bi ova knjiga dobro došla i brojnim odraslima… A može se unaprijed naručiti na linku.
Buddy Oliver preuzima tatin posao
foto: Facebook @Jamie Oliver
Buddy Oliver
foto: Facebook @Jamie Oliver
Dok čekamo njegovu knjigu donosimo Buddyjev recept za fajite s piletinom.
"Ovo je naše omiljeno jelo petkom navečer. Super je za klince koji žele vježbati tehniku rezanja namirnica. Sve namirnice posluži odvojeno na stolu i pusti svakoga da složi svoju fajitu", poručuje Jamie o receptu svoga sina, a mi dodajemo: klinci, pazite da uz vas uvijek bude neka odrasla osoba kad se primite rezanja i sjeckanja!
Buddy Oliver
foto: Facebook @Jamie Oliver
Ne gasi ekran dok kuham
Fajite s piletinom - recept Buddyja Olivera
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Luk
1
kom
Poblano paprika
1
kom
Pileća prsa
150
g
Dimljena paprika
1
žličica
Kumin
0,50
žličica
Maslinovo ulje
1
žlica
Klip kukuruza
1
kom
Mladi luk
2
kom
Chili
1
kom
Korijander
1
svežanj
Limeta
1
kom
Male tortilje od cjelovitog brašna
8
kom
Iceberg salata
0,25
kom
Cheddar
5
g
Korijander
0,50
svežanj
Jogurt
50
g
Postupak
Pećnicu zagrij na 150 stupnjeva. Oguli i nastino nareži luk. papriku operi, izvadi joj sjemenke i nareži na manje komade. Piletinu nareži na manje komade. Sve stavi u veliku zdjelu, operi ruke, dasku za rezanje i nož.
U zdjelu s piletinom, papirkom i llukom dodaj dimljenu papriku i mljeveni kumin te malo morske soli i svježe mljevenog crnog papra te 1 žlicu madlinova ulja. Sve dobro izmiješaj.
Za salsu od kokoruza kukuruz dobro ispeci na tavi sa svih strana, na jakoj vatri, 8-10 minuta, uz redvito okretanje. Makni s vatre i pusti da se kukuruz ohladi pirje nego što ćeš s njega nožem skinuti sva zrna (za ovo se možeš obratiti za pomoć nekoj odrasloj osobi). Zrna kukuruza stavi u zdjelu, sdodaj sitno nasjeckani mladi luk, chili papričicu i korijander. Iscijedi na to sok od 1 limete i sve dobro izmiješaj, Možeš dodati mali svježe mljevenog crnog papra.
Tortilje sve zajedno umotaj u aluminijsku foliju i stavi u pećnicu da se dobro zagriju. Nasitno nareži salatu, naribaj sir i listiće korijandera potrgaj sa stabljike.
Veliku tavu stavi na jaku vatru. Kad bude jako vruća, oprezno na nju stavi piletinu, papriku i luk i peci 3-5 minuta dok piletina ne bude potpuno pečena, a paprike i luk ne omakšaju. Naravno, trebaš stalno miješato kako ne bi zagorilo.
Pažljivo izvadi tortilje iz pećnice (zamoli odraslu osobu da ti pomogne, da se ne opečeš) i razdijeli ih po tanjurima. Na svaku tortilju stavi piletinu s povrćem i topinge po izboru (salsu od kukuruza, salatu, korijander, jogurt...), sve dobro zamotaj i odmah navali!