Recepti 09. prosinca 2016.

Doboš torta prema receptu Marthe Stewart

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerovali ili ne, postoji i američka verzija ove popularne mađarske slastice

Ovu divnu i ukusnu tortu dugujemo mađarskom slastičaru Jozsefu C. Dobosu, koji ju je izmislio još davne 1885. godine. Također, poznati buttercream, odnosno, krema s maslacem, još je jedan od njegovih izuma osmišljen upravo za ovu tortu. Kako se torta ne bi brzo kvarila i osušila, prekrivena je glazurom od karamela. Iako se zbog više slojeva i glazure doima kompliciranom za napraviti, zapravo je vrlo jednostavna, samo izrada traje malo dulje jer se svaki sloj biskvita peče posebno. Ali ništa zato! Sigurni smo da će vam ukućani biti neizmjerno zahvalni kada im napravite ovu bogatu i slasnu tortu!

Sastojci:

Za biskvit:

  • 6 žlica maslaca (i dio za podmazivanje)
  • 1 1/2 šalica glatkog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 6 jaja
  • 1/4 žličice soli
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 žličice ekstrakta od badema (nije nužno)

Za kremu:

  • 2 1/4 šalice šećera
  • 1/2 šalice vode
  • 1/2 šalice slatkog vrhnja
  • 3 šalice maslaca sobne temperature
  • 9 bjelanjaka
  • 1 vanilin šećer

Za karamel glazuru:

  • 1/2 šalice šećera
  • 3 žlice vode
  • žličica soka od limuna

Priprema:

  1. Biskvit: Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  2. Na pari miksati šećer, jaja i sol (dok se šećer ne otopi - otprilike 3 minute)
  3. Maknuti s pare i miksati smjesu još 6 - 8 minuta
  4. Dodati dio brašna na dva puta i lagano ga preklapati sa smjesom
  5. U manjoj posudi, pomiješati maslac, vanilin šećer i ekstrakt od badema te dodati smjesi jaja i šećera; polagano u sve umiješati ostatak brašna i lagano izmiješati
  6. Podijeliti smjesu na 6 dijelova i svaki dio biskvita peći 10 - 12 minuta (dok ne postane zlatne boje i hrskavo lagano hrskavo) u kalupu za tortu
  7. KremaU srednjoj posudi zakuhati vodu i 1 1/4 šalicu šećera da se šećer otopi; kuhati dok šećer ne postigne boju jantara; maknuti s vatre i pažljivo uliti slatko vrhnje i miješati drvenom žlicom/kuhačom; ostaviti da se ohladi. Maslac pjenasto izmiksati.  Na pari napraviti snijeg od bjelanjaka i preostalog šećera (dok se šećer ne rastopi, 3 - 4 minute), maknuti s pare i miksati još 10 minuta. Pojačati mikser na najveću brzinu i miksati dok ne postane vrlo čvrsto; dodati maslac (postupno, ne sve odjednom) i vanilin šećer. Dodati smjesu šećera i vrhnja i sve zajedno miksati 2 - 3 minute na najmanjoj brzini kako bi se smjesa izjednačila.
  8. Glazura:   U manjoj posudi zakuhati vodu i šećer dok ne postane boje jantara. Izliti na papir za pečenje, ohladiti i nasjeckati na veće komadiće. (Možete izliti i na papir za pečenje u kalup za tortu i narezati na trokute)
  9. Na gotove kore/biskvit, namazati dio kreme dok svi biskviti i krema nisu potrošeni. Poslagati komadiće karamela po vrhu torte i rubove ukrasiti sjeckanim lješnjacima ili bademima. 

 Uživajte u ovom slatkom desertu s okusom karamela!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.