Recepti 13. listopada 2014.

Govedina na burgundski način

Govedina na burgundski način
gastro postao gastro.24sata.hr
Govedina bourguignon priprema se dugim, polaganim kuhanjem zbog čega je meso iznimno meko

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1037

Potrebno vam je

  • 180 g slanina suha, masna
  • 4 žlica ulje suncokretovo
  • 900 g govedina, but
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 3 dl crno vino
  • 3 dl goveđi temeljac
  • 120 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 1 list lovorov list
  • 1 mala žlica mješavina suhih začina
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 4 žlica peršin, list
  • 12 kom luk kozjak

Priprema

  1. Slaninu nasjeckamo. Govedinu narežemo na kockice od 4 cm. Pećnicu zagrijemo na 160° C. Slaninu popržimo u teflonskoj tavi. Ocijedimo je na kuhinjskom papiru i prebacimo u zdjelu.
  2. U tavu u kojoj se pržila slanina dodamo još malo ulja, tako da u njoj bude oko 2 – 3 žlice. Pržimo govedinu u turama na jakoj vatri i, čim posmeđi, prebacimo u vatrostalnu zdjelu.
  3. Smanjimo vatru na srednju jačinu i pržimo luk. Prebacimo ga u zdjelu, a u masnoću u tavi umiješamo brašno. Ako je tava suha, pomiješamo brašno s malo vina ili temeljca. Ulijemo vino i temeljac u tavu i pustimo da zavre, uz miješanje. Dodamo gljive, lovorov list i osušeno provansalsko začinsko bilje. Posolimo i popaprimo.
  4. Smjesu iz tave prelijemo preko mesa i luka u zdjeli. Poklopimo i pečemo u pećnici oko 2 sata.

Govedina bourguignon priprema se dugim, polaganim kuhanjem zbog čega je meso iznimno meko

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dario0706 02:01 16. Kolovoz 2018.

    Jako fino i jednostavno za pripremiti. Bitno je da govedina bude svježa. ima ovaj tjedan u LIDL-u na snjiženju, ako koga zanima katalog je na linku https://www.letkomat.hr/lidl/katalog-od-ponedjeljka-13-08-2018/?page=9