Zanima te kako ispeći kukuruz kod kuće, jednostavno, brzo i bez nepotrebnog nereda? U nastavku pročitaj najjednostavnije metode pripreme i izaberi onu koja ti najviše odgovara!
Kukuruz iz pećnice
Pečeni kukuruz kod kuće možeš pripremiti na grill tavi, u mikrovalnoj pećnici ili u pećnici. Od svih načina pripreme kukuruza, najmanje posežemo za metodom pečenja u pećnici.
Kuhanje je najčešće korištena metoda, dok se mikrovalna pećnica i roštilj smatraju dobrim alternativama. Ipak, pečenje kukuruza u pećnici je odlična metoda koja otključava sve njegove skrivene slatkoće i zemljane okuse.
Postoji nekoliko metoda i načina kako ga ispeći u pećnici. U nastavku donosimo 3 najjednostavnije metode pečenja kukuruza u pećnici....
Pečenje kukuruza u ljusci
Ovo je najjednostavnija metoda. Sve što trebaš učiniti jest obrezati svilu na vrhu svakog klipa i staviti klipove na rešetku u pećnici. Komušina će se osušiti u pećnici, a uklanjanje nakon pečenja bit će brzo i lako.
Okus ovako pripremljenog kukuruza je suptilno slatkast, ali i manje karameliziran od kukuruza pečenog bez komušine.. Ova je metoda najbolja kada nemaš puno vremena za pripremu i želiš odmah započeti s pečenjem. Kukuruz će biti pečen za oko 30 minuta.
Pečenje kukuruza bez ljuske
Pečenje običnih, oljuštenih klipova u pećnici je odlična metoda ako voliš jače pečen, odnosno karameliziran kukuruz. Kukuruz će se ovom metodom ispeći brže od druge dvije metode, ali će se i dodatno isušiti, stoga ga je najbolje poslužiti uz maslac.
Ova je metoda izvrsna ako želiš postići okus sličan onom na žaru, a vrijeme pečenja je oko 25 minuta.
Pečenje kukuruza u foliji (s maslacem!)
Ova metoda je naša omiljena metoda. Oljušti kukuruz, zamotaj ga u foliju s mrvicom maslaca i peci male paketiće kukuruza dok ne omekšaju. Klipovi kukuruza će se u osnovi kuhati u pari unutar folije, a okus će biti nježan i sladak.
Ova metoda oduzet će ti oko 30 minuta. Kukuruz pripremljen na ovaj način odlična je ideja i zato što odjednom možeš ispeći veće količine, pa će biti sjajna grickalica i uz druženje s najdražima.
Na količinu od 4 klipa, pripremi 100 g maslaca, jedan češanj češnjaka, žlicu sitno sjeckanog svježeg peršina, upali pećnicu i pripremi foliju. Pećnicu najprije zagrij na 200 stupnjeva, pa u posebnoj posudici pomiješaj otopljeni maslac, protisnuti češnjak i sitno sjeckani peršin. Izreži četiri veća komada folije.
U svaki komad folije upakiraj po jedan klip kukuruza, premaži ga umakom od maslaca sa svih strana i dobro zatvorite kuteve folije kako bi se svi sastojci zadržali u paketiću. Peci potpuno zatvoreno oko 30 minuta, a zadnjih desetak minuta otvori foliju i pusti da kukuruz poprimi boju.
Kukuruz pečen u grill tavi
Kukuruz možeš ispeći i u gril tavi. Za početak kukuruz umoči u hladnu vodu na 30 minuta, a zatim ga dobro osuši. Potom stavi kukuruz na grill, poklopi i peci oko 20 minuta.
Za to vrijeme pripremi maslac s češnjakom tako da pomiješaš sol, papar, protisnuti češnjak i lagano otopljen maslac. Pripremljenom smjesom premaži pečeni kukuruz sa svih strana, pospi ga sitno ribanim parmezanom i sjeckanim vlascem i poprskaj s nekoliko kapi limunovog soka.
Kukuruz u mikrovalnoj pećnici
Kukuruz se može ispeći i u mikrovalnoj pećnici, a sudeći prema YouTube videu trebat ćeš izdvojiti samo 12 minuta za ovu metodu. U mikrovalnu pećnicu možeš staviti do tri klipa s listovima.
Namjesti da se peku 12 minuta, a potom ih pažljivo kuhinjskim rukavicama prebaci na dasku za rezanje. Nožem odreži kraj klipa, pa lagano istisnite cijeli kukuruz kroz listove na radnu površinu. I voila!
Detalje ove metode možeš pogledati u videu u nastavku...
Ako voliš kukuruz, isprobaj i ove recepte...