gastro postao
Jagode izvrsno funkcioniraju i u slanim jelima, ne samo u desertima. Donosimo slani recept - gazpacho s jagodama - u koji ćeš se sigurno zaljubiti!
S dolaskom ljetna žudimo za osvježavajućim receptima poput hladnih juha, koji nas neće samo zasititi nego i osvježiti. Svi smo čuli za hladnu gazpacho juhu, no obično je radimo od rajčice i drugog povrća poput krastavaca, paprike, luka, češnjaka..., ali i maslinova ulja te kockica kruha.
No što ako želimo isprobati neke nove okuse i svom gazpachu dodati i neko voće? Slavni baskijski chef Martin Berasategui, vlasnik restorana Berasategui koji ima 3 Michelinove zvjezdice, dosjetio se u gazpacho dodati slatke i osvježavajuće jagode. Donosimo njegov recept koji se lako priprema, a pun je okusa i izvrsno osvježava!
Gazpacho s jagodama
Sastojci:
- 400 g jagoda
- 600 g zrelijih rajčica
- 80 g krastavca
- 50 g crvene svježe paprike
- 60 g zelene svježe paprike
- 40 g krušnih mrvica
- 1 manji češnjak
- 150 ml maslinova ulja
- 500 ml vode
- 20 ml octa od sherryja
- 12 g krupne soli
- svježe mljeveni crni papar
Postupak:
- Operi sve povrće, oguli ako je potrebno, ukloni sjemenke iz krastavca i paprika i nareži sve na veće komade.
- Sve povrće stavi u zdjelu i dodaj ulje, ocat, češnjak, vodu, sol, papar, krušne mrvice. Dobro promiješaj, prekrij prozirnom folijom i stavi u hladnjak na 8 sati
- Izvadi povrće iz hladnjaka, dodaj mu nasjeckane jagode (nekoliko jagoda sačuvaj cijele za serviranje), sve skupa izblendaj. Dodaj još soli i papra ako je potrebno.
- Posluži jako hladno, ukrašeno jagodama, A možeš dodati i krutone od kruha ili trakice pršuta.
Isprobaj i ove recepte s jagodama: